Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Luleå uttagen till Riksteaterns nationella LÄNKfestival!

Kulturgymnasiet i Luleå representerar den norra regionen på Riksteaterns nationella LÄNKfestival i Hallunda 13-15 maj med pjäsen "Manhattanprojektet".

IMG_4213.jpeg

 - Jag startade upp årets omgång av LÄNK under hösten 2021, berättar Annika Sannerström teaterlärare på Kulturgymnasiet i Luleå.
Vi läste och analyserade pjäsen och enades om en uppsättningsidé. Eleverna bildade olika arbetsgrupper likt de som finns på en professionell teater. Sedan arbetade vi intensivt med repetitionerna och de olika praktiska grupperna. Eleverna har varit delaktiga och drivande i alla moment såväl scenografi som regi. Kommunikationen inom ensemblen har varit väldigt viktig men också tidskrävande. Tvivel dök upp efter vägen med fler restriktioner kring coronapandemin och världsläget. Jag har dock som lärare arbetat målmedvetet och vägrat att bli passiv inför för alla hinder som kommit i vägen, berättar Annika.

Varannat år tar Riksteatern Länk nationellt fram 6 nyskrivna pjäser för unga ensembler. Dessa pjäser spelas sedan av drygt 100 unga ensembler runt om i Sverige. Ensemblerna möts på 15 regionala scenkonstfestivaler, bl.a Norr -och Västerbottens gemensamma regionala länkfestival som i mars anordnades i Skellefteå. 9 ensembler framförde sina föreställningar under 3 dagar. Varje LÄNK-omgång avslutas med en grandfinal i Hallunda, när hundratals unga scenkonstälskare möts på Riksteatern för en tre dagar lång festival.

LÄNK-manus i undervisningen

Teaterlärare Annika Sannerström har arbetat med LÄNK och sina elever sedan start. - Det första året lyckades jag inte få med eleverna på projektet av olika anledningar. Omgången därpå spelade vi "Sannas Sanna jag", blev uttagna till Stockholm och fick spela i Hallunda. Jag har sedan dess drivit projektet på Estetiska programmet men även använt LÄNK-manus i undervisningen. Texterna engagerar ungdomar, är spelbara och eleverna kan förstå frågorna som texterna väcker. De är också utmanande samt lagom lång längd för att iscensätta på en utbildning.

- På estetiska programmet har vi bra lokaler och en fin scen. Vi har alltid haft en heltidsanställd tekniker som också bidragit till det konstnärliga resultatet. LÄNK-projektet har ett tydligt mål och utmanar eleverna till prestationer utanför skolan, vilket har gjort att resultatet blivit väldigt bra. Arbetet har också bidragit till fina kontakter med Norrbottensteatern och nu på senare tid, Ung scen Norr. Jag är så glad och stolt att ungdomarna lyckas och speciellt att de får möjlighet att möta andra ungdomar genom LÄNK projektet. Så bygger vi en bättre värld.

I år har Annika dessutom deltagit i ett Erasmus projekt som handlar om att organisera studierna entreprenöriellt, FOrSE (Framework for Organazing Studies Entrepreneeurially) Projektet har drivits med Luleå Tekniska Universitet, Riga Tekniska Universitet, Lapplands Yliopisto, Ung företagsamhet samt Lettlands motsvarighet VITAE.  - Jag har utgått ifrån Mats Westerbergs (professor Luleå Tekniska Universitet) modell MOSAIK som kortfattat kan beskrivas i termerna: Mod, osäkerhetstolerans, samverkansförmåga, ansvar, initiativ och kreativitet. