Riksteatern presenterar gästspel från Ramallah

Pressmeddelande 2011-09-22

Riksteatern presenterar i höst ett gästspel från ett av världens mest omskrivna områden; Ramallah. Det är Ashtar Theatre, en teatergrupp med fokus på barns och kvinnors rättigheter som gör en turné i Sverige i oktober med sin föreställning 48 Minutes for Palestine. Gästspelet är en del av Riksteaterns temasatsning Voices of Change som lyfter fram scenkonstnärer som vill verka för en positiv förändring genom sitt konstnärskap.

Mellanöstern är på grund av oroligheterna ett ständigt aktuellt område. Just nu arbetar den palestinske presidenten Mahmoud Abbas för att Palestina ska få medlemskap i FN och bli erkänd som stat. I Palestina finns också Sverigeaktuella Ashtar Theatre som verkar i det ockuperade området på Västbanken. De gästspelar med sin föreställning 48 Minutes for Palestine, en berättelse som ger en stark bild av konflikten mellan Israel och Palestina. Pjäsen är ett ordlöst drama om en kvinna och en man.

Året är 1948. Hon lever ensam och förefaller ha ett bra liv. Han kommer, bärande på en resväska med tunga minnen från förintelsen. Hon erbjuder honom vatten och han slår sig ner. Snart förskjuts rollerna. De kämpar om utrymmet, allt medan temperaturen stiger och vattnet hotar att ta slut. En man och en kvinna tillsammans på en plats de båda anser vara sitt hem. Hoptvingade. Till slut går hon, med hans resväska men nu fylld av hennes minnen. Efter föreställningen bjuds publiken in till samtal under ledning av de båda skådespelarna.

För regin svarar Mojisola Adebayo, en brittisk regissör och dramatiker som de senaste tio åren återkommande arbetat i Palestina och Mellanöstern.

- När jag kommer hem till England förundras jag alltid över hur lite folk i allmänhet vet om konflikten och förtrycket i Palestina. Den här föreställningen handlar om att ge människor utanför Palestina en förståelse och en bild av hur ockupationen kan se ut, men utan att använda ord, förklarar Mojisola Adebayo. Orden har så olika betydelser.  I England betyder occupied att toaletten är upptagen eller används nar du vill veta vad folk har för yrke. (what is your occcupation). Det speglar knappast realiteterna i Gaza eller på Västbanken, menar Mojisola Adebayo.

Umeå är en av orterna som får besök av Ashtar Theatre.

- En av våra kollegor hade sett den ordlösa föreställningen och var helt lyrisk, berättar Eva Lindau, Umeå Teaterförening. Jag ser fram mot att den kommer hit. Jag tror att många kommer att kunna ta till sig 48 minutes for Palestine. Inte minst de som kommer från andra konflikområden och som talar andra språk. Gästspelet har inspirerat oss till lokala samarbeten. Här i Umeå står Teaterföreningen som arrangör tillsammans med Studieförbundet Bilda, Palestinagrupperna, Palestinsk-Svenska vänskapsföreningen, Kulturstorm och ISM. Det känns väldigt kul, säger hon.

Ashtar Theatre startar sin Sverigeturné i Malmö den 8 oktober, men finns på plats ett par dagar innan. Gästspelet ingår i Riksteaterns tema ”Voices of Change”. Här presenteras scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt artisteri och konstnärskap.

Idé och regi: Mojisola Adebago
Musik: Rami Washaha
Medverkande: Edward Muallem och Riham Isaac

Om Ashtar Theatre
Ashtar Theatre ligger i Ramallah, administrativ huvudstad i det ockuperade palestinska området på Västbanken. Den startade 1991 i Jerusalem och kan således fira 20-årsjubileum i år. Gruppen arbetar med teater som har fokus på barns och kvinnors rättigheter. De har sju fastanställda och sju–åtta personer jobbar i projekt. Skolan har en treårig grundutbildning med två års påbyggnad. Repertoaren består av två delar: forumteater som bygger på interaktion med publiken och experimentella föreställningar av nyskrivet material. Riksteatern har tidigare samarbetat med Ashtar Theatre i Gaza-monologerna 2010.

Läs mer på Nummer.se

Turnéplan:
8 oktober 19:00 Malmö, Folkets park, Moriska paviljongen
10 oktober 15:00 Helsingborg, Sundsgårdens folkhögskola
10 oktober 19:00 Helsingborg, Sundsgårdens folkhögskola
12 oktober 19:00 Umeå, Sagateatern
14 oktober 13:00 Skärholmen, Stockholms Stadsteater
14 oktober 18:00 Skärholmen, Stockholms Stadsteater
18 oktober 19:00 Karlstad, Arenan
20 oktober 15:00 Göteborg, Pustervik
20 oktober 19:00 Göteborg, Pustervik

Riksteatern i samarbete med studieförbundet Bilda.

Presskontakt:
Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272, 070-682 97 25

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 236 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. 46 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. 465 personer anställs per månad under turnéperioderna i september-maj och varje natt bor 40 medarbetare på hotell. Riksteatern har en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med nio teatrar i Finland och teatern gör regelbundet gästspel utomlands. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits inom Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. Det statliga anslaget uppgick 2010 till 265 MKR, statsbidraget för 2011 uppgår till 252 MKR. Birgitta Englin är sedan 2005 VD för Riksteatern.