Eldfesten och Norouz/Newroz

En fest för våren, ljuset och det nya året

Eldfesten:
Göteborg, Heden, 15 mars, kl 17:00-22:00
Stockholm, Kungsträdgården, 15 mars kl 18:00-21:00
Västerås, Rudbeckianska gymnasiet, 15 mars kl 18:00

Norouz/Newroz: 
Västerås, Wenströmska Gymnasiet, 18 mars kl 19:00
Karlstad, Carlstad Conference Center, 19 mars kl 19:00
Oslo, Schous Kulturbryggeri, 20 mars kl 19:00
Göteborg, Göteborgs Konserthus, 25 mars kl 19:00
Stockholm, Cirkus, 26 mars kl 19:00

Den 21 mars firar ca 300 miljoner människor nyår eller Norouz/Newroz. I Sverige samlar firandet över 200 000 personer, främst iranier, kurder, afghaner. Trots att Norouz/Newroz är stort är firandet kontroversiellt i Iran. I Sverige firar Riksteatern för tredje året i rad Norouz/Newroz på fem orter, eldfesten firas på tre orter. Det sker i samarbete med lokala iranska, afghanska och kurdiska föreningar och är en del av Riksteaterns arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. I Iran inleds nyårsfirandet traditionellt med ELDFESTEN. I Stockholm, Göteborg och Västerås inleder Riksteatern nyårsfirandet på samma sätt. Eldfesten blir en stor vinterkarneval utomhus med artister, pyroteknik och eldcirkus. Bland artisterna märks en av Irans största hiphop artister, Hichkas. Nyåret, NOROUZ/NEWROZ firas med en stor show som besöker Västerås, Karlstad, Oslo, Göteborg och Stockholm i nämnd ordning. Medverkar gör en rad internationella och inhemska artister med Özz Nûjen som konferencier.

Traditionen att fira Norouz/Newroz, namnet varierar beroende på område, är cirka 4000 år gammal. Ordagrant betyder det ”ny dag” och firas på vårdagjämningen, som infaller mellan den 18-22 mars varje år. I Turkiet är Norouz-firande, eller Newroz som det heter på kurdiska, ett känsligt ämne eftersom det är en tradition som firas av kurder. I Iran har regimen motsatt sig Norouz-firandet eftersom det inte är samma sak som det muslimska nyårsfirandet. Det gör högtiden laddad. En av myterna bakom Norouz är dessutom kampen mellan tyranni och godhet. Norouz/Newroz är också en högtid och festtradition som har en fast folklig förankring. Firandet kan i år färgas av att Irans oppositionella öppet har uppmanat folk att visa sitt stöd för upproren i Mellanöstern.

I Sverige är det här en högtid att räkna med, inte minst för företagen. Enligt Svensk Handel omsätter det persisk/kurdiska nyåret 120 till 150 miljoner kronor, vilket är mer än det svenska studentfirandet. 

Eldfesten
En fest för våren, solen, ljusets återkomst och det nya året. Att fira med eld, dans och musik är en mångtusenårig tradition. Sprakande eldar, enastående artister och fantastiska pyrotekniska shower fyller kvällen. En tradition är att hoppa över elden. Symboliskt förbränns det gamla som sägs ramla ner i lågorna när man hoppar. På så sätt lämnas plats åt det nya. Tomaj Keyvani, koordinator på den persiska kulturföreningen Farhang, hoppas att många hittar till eldfesten.

- Jag hoppas att det blir en stor folkfest och återkommande festival för alla - oavsett nationalitet och etnisk tillhörighet, säger Tomaj Keyvani. Vi vill sprida ljus, värme och kärlek med eldens intensitet, tillägger han.

I Stockholm bjuder Eldfesten på Irans absolut största hiphop artister  Hichkas, känd från den i Cannes prisbelönade filmen  ”No One Knows About Persian Cats”. Det är första gången Hichkas uppträder i Europa vilket bland annat uppmärksammas av BBC som kommer till Stockholm för att bevaka  konserten. Förutom Hichkas bjuder Stockholmsprogrammet på  den iranska hiphopens drottning, Sogand  (Tyskland), sambadrottningen Simone Moreno från Brasilien samt Ashkan och Arghavan. Det blir Eldcirkus med Burnt Out Punks, kvällens ramas in med häftig pyroteknik framförd av Arclights Pyroteknik. Sist men inte minst bjuder Klub East’n’Bul på kurdisk och turkisk musik. Kvällens konferencierer heter Alexandra Pascalidou och Sepideh Sajadi, programledare på SR Metropol. I Göteborg blir det levande musik med bland andra Abjeez, dj:s, fyrverkerier och fest.

Läs mer om eldfesten http://www.riksteatern.se/eldfesten-2011 
I Stockholm: http://www.eldfesten2011.se/  
I Göteborg: http://atash.se/sv/index.php 

Noruz/Newroz
Nyårsfirandet bjuder på en stor show som besöker fem städer. Özz Nûjen är konferencier, bland de medverkande märks den stora iranska sopranen Darya Dadvar, kurdistans absolut största kvinnliga sångerska Chopy Fatah, afghanernas stora favorit Tawab Arash. Medverkar gör även Shima Niavarani, Zinat Pirzadeh och Rostam Mirlashari tillika sångare i husbandet Golbang.

Artistpresentationer och mer info: http://www.riksteatern.se/roz 

FAKTARUTA
Detta händer:
Eldfesten firas i Stockholm, Göteborg och Västerås med artister, eldshower och dans.
Göteborg, Heden, 15 mars kl 17:00-22:00
Stockholm, Kungsträdgården, 15 mars kl 18:00-21:00
Västerås, Rudbeckianska gymnasiet, 15 mars kl 18:00

Nyåret Newrouz/Norouz firas med en stor show som besöker fem orter 
Västerås, Wenströmska gymnasiet, 18 mars kl 19:00
Karlstad, Carlstad Conference Center, 19 mars kl 19:00
Oslo, Schous Kulturbryggeri, 20 mars kl 19:00
Göteborg, Göteborgs Konserthus, 25 mars kl 19:00
Stockholm, Cirkus, 26 mars kl 19:00.

Shima Niavarani, Zinat Pirzadeh, Özz Nûjen, Rostam Mirlashari, Sîdar, Tawab Arash, Abrisham, och Farzad Nouri medverkar. Musik, dans och standup står på programmet.

Stockholm och Göteborg får en utökad version. 
Förutom ovan nämnda artister medverkar också den iranska sopranen Darya Dadvar och kurdistans största kvinnliga sångerska Chopy Fatah.

Norouz/Newroz markerar början av våren och det nya året i den iranska/persiska kalendern och inträffar oftast den 21 mars, eller dagen innan eller efter. Festen börjar tisdagen före nyårsdagen med eldfesten chaharshamba souri då man sjunger till elden och ber om dess värme och färg samtidigt som man hoppar över den. Den firas av många olika folkslag utan att begränsas av nationsgränser och språkbarriärer. Den har därför genom historiens gång varit förbjuden att fira i olika länder då den ansetts utgöra ett hot mot den nationella/religiösa/etniska identitet som makthavarna strävat efter att etablera. Till exempel har den nuvarande regimen i Iran förbjudit både firandet av Eldfesten och begränsat firandet av Newroz/Norouz. Men traditionen är så pass djupt rotad så att den firas varje år trots förbudet och så kommer det att vara även i år.

Med Eldfesten och Norouz/Newroz-firandet fortsätter Riksteatern arbetet för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter. Det sker i samarbete med lokala teaterföreningar samt kurdiska, afghanska och iranska lokalföreningar. Firandet är en del i Riksteaterns satsning ”Voices of Change” med tidigare  uppmärksammade arrangemang som den iranska hiphop-festivalen i februari 2010.

Presskontakt:
Anneli Gunnar 
anneli.gunnar@sodrateatern.com 
46 8 531 99 272 \ + 46 8 531 99 400  
Cellphone/SMS: +46 70 682 97 25 

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 230 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. Riksteaterns vision är att skapa mentala krockar på många språk för att sätta tanken och känslan i rörelse samt bidra till att varje medborgare deltar, har inflytande och känner delaktighet i samhället. Riksteaterns vision är också att vara föregångare i att utöva och utveckla nya former för deltagande, delaktighet och inflytande, för att skapa morgondagens demokrati. I genomsnitt spelar Riksteatern cirka 10 föreställningar på olika scener i Sverige varje dag under säsong. 465 personer anställs av Riksteatern per månad under turnéperioderna i september-maj och varje natt bor 40 av Riksteaterns medarbetare på hotell. Sedan 2006 finns det fem turkiska riksteaterföreningar som arrangerar föreställningar för turkisktalande publik. Riksteatern har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med nio teatrar i Finland och teatern gör regelbundet gästspel utomlands. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits på Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. 21 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns statliga anslag uppgår 2009 till 263 MKR. Birgitta Englin är vd för Riksteatern.