Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Repertoar- och Publikstöd

Riksteaterns riktlinjer 

Stöd för repertoar- och publikarbete ska ge fler möjlighet att ta del av scenkonst, exempelvis genom att presentera dans och teater på platser där detta inte är så vanligt. Arbetet med stöd för repertoar- och publikarbete kan både utgöras av arrangörsverksamhet och andra former av tillhörande aktiviteter (tex kringarrangemang i samband med föreställning) som på kort och eller lång sikt bidrar till att komma närmare visionen om scenkonst för alla överallt. Stödet utbetalas endast till riksteaterföreningar.

Målet är att stödet ska:

  • Bidra till ett starkt arrangörsled över hela landet
  • Bidra till att riksteaterföreningar ges ökade möjligheter att verka för att nå nya publiker och en breddad repertoar. Idéer som bidrar till att fler personer ges möjlighet att ta del av dans som konstform prioriteras
  • Stärka den regionala föreningens möjlighet att kunna bidra till de lokala riksteaterföreningarnas utveckling
  • Komma riksteaterföreningar till del, men gärna stimulera samverkan med andra organisationer
  • Ske i samverkan med professionella aktörer

Vad innebär stöd för repertoar- och publikarbete för den regionala och lokala föreningen?
Den lokala föreningen kan inkomma med förslag och idéer för genomförande till den regionala föreningen. Den regionala föreningen kan utifrån sin regionala överblick och kunskap och/eller i samtal med de lokala teaterföreningarna se vilka delar som är viktiga att arbeta med under det kommande året.

Den regionala föreningen ansvarar för att lämna in en beskrivning till Riksteatern om hur den avser att arbeta för att stärka arrangörsledet i länet och nå nya målgrupper och en breddad repertoar. Det gör föreningen genom att kort beskriva arbetet och svara på några få frågor i en blankett från Riksteatern. En tillhörande budget ska också lämnas in.

Efter genomfört arbete lämnar den regionala föreningen in en kort beskrivning om hur arbetet har genomförts (det vill säga hur medlen bidragit till att uppnå Riksteaterns uppdrag om att verka för ett starkt arrangörsled över hela landet och scenkonst för alla överallt). En kort ekonomisk redovisning ska också bifogas.

Vad är skillnaden mellan stöd för repertoar- och publikarbete och small village?
Stöd för repertoar- och publikarbete ger möjlighet till flera olika typer av aktiviteter än enbart föreställningsverksamhet. Vid föreställningsverksamhet kan föreställningarna fortsatt visas på små platser, men det finns också möjlighet att visa föreställningar på andra platser.

Stöd för repertoar- och publikarbete kan gå till riksteaterföreningar som samverkar med andra organisationer. Medel kan inte gå till verksamheter som inte är en riksteaterförening.

Den regionala föreningen behöver lämna in en beskrivning över hur de planerar att stärka arrangörsledet och arbeta för att nå nya publikgrupper innan medlen kan betalas ut till den regionala föreningen. Verksamhet som bidrar till ökad tillgång till dans och koreografi kommer prioriteras.

Vid föreställningsverksamhet är det ett krav att samarbete sker med professionella aktörer. Det finns möjlighet att visa produktioner av länsteatrar och Riksteatern, men prioriteringen ligger på fria aktörer med annan statlig finansiering.

Kriterier för Repertoar- och Publikstöd i Kalmar län

  • Stöd kan sökas för offentliga föreställningar av fria scenkonstproducenter med offentligt eller regionalt stöd för sin verksamhet
  • Stödet skall gå till arrangemang för att utveckla samarbete med lokalhållare, civilsamhället, nå ny publik och/eller samverka med annan medlemsorganisation
  • Riktlinjer är max 5000 kr per ansökan eller 25% av gage vid ansökan om stöd till offentlig föreställning
  • Stöd kan även sökas för tillhörande aktiviteter (tex kringarrangemang i samband med föreställning) där riktlinjen är max 2000 kr per ansökan
  • Stöd kan sökas för projekt i utbildnings- eller främjandesyfte

Praktisk info för Repertoar- och Publikstödet

  • Endast Riksteaterföreningar kan söka stödet
  • Varje Riksteaterförening kan beviljas stöd för två aktiviteter per år
  • Stödet söks på förhand och fördelas i december efter redovisning till Riksteatern Kalmar län
  • Stöd kan sökas retroaktivt för arrangemang under 2018 men ska för 2019 sökas inför planerat arrangemang/aktivitet
  • Utbetalning kommer ske i slutet av året efter genomfört och ”publikredovisat” arrangemang
  • Stöd ska sökas inför arrangemanget. Sista redovisningsdag är den 1 november
    (om arrangemanget ligger i december får föreningen ha särskild kontakt med konsulenten för att utbetalning ska ske inom verksamhetsåret)

Ansökan - Repertoar och Publikstöd

Riksteaterförening

Vi söker stöd för: