Riksteaterns produktioner Hösten 2017 och Våren 2018

Här ser du vilka Riksteaterproduktioner som turnerar hösten 2017 och våren 2018.

Är du Riksteaterförening och ska arrangera någon/några av produktionerna nedan: Marknadsföringsmaterial såsom annonsunderlag, foldertexter och högupplösta bilder hittar du, längre fram i vår, på scenkonstportalen.se på respektive produktions sida.

Har du frågor eller vill ha mer information om kommande produktioner? Du kanske vill nå en ny målgrupp eller behöver tips på vad som passar just din scen? Kontakta din distriktsansvariga.

Är du scenkonstintresserad och vill vara med och påverka repertoaren på din ort, bli medlem i den Riksteaterförening som ligger närmast dig.

HÖSTEN 2017

A Line_up
Koreografen Cristina Capriolis nya föreställning A Line_up är en omgjord musikal och en berättelse om jakten på uppmärksamhet. Föreställningen tar avstamp i musikalen A Chorus Line som på flera sätt utmanade sin tids förväntningar på underhållning. A Line_up är fylld med svängig dans och medryckande musik, där en skara dansare ställer sig på rad för att få sjunga och dansa sina (och våra) drömmar och rädslor. Cristina Caprioli är professor i koreografi och en av Sveriges mest produktiva och banbrytande koreografer.

Allt du måste veta om pop
Hela musikhistorien på en kväll. Från Karl Gerhard och Siw Malmkvist till Latin Kings och Laleh. Artistskandalerna! Klädchockerna! Låtstölderna! Helt enkelt: Allt du måste veta om pop. En stjärnglänsande show av och med, Anna Charlotta Gunnarson, Agneta Karlsson och David Silva, hjärnorna bakom radiosuccén Pop och politik. Med humor och nyskriven musik knyter föreställningen ihop nu och då, i en mix av aha och haha.

Beauty and the Beast
En dansföreställning i format av en rockkonsert. En hyllning till rock’n’roll, frihet, dans, kärlek, lust och rädsla. Glöm minimalism och allt du trodde att du visste om god smak. Det blir en spektakulär föreställning med rök, vind, episk ljusshow, röstsolon och hög energinivå!

Du vill luta dig fram och sedan tillbaka i din stol. Du känner dig trygg nu men vet att du är med om något farligt. Det är en plats där skönhet möter odjur i en värld var allt är möjligt. Kom som du är och låt INGEN påstå något annat.

Bernardas hus
Det är 1930-tal på den spanska landsbygden. Bernarda Albas make avlider och en åtta år lång sorgeperiod inleds. Traditionsenligt låser modern in sina döva döttrar och sig själv i bostaden, en katastrof för de giftaslystna och snart överåriga döttrarna. I skuggan av Milanokongressen 50 år tidigare där teckenspråket förbjudits i skolorna får familjens fångenskap flera lager. Döttrarna hör till huset, vare sig de vill eller inte. Det är ju Bernardas hus. Detta är en pjäs med många bottnar, en pjäs som ständigt är aktuell och som i Tyst Teaters tappning tillsatt ytterligare en dimension av skuld och dubbel underlägsenhet; det språkliga. Nordisk premiär! Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och svenska fritt efter Federico García Lorca.

Bläck eller Blod
En ny musikal av succéteamet Erik Norberg och Alexander Öberg. Med 30 nyskrivna låtar och en stark ensemble på tio skådespelare och musiker tar de oss tillbaka till tiden för det moderna Sveriges födelse.
Sverige 1789. Gustav III skräms av franska nyheter om uppror, frihet och jämlikhet; en revolution. Han gör sig enväldig och tystar all kritik, vilket får adeln att rasa och tala om republik. På sitt slott i Skåne startar baronen Rutger Macklean sin egen svenska revolution: djärva jordbruksreformer och bildning istället för medeltida livegenskap. Husan Kajsa blir förtjust i både förnyelsen och den unge magistern Samuel, vars lära tänder hopp om böndernas frihet i en jämlik värld. Baronens hetsige släkting Adolph Ribbing manar däremot till väpnad revolt för att störta kungen. Alla är dock eniga i att Sverige måste dras in i upplysningens tidevarv – med bläck eller blod! Ett samarbete med Örebro Länsteater.

