Amnesty International uppmärksammar sin 50 års dag med Riksteatern!

Premiär: 
2011-05-28

Den 28 maj 2011 firar Amnesty International sin 50-årsdag över hela världen.

Självklart vill Riksteatern hjälpa Svenska Amnesty att uppmärksamma detta jubileum med pukor och fanfarer. Flera lokala Amnestygrupper samarbetade under 2009 med olika Riksteaterföreningar ute i landet kring föreställningen Seven. Att fira tillsammans blir en naturlig fortsättning på detta lyckade samarbete.

En värld att leva i – en föreställning om att kämpa för mänskliga rättigheter.
På flera platser runt om i Sverige kommer föreställningen En värld att leva i läsas, det är en föreställning om svenska Amnestymedlemmars kamp för mänskliga rättigheter. Missa inte denna gripande hyllning till arbetet för mänskliga rättigheter. Pjäsen är skriven av Hedda Krausz Sjögren & Jonas Jarl efter en idé av Hedda och baseras på intervjuer med fyra Amnestymedlemmar, Bo Lindblom, Rona Morän, Rose-Marie Asker och Lars Åke Augustsson.

 

Amnesty om firandet:
Amnesty International fyller 50 år i år. På sätt och vis har vi väldigt mycket att fira. Våra medlemmar runt om i världen har bidragit till oräkneliga segrar för mänskliga rättigheter. 96 länder har avskaffat dödsstraffet, tusentals samvetsfångar har frigivits och hundratusentals har numera en bättre chans att få en rättvis rättegång.

Trots det behövs Amnesty lika mycket idag som någonsin tidigare. Tortyr är fortfarande ett mycket allvarligt problem. Människor döms fortfarande till döden, ofta efter bristfälliga rättegångar. Var 90:e sekund dör en gravid kvinna, inte för att hon är sjuk utan för att hon bor i ett land där hon inte får tillgång till mödra- och förlossningsvård. Faktum är att inget land fullt ut respekterar FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Det enda vi önskar oss på vår födelsedag är dig. Tillsammans kommer vi att förändra världen. Bli medlem du också – bättre 50-årspresent kan vi inte önska oss.

Kom och fira vår 50-årsdag med oss den 28 maj, runt om i Sverige och över hela världen. Du kommer kunna skriva på aktioner och engagera dig för mänskliga rättigheter både på plats där vi har aktiviteter och online. Tillsammans är vi starka!

Arrangemanget kommer att se olika ut på olika orter.
Amnestygruppen är huvudarrangör på varje ort, tillsammans med den lokala Riksteaterföreningen. En del gör bara läsningen, andra kanske fortsätter med en fest och kanske kommer även lokala artister att uppträda under kvällen. Mer information om vad som kommer att hända på varje ort kommer inom kort.

Föreställningen kommer att läsas i Falun, Göteborg, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Ludvika, Örebro, Skövde och Stockholm.

Amnesty International bildades 1961 på initiativ av den brittiske advokaten Peter Benenson, efter att han läst en artikel om två portugisiska studenter som hade gripits och dömts till sju års fängelse för att ha skålat för friheten. Han startade en kampanj för att uppmärksamma de människor som hölls fängslade enbart på grund av sina politiska åsikter. Han kallade dessa fångar för samvetsfångar. Peter Benenson skrev en artikel i tidningen The Observer som ledde till att mer än tusen personer anslöt sig till kampanjen för samvetsfångarna. Amnesty International är idag en världsomspännande organisation som arbetar för mänskliga rättigheter. Amnesty International har över 3 miljoner medlemmar, bidragsgivare och aktivister i mer än 150 länder. I Sverige finns 90 000 medlemmar och bidragsgivare och över 200 lokala grupper. Läs mer om Amnesty, och firandet, på: http://www.amnesty.se/omamnesty/amnesty50ar/

 

 

 

Skriv ny kommentar

CAPTCHA
Frågan kontrollerar om du är en människa och används för att hindra spam-robotar.
4 + 5 =
Lös det här enkla matte-problemet och ange svaret. Till exempel för 1+3, ange 4.

Spelplan

=Scenpasserbjudande

UPP