Nu går ridån upp för Riksteaterns Länk-projekt ”En stor satsning på nyskriven dramatik för unga amatörer och skolor”

 

Nyskrivna pjäser för unga ensembler är kärnan i Riksteaterns nya Länk-projekt, som kommer att pågå under hela 2011 och stora delar av 2012. Riksteatern har nyligen beställt pjäser av fem dramatiker - Emma Broström, Stefan Lindberg, Åsa Lindholm, Dennis Magnusson och Mirja Unge – och kommer att samarbeta med skolor, amatörgrupper och regionala teatrar i hela Sverige.

Edward Buffalo Bromberg, ordförande i Nacka Riksteaterförening, regissör och översättare, är projektledare för Riksteaterns Länk-projekt. Han har länge märkt att det finns en brist på angelägen dramatik med rollistor som passar för unga ensembler. Han ser fram emot att Länk-projektet kommer att ändra på det.

- Det saknas ofta nyskrivet material för stora och unga ensembler, och det finns knappt någonting med många tjejroller. Därför kommer Länk-projektet att betyda mycket för skolor, dramapedagoger och amatörgrupper. Det här är en stor satsning på nyskriven dramatik för unga amatörer och skolor, som kommer att kunna sätta upp nyskrivna och angelägna pjäser. Redan nu kan man anmäla sig på Riksteaterns webbplats och i vår finns manusen där. Sedan kan föreställningar spelas på hemorten, vid regionala festivaler och på en avslutande nationell festival i Riksteaterns lokaler i Stockholm, säger Edward Buffalo Bromberg, ordförande i Nacka Riksteaterförening och projektledare för Länk.

Länk är en del av Riksteaterns Skolscenen och görs i samarbete mellan lokala och regionala riksteaterföreningar, Norrbottensteatern, Scenkonstbolaget, Dalateatern, Stadsteatern Skärholmen, Regionteatern Blekinge/Kronoberg, Regionteater Väst och Amatörteaterns Riksförbund. Inspirationen kommer från The National Theatre i London där projektet Connections har pågått i över femton år.

- Jag blev heltänd på Connections när jag hörde talas om det. I Norge, Italien och Portugal finns liknande projekt. Det är fantastiskt att se hur projektet växer fram nu inom Riksteatern och hur samarbetet mellan elever, dramatiker, regionala teatrar och Riksteaterföreningar kan fungera. Jag hoppas att många skolor och teatergrupper vill vara med, säger Edward Buffalo Bromberg.

Länk innehåller nyskriven dramatik för skolor och unga amatörteaterensembler (15-20 år). Teaterelever och unga amatörer kommer att kunna bli närmare bekant med professionella teaterns värld genom nyskrivna föreställningar, kontakt med arrangörer, tillgång till regionala teaterscener, workshops och nätverk i olika regioner.

Mer om dramatikerna i Riksteaterns Länk-projekt:
Emma Broström – framåtstormande dramatiker som spelas bland annat i Malmö, Växjö, Sundsvall och på Riksteatern. Skrivit ett antal pjäser för barn och unga samt för vuxna. Har dramatiserat Åsa Lindeborgs Mig äger ingen.

Stefan Lindberg - före detta husdramatiker på ung scen/öst i Linköping. Spelad bland annat på Östgötateatern, Regionteater Väst och Teater Bhopa. Har även publicerat noveller och romaner.

Åsa Lindholm - skrev samtliga pjäser för Stockholms stadsteater under Skärholmens öppningssäsong. Har också skrivit flera pjäser för ung scen öst i Linköping. Hennes pjäs Om flickor kunde döda var Sveriges bidrag till Nordiska Dramatikerpriset.

Dennis Magnusson - framgångsrik dramatiker som skriver för både barn och vuxna - Uppsala Stadsteater, Malmö Stadsteater och Backateatern. Har bland annat skrivit den uppmärksammade 7:3 - Återbesöket.

Mirja Unge - romanförfattare och dramatiker. Har skrivit flera kritikerrosade pjäser. Bland annat Var är alla för Riksteatern och Mariella och Klaras resa för Göteborgs Stadsteater. Vinnare av Alfhildpriset 2008.

Moira Buffini - prisad engelsk dramatiker som spelats på bland andra The National Theatre och The Royal Shakespeare Company. Hennes pjäs A vampire play som ingick i Connections 2008 översätts av Kristian Benkö och Edward Buffalo Bromberg för att finnas med i Länk-utbudet.

Mer om Riksteaterns Skolscenen
Riksteaterns Skolscenen är en nationell webbplats och ett nätverk. Genom föreställningar, utbildning, skolprojekt och utvecklingsarbete vill Riksteatern bidra med kunskaper om teaterns roll i skolan. Samtidigt ökar Skolscenen elevers delaktighet och inflytande i kulturaktiviteter. Nya projekt på Skolscenen under 2011: Länk, filosofiska samtal, dramatik i grundskolan, scenråd och ViS- Värdegrundsdialog i samverkan.

Läs mer om Länk, vad som händer och när, samt hur man anmäler sig på:
www.riksteatern.se/skolscenen

Kontaktpersoner, Riksteatern:
Edward Bromberg, projektledare för Länk, telefon 070- 5329789.
Matilda Asp, presskontakt, tel 08-53199408.

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 230 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. Riksteaterns vision är att skapa mentala krockar på många språk för att sätta tanken och känslan i rörelse samt bidra till att varje medborgare deltar, har inflytande och känner delaktighet i samhället. Riksteaterns vision är också att vara föregångare i att utöva och utveckla nya former för deltagande, delaktighet och inflytande, för att skapa morgondagens demokrati. I genomsnitt spelar Riksteatern cirka 10 föreställningar på olika scener i Sverige varje dag under säsong. 465 personer anställs av Riksteatern per månad under turnéperioderna i september-maj och varje natt bor 40 av Riksteaterns medarbetare på hotell. Sedan 2006 finns det fem turkiska riksteaterföreningar som arrangerar föreställningar för turkisktalande publik. Riksteatern har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med sju teatrar i Finland och teatern gör regelbundet gästspel utomlands. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits på Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. 21 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns statliga anslag uppgår 2009 till 263 MKR. Birgitta Englin är vd för Riksteatern.