FeminEast

Kvinnliga röster från Mellanöstern

Mellanösterns moderna musikskatt skapas av kvinnor – och här hittar du den!

I en oförglömlig konsertserie riktar FeminEast ljuset mot unika kvinnliga röster från Mellanöstern. Kvinnor som traditionellt inte har samma förutsättningar som män. Vars röster inte hörs lika högt. Men scenkonst har en kraft. En förmåga att förändra. Genom konsten verkar de för frihet och skapar utrymmet för den förändringen. I en värld där alla inte har samma förutsättningar, påminner de publiken om scenkonstens potential.

FeminEast bjuder i år på en unik artistkavalkad med fantastiska uppträdanden och träffsäkra musikaliska upplevelser. Allt från traditionella uråldriga musikstilar, klassisk arabisk och persisk musik till post-progressiv jazz och funk.

Program FeminEast 2019 (pdf)
Folder FeminEast 2019 (pdf)


Gå in på respektive artists sida nedan för att köpa biljett

23 nov

Maryam Khanehsaz & Raman Ensemble

Maryam Khanehsaz är en av få sångare som bemästrar den uråldriga musiktraditionen Yarsan och är en av de starkaste kvinnliga rösterna i den nya generationen vokalister på den kurdiska musikscenen. Yarsan härstammar från en kurdisk tankerörelse som går ut på att lära människor att uppnå den ultimata sanningen, men sedan islamiska revolutionen i Iran har diskrimineringen av Yarsani-samhället ökat. Tillsammans med unga erkände kompositören Razgar Molamahmoodi och ytterligare tre enastående instrumentalister presenterar hon en unik repertoar som för första gången i Sverige framförs på FeminEast.

Läs mer och köp biljett
25 nov

Tanblues

Magiskt musikaliskt möte – nu på bio!
Äntligen ges tillfälle att återuppleva Tanblues - ett enastående musikaliskt möte mellan superstjärnan Josette Bushell-Mingo och den högt renommerade musikern Tahmoures Pournazeri. Tanblues är en unik fusion mellan två världar, två religioner, två kontinenter, två musikstilar och framförallt två framstående artister. Här blandas klassisk blues, texter från gamla persiska poeter, spirituell sufimusik och det traditionella instrumentet tanbur - som tillsammans skapar en helt ny musikstil som är redo att ta världen med storm!

Läs mer och köp biljett
Premiär 28 nov

Darya Dadvar & Ensemble

Genom att kombinera traditionell iransk musik med stilar som barock, jazz och blues så skapar Darya Dadvar något helt nytt. Hon ses som en av de mest innovativa artisterna inom World Music idag och är en av Irans populäraste kvinnliga artister. Hennes unika sätt att kombinera traditionella persiska sånger med europeisk klassisk musik har gett lyssnare och fullsatta salonger över hela världen. Hon är även känd för att kombinera olika musikstilar i samma sång, slå ihop olika tidsperioder, språk och dialekter. Hon följer sina instinkter och har tack vare det lyckats skapa en helt egen sångstil.

Läs mer och köp biljett
Premiär 28 nov

Derya Yildirim & Grup Şimşek

Med fokus på tolkningar av den turkiska musikskatten, blandat med psykedeliska riff samt post-progressiv jazz och funk trollbinds man av Derya Yildirim och Grup Simsek. För fem år sedan de stod på scen tillsammans för första gången. Efter den spelningen var alla överens – de var tvungna att fortsätta tillsammans. Efter några ep-skivor och massor med konserter släppte bandet det fantastiska albumet Kar Yağar. På FeminEast delar den turkiska sångerskan och multiinstrumentalisten Derya scen med kompositören och percussionisten Greta Eacott samt musikerna Graham Mushnik och Anonin Voyant.

Läs mer och köp biljett
29 nov

Liliana Zavala Trio

Liliana Zavala Trio tar oss med på en melodisk resa genom modern folktro där världar möts – argentinska och latinamerikanska rytmer influerade av svensk folkmusik med sång baserad på sångstilen call and response. Många olika musikstilar, allt från salsa, rock och jazz till pop och världsmusik ryms och märks i hennes musik. Liliana föddes i Argentina och påbörjade sin professionella musikresa som perkussionist blott 17 år gammal. 2017 släppte hon sitt debutalbum ”Cabildo”. Ett album som fick väldigt fin kritik och som 2018 resulterade i en nominering till Årets Artist vid World Music Galan.

Läs mer och köp biljett
Premiär 29 nov

Youssra El Hawary

Youssra El Hawary utstrålar en lekfull karisma på scen och knyter samman alternativ folkmusik, chanson, indie-rock och jazz. Tack vare sina satiriska texter som blandas med sociala och politiska kommentarer blev Youssra på kort tid en av Egyptens mest populära röster. Men det stora genombrottet kom ett par år senare då hon 2012 släppte singeln ”El Soor”. Ett vågat och hårt ställningstagande mot Egyptens politiska situation. Tidigare hade det bara varit hon och hennes dragspel på scenen, men nu bildade hon ett band som sedan dess har återuppfunnit hennes tidigare sånger och skapat ny musik.

Läs mer och köp biljett
Premiär 30 nov

Mah Ensemble

Mah Ensemble grundades 2006 för att lyfta och sprida persisk musik till en bredare publik. Deras uppdrag har tagit dem runt Europa flera gånger men även till Australien. Att lyfta fram och stödja persiska artister har varit en given del av deras arbete. Precis som på deras senaste Europa-turné så frontar den kurdisk-iranska sångaren Sahar Zibaei. En ung och driven kvinnlig artist som framför kurdisk folkmusik och iransk klassisk musik. Hon åtföljs bland annat av Majis Derakhshani som betraktas som mästaren i tar, en långhalsad luta och ett av Irans viktigaste instrument.

Läs mer och köp biljett
30 nov

Tusenårig kvinna

En stark och högaktuell monolog baserad på tusenåriga gravida kvinnliga karaktärer från olika delar av Mellanöstern. En resa genom områden berikade med tusenåriga konstformer men som samtidigt alltid drabbats av krig och våld. Monologen visar genom sina gripande berättelser hur kvinnor har burit denna smärta på sina axlar, men hur de samtidigt starkt sökt sig framåt för att ta skapa fred på denna del av jorden. Föreställningen framförs av den lovande iranska skådespelerskan Sara Rasulzadeh med toner av den iranska instrumentalisten Ali Ghamsari. Duon ackompanjeras av slagverkaren Hiva Khatib.

Läs mer och köp biljett

Arrangörer och samarbetsparter FeminEast 2019

Arrangörer:
Stockholm: Föreningen Farhang, Fasching
Göteborg: Göteborgs Symfoniker, Stora Teatern
Uppsala: Uppsala kommun

Samarbetsparter:
Farhang, Fasching och GSO (Göteborg Symfoniker)