Nina - a story about me and Nina Simone

Det här är en föreställning om Nina Simone. Och om Josette Bushell-Mingo.

Genom att spegla sitt liv och artisteri i Ninas levnadsöde och musik skapar Josette en dubbelexponering som vibrerar genom årtiondena. För regin står Dritëro Kasapi. Tillsammans med Josette på scenen är tre musiker. Genom text, musik och sång tar vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorg och framgång.
 
Idag är Nina Simones musik klassisk och Nina är en ikon och en rik tröst för många. Men under hennes livstid gick hennes karriär brant nedåt när hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen och Black Power i 60-talets USA. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon? Vad har förändrats sedan dess? Vi rör oss från 1964 – då hoppet var starkt och amerikanska medborgarrättsrörelsen stod på sin topp – till en nutid där svartas utanförskap är en skrämmande realitet även i Sverige. Vad ärvde Josette av Nina, och hur kan hon använda det idag?

Trailer

 
Josette Bushell–Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bl a arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire - for Services to the Arts. Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Tyst Teater och år 2012 tilldelades hon Stockholm stads kulturpris där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär. Året efter, 2013 erhöll hon Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse. Josette var senast aktuell på Riksteatern som regissör för En druva i solen av Lorraine Hansberry, en uppsättning som hyllas i svensk och internationell press.
 
Dritëro Kasapi utbildades vid The Faculty of Dramatic Arts i Skopje där han grundade The Children's Theatre Centre. Under åren 2005 till 2008 var han konstnärlig ledare för Gottsunda Teater utanför Uppsala. Han har regisserat många framgångsrika uppsättningar, exempelvis De onda (2008) på Göteborgs stadsteater, Enron (2010) på Örebro länsteater, Martyrer (2013) på Stockholms stadsteater, Folkets fiende (2015) i Malmö och senast rosade Lampedusa på Stockholm Stadsteater.

Föreställningen ges på engelska och är ett samarbete mellan Riksteatern och Unity Theatre  i Storbritannien.

Urpremiär i Liverpool, Storbritannien 18 okt 2016.
Spelperiod i Liverpool: 18–29 oktober
Läs mer på Unity Theatre's hemsida


I media:

Sverige! åker till Simrishamn för att träffa skådespelaren som gestaltar Nina Simone.
Intervju med Josette Bushell-Mingo
20:17 in i programmet.
SVT Sverige! 2017-02-11

Publikröster
”…Det var en rätt ut underbar föreställning, jag är så glad att jag lyckades hinna se den. Så bra, så äkta, så stort…”

Arrangörsröster
”Det värsta är att jag inte vet vad jag skall skriva. Igår stod jag bakom kulisserna och skulle gå in och tacka ensemblen. I slutnumret kunde jag dansa med, jag darrade och tårarna fyllde ögonen av glädje och lycka. Tänka att få kunna arrangera något så här bra. Tänk att få var med i ett sådant här sammanhang. Vilken artist, vilken ensemble, vilken genialisk scenbild vilket otrolig innehåll. Mer sådant!!!”
/Ulf Bexell, Kalmar Riksteaterförening

Förhandspress:

Speglar sig i en legend
2016-10-14

REVEALED | Liverpool hosts world premiere of Nina Simone story
2016-09-27

Recensioner

Lyn Gardner - The Guardian

"Searing tribute restarts Simone's revolution ★★★★"

19 oktober 2016

Chris High – Purple Revolver

"Quite simply, outstanding theatre ★★★★★"

19 oktober 2016

Janie Phillips – Liverpool Arts Scene

"Bushell-Mingo is remarkable ★★★★★"

18 oktober 2016

Martin Thomasson - British Theatre Guide

"A thrilling, sometimes spine-tingling experience... catch it while you can."

19 oktober 2016

Matt Houghton – North West End

"sublime vocals… a must see"

19 oktober 2016

Dela