Decemberfestivalen
Byt ut decemberkylan mot en varm och sprakande musikfest! Turkiska, kurdiska, bosniska, iranska och arabiska världsartister har tidigare stått på scenen när Riksteatern lyser upp vintermörkret med årets sista folkfest. Varje år väljs Decemberfestivalens artister i nära samråd med våra arrangörer.

Den lille prinsen
En pilot har tvingats landa med sitt flygplan i öknen. Då han arbetar med att laga planet dyker den lille prinsen upp från planeten B612. Lille prinsen är full av klarsynthet och bjuder på ett spännande såväl som fantasifullt äventyr genom skådespeleri, musik och sång. Barnboksklassikern Lille prinsen skrevs av Antoine de Saint- Exupéry för över sjuttio år sedan och spelas på arabiska textad till svenska.

Den sista föreställningen – Wolff sjunger Brel
Ett passionerat möte, en scenisk konsert med Rikard Wolff som framför sångerna från Jacques Brels sista framträdande på Olympias scen i Paris 1966. Brel räknas till den moderna chansonens mästare och intensiteten i hans korta liv och plötsliga försvinnande var lika stark som hans vassa, vackra och poetiska sånger. En berättelse om att ständigt drömma en omöjlig dröm.

Dimensioner
En gripande och poetisk kärleksskildring som utmanar vår uppfattning om tid och rum, men också vad som skiljer val och öde åt. Genom att leka med parallella universum formar dramatikern en sällsynt kärlekshistoria där ordval leder till astronomiskt olika konsekvenser.

Från ett första möte på en fest får vi följa hur en kärleksrelation mellan biodlaren Roland och kvantfysikern Marianne utvecklas genom några av de oändliga riktningar en relation kan ta vid varje givet ögonblick. Pjäsen skrevs 2012 av det 29-åriga brittiska stjärnskottet Nick Payne och erhöll också The Evening Standards prestigefulla teaterpris. Constellations har gjort succé på Broadway med Jake Gyllenhaal i huvudrollen. När pjäsen nu får Sverigepremiär är det i regi av Riksteaterns egen husregissör Carl Johan Karlson, som senast regisserade Katt på hett plåttak.

Försvinnandet
Ellen är frisk som en nötkärna - hon måste till och med visa leg när hon ber om pensionärsrabatt. Gunnar, hennes man, har blivit rastlös och orolig sedan han gick i pension. Men varför kallar han sig ”Tony”? Ellen lever helt i nuet utan minnen och orientering i tid och rum. Försvinnandet är ett varmt familjedrama om vad som händer när en person drabbas av demenssjukdomen Alzheimers.

Hemma hos dig med Carl Olof 
Prinsessjympa, en guidad visning av slutna manliga rum och ett melankoliskt popquiz vid pianot. Det är de föreställningar du kan välja mellan när du lånar hem koreografen Carl Olof Berg mot en kopp kaffe och att du tar ett foto av honom i ditt hem.

Kinema
Det manuella och mekaniska varvas med fysik och rörelse när fem cirkusartister utforskar det genuint finska genom cirkusens språk. Under regi av cirkuskoreografen Maksim Komaro formas en hyllning till styrka och mod inramad av projektioner från videokonstnären Kalle Nio. Finska cirkuskompaniet Circo Aereo har fångat publik världen över med sin värme och unika kombination av teknisk höjd och subtil humor. En häpnadsväckande kavalkad av uthållighet, balans, precision och råstyrka såväl som en hyllning till Finlands 100 år av självständighet. I samarbete med Finlandsinstitutet.

Kultakausi - Strålande tider
Komiskt om en grupp människor på en resa mot sina drömmars land. Är det alltid grönare på andra sidan gräset, på andra sidan gränsen? På färjan finns det några som längtar hem, några som längtar bort och ett gäng toppolitiker som jobbar på att få landet på fötter igen. Med humor undersöks nationalitetsidén, hemlandet och vad våra gränser betyder – både på det personliga planet och som nation. I samarbete med Kajana stadsteater, Kemi stadsteater, Norrbottensteatern och Uleåborgs stadsteater. En del av Finland 100.

Maken
I en dramatisering av Gun Britt Sundströms kultroman Maken träffas Martina och Gustav som nyblivna studenter vid Stockholms universitet. Mot en fond av studentdemonstrationer och intellektuella diskussioner kämpar de med att försöka hålla ihop sitt förhållande. Behov och ideal skiljer sig åt. Kan de leva i en öppen relation? Bara ses och ha sex? Vi följer dem genom uppbrott, mångordiga analyser och lustfyllda återföreningar.

Olydnad
Olydnad är den sanna berättelsen om kampen för demokrati på demokratins bekostnad.

En föreställning om lagbrott, laglösa människor och legaliserat våld. Olydig musikteater på demokratins bakgård. Regissören Lisa Färnström och scenografen Emma Örn har tidigare undersökt klimathotet i videoteaterverket Rörelsen, de sociala rörelsernas roll i klassrumsföreställningen Den svenska demokratins historia och modern aktivism i livestreamingprojektet The revolution will be televised. Nu har turen kommit till Olydnad.

Var är mitt hem?
Ena stunden en lycklig barndom, i nästa sekund en flykt från krigets Jugoslavien. Efter en framgångsrik Riksteaterturné våren 2016 åker Danjin Malinovic återigen på turné med sin gripande monolog. Hans berättelse om två världar tränger sig in på bara skinnet och ifrågasätter hur en människa någonsin kan vara illegal. Officiellt sett existerade han inte, han levde under tre år vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. En högst aktuella monolog berättad ur ett barns perspektiv som ger en röst åt en djupt mänsklig frågeställning om flykt och utanförskap.

Vi som bor här
Naturskildraren Martin Emtenäs och den legendariske musikern Stefan Sundström ger sig ut på årets yvigaste och grönaste turné. Med stor erfarenhet av svensk natur och en passion för djur undersöker Martin det unika med just er plats. Med sig har han Stefan Sundström, som framför låtar om djur och natur tillsammans med lokala musiker. Välkomna till en föreställning om biologisk mångfald - i mellanrummet mellan glitter och gråsuggor.

Zebrafinken
Under en säng ligger en pojke och sjunger för sin burfågel, en zebrafink. I en smärtsam reflektion över skoltidens utanförskap angriper Carlos Romero Cruz examensföreställning från Stockholms Dramatiska högskola områden som identitet, självkänsla och längtan efter att passa in. Genom dragpersonan Carnita Molida hittar Carlos en humoristisk och varm ton för att skildra tonårens skörhet, teaterns fristad och en oförstående vuxenvärld.

åååå snälla följ mig <3 <3 <3
Tänk känslan av odödlighet och evighet som strömmar som kolsyra genom blodet. Känslan av att älska gränslöst, av att kasta sig ut och att bli fångad. Att bli upptagen av ett kollektiv, vara del av någonting stort och förlora sig själv i en ocean av längtan. En bultande musikal om fans, femininitet och grupptillhörighet som utforskar idoldyrkan och dess betydelse för kärlek, gemenskap och att vara starka tillsammans.


VÅREN 2018

2 solon av Alma Söderberg
Hon sjunger när hon talar, talar när hon dansar och dansar när hon sjunger. Den internationellt prisbelönta Alma Söderberg placerar sig i ett alldeles eget koreografiskt fack. Med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa skapar hon ett rörelsecollage som kombinerar ord, sånger och gester i ett rytmiskt drivet flöde. En scenisk upplevelse utöver det vanliga!

