Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

#minflykt

När Sîlan är fyra år flyr hon från Kurdistan. Hennes mamma håller henne i handen genom taggtråd, över minerade bomullsåkrar och kulregn.Trettio år senare reser hon tillbaka i flyktens fotspår med sin fyra åriga dotter. Nu berättar hon i en personlig klassrumsföreläsning om flykten, familjearvet, sorgen men också om stoltheten över att vara den man är!

(Turnerade med Riksteatern hösten 2015.)

Sommaren 1982 hämtar en minibuss upp Sîlan, hennes mamma och lillebror i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. De är flera familjer som ska fly över den syriska gränsen. Det är becksvart när smugglarna leder vägen över de minerade fälten. Kläderna fastnar i taggtråden och när en liten flicka börjar gråta blir familjerna upptäckta. Gränspolisen skjuter och kulorna regnar över Sîlan och hennes mamma. De klarar sig och tar sig några månader senare till Sverige. I en tvåa i Uppsala börjar ett nytt liv. 

I höstas sände Sveriges Radio den uppmärksammade P1-dokumentären #minflykt där Sîlan Diljen berättade om sin flykt till Sverige. Det var som att lyfta på ett lock – Sveriges Radios kanaler och sociala medier fylldes av hundratals unika och autentiska berättelser. Människor delade med sig av minnen av minfält och fängelsehålor, men också om vardagen mitt i allt det brutala. Om att steka pannkakor medan bomberna faller eller sitta i frisörstolen samtidigt som människor plockas och för alltid ”försvinner” från gatorna utanför. Nu åker Sîlan Diljen ut på en föreläsningsturné där hon berättar om sin flykt varvat med de flyktingberättelser som samlats in under hashtaggen #minflykt.
Hör dokumentären här

– Flyktberättelser är sån viktig del av vår nutidshistoria. #minflykt visar att Sverige inte är en isolerad ö. Vi är mitt i allt. Varje dag skapas nya berättelser genom människor som söker sin tillflykt till Sverige. Många av dem är barn. Så det känns angeläget att vi tar #minflykt till skolor i landet och jag ser fram emot att möta den unga publiken, säger Sîlan Diljen.

Sîlan Diljen arbetar sedan årsskiftet som chef för P3:s redaktion i Stockholm där P3 Dokumentär, Morgonpasset i P3 och P3 Nyheter ingår. Under hösten var hon nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare för #minflykt. Med motiveringen: "För att hon tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien."




Föreställningslängd: 45 min, inkl. 15 min samtal

Sîlan Diljen

Sîlan Diljen

Producent

Riksteatern i samarbete med Sveriges Radio

Bilder