Allt du måste veta om pop
Hela musikhistorien på en kväll. Från Karl Gerhard och Siw Malmkvist till Latin Kings och Laleh. Artistskandalerna! Klädchockerna! Låtstölderna! Helt enkelt: Allt du måste veta om pop. En stjärnglänsande show av och med, Anna Charlotta Gunnarson, Agneta Karlsson och David Silva, hjärnorna bakom radiosuccén Pop och politik. Med humor och nyskriven musik knyter föreställningen ihop nu och då, i en mix av aha och haha.

Bläck eller Blod
En ny musikal av succéteamet Erik Norberg och Alexander Öberg. Med 30 nyskrivna låtar och en stark ensemble på tio skådespelare och musiker tar de oss tillbaka till tiden för det moderna Sveriges födelse.
Sverige 1789. Gustav III skräms av franska nyheter om uppror, frihet och jämlikhet; en revolution. Han gör sig enväldig och tystar all kritik, vilket får adeln att rasa och tala om republik. På sitt slott i Skåne startar baronen Rutger Macklean sin egen svenska revolution: djärva jordbruksreformer och bildning istället för medeltida livegenskap. Husan Kajsa blir förtjust i både förnyelsen och den unge magistern Samuel, vars lära tänder hopp om böndernas frihet i en jämlik värld. Baronens hetsige släkting Adolph Ribbing manar däremot till väpnad revolt för att störta kungen. Alla är dock eniga i att Sverige måste dras in i upplysningens tidevarv – med bläck eller blod! Ett samarbete med Örebro Länsteater.

De redan frälsta
Gänget bakom Riksteaterns succéföreställning Slå pattarna i taket är tillbaka! Denna gång riktar de sina knivskarpa blickar mot valåret. Med humor och musik som vapen tar de sig an känsliga ämnen i Sveriges politiska landskap. I regi av Astrid Menasanch Tobieson. Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén är kända från den prisbelönta SVT-humorserien Full Patte samt Slå pattarna i taket, som turnerade med Riksteatern hösten 2015.

Det gemensamma projektet
Allmänmänskliga frågeställningar om reproduktion, familjebildning och sexualitet blir centrala i Det gemensamma projektet av koreografen Carl Olof Berg. Detta gestaltas finstämt av dansarna Dan Daw och Sindri Runudde. Verket är en bearbetning av The Manchild Research som presenteras inom ramen för projektet exChange Moçambique och framfördes på Dansens Hus 2015.

Eldfesten
Vårvinterns stora utomhusfestival är tillbaka med eldar, världsartister och fyrverkerier! Eldfesten eller Chaharshanbeh Soori, som den heter på persiska, är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Festen lockade över 55 000 i publik 2016. Precis som i det svenska traditionella Valborgsfirandet välkomnas våren med flammande eldar, men också av enastående musiker och ett festande folkhav.

FATTA! Cleo, JUCK och Broder John
Med utgångspunkt i föreningen FATTAs agenda att motarbeta sexuellt våld åker rapparen Cleo och danskollektivet JUCK på turné. Hyllade Umeårapparen Cleo är grundare till FATTA och tvekar inför att sätta hårt mot hårt när det gäller kvinnors rättigheter. JUCK har demonstrativt tagit över den juckande rörelsen och gjort den till symbol för en feministisk manifestation. Koreograferad aktivism och verklighetsbaserade texter som berör varvas i en extatisk hiphopkavalkad med agenda att förändra världen.

Häxor – När drevet går
Året är 1675. I byn Torsåker i Ångermanland halshuggs och bränns 71 människor på bål. Det är Sveriges största massavrättning i fredstid och på några dagar dödas var femte kvinna i byn. Häxor – när drevet går är en rappt berättad föreställning om vilka mekanismer det är som orsakar masshysteri, folkmord och näthat. Med utgångspunkt i de fasansfulla häxbålen under 1600-talet dras paralleller till hur det ser ut idag.

Kejsarn av Portugallien
Selma Lagerlöfs mästerverk är en av våra mest älskade berättelser. När dottern, som han en gång döpte efter självaste solen, lämnar familjen för stora staden drivs den fattige torparen Jan in i en fantasivärld. Där är dottern kejsarinna av Portugallien, ett paradis utan sociala orättvisor. En nydramatisering av Lucas Svensson i regi av Riksteaterns Carl Johan Karlson. På scenen sju skådespelare.

Landscapes of I
Koreografen Björn Säfsten vill med sitt nya dansverk för tre dansare ställa frågor kring hur vi som publik reagerar och formas av det vi ser på scen. Landscapes of I tar dig med på en rörelseresa inom, utanför, kring och om dig själv och de övriga i rummet. Missa inte att lägga till hans omtyckta workshop ”Samtal och rörelse för dig som är pensionär” (går också att få för andra grupper) som ges våren 2017.

Missionären
Lesbiska kristna missionärer i Västerbotten i början av 1900-talet, kan det verkligen ha funnits? Koreografen och konceptskaparen Malin Hellkvist Selléns nya föreställning Missionären påstår det och vill ta med dig på en resa där du möter kvinnor som på olika sätt bröt mot dåtidens normer och konventioner.
Missionären är skapad ur lika delar fakta och fantasi och öppnar upp för samtal om historieskrivningens konsekvenser och tolkningens makt och möjligheter. En kärlekshistoria, en lovsång och ett lekfullt sätt att ge ett stycke utraderad historia kropp igen.

Parismiddagen
Parismiddagen syftar till de banketter som arrangerades i Paris under teckenspråkets guldår på 1800-talet. En tid då teckenspråket var lika hyllat och självklart som användarna av det. Föreställningen speglar en tidsresa i dövas historia genom en middag för två. Inspirationen är hämtad ur nyårsaftons Grevinnan och betjänten. När "same procedure as last year" snarare blir "different procedures every year" skapas ett händelseförlopp som är omöjligt att förutse. Föreställningen är en del av dövrörelsens 150-års jubileum.

Rickard Söderberg är Gaytenor
”En kväll där vi kramar nättroll och förändrar världen med sång” - så beskriver Rickard Söderberg själv sin scenshow där han delar med sig av sitt liv och av sig själv. Riksteatern presenterar en kväll med operasångaren och debattören som gjort sig känd för sina tydliga ställningstagande för HBTQ-personers rättigheter. Föreställningen ackompanjeras av två musiker.

Slutet enligt Rut
Rut vägrar att dö. Hon fyller snart 112 år och barnbarnen Robin och Kim väntar på att få ärva hennes skog som har legat i träda i över 40 år. Till varje pris ska Rut se till att skogen får rå om sig själv, utan mänsklig inblandning. En svart komedi om arv, begär och oförenliga drömmar. Pjäsen skrivs av Jesper Weithz och regisseras av Nora Nilsson.

Sång till välfärden
Välkommen till vår föreställning om välfärden! Ett körverk om möjligheterna att leva bra i Sverige, eller åtminstone helt ok. Sång till välfärden är ett poetiskt inslag i valrörelsen. Det kommer att bli dokumentära berättelser från då och nu. Krispig video från centralorter längs med Höga kusten. Någon citerar kanske Palme, någon annan leder en nationalromantisk allsång. Kanske en ouvertyr över vård, skola omsorg. En hymn i dagiskön. Allsång i ABC-förorter. Ett solo i Sápmi. Turnén genomförs i samarbete med lokala körer runt om i landet.

Turkos sagobok – sagor på teckenspråk för de yngre barnen
En sagoberättelse som bär dövkulturens muntliga berättartraditioner vidare till nästa generation och visar på det magiska i att berätta på teckenspråk. Med kappsäcken full av myter och fakta besöker vi förskolor, klassrum och bibliotek för att berätta om dövkulturens ursprung och styrkan i att vara teckenspråkig. En spännande sagoberättelse om starka döva förebilder och hjältar, om rötter och om att hitta hem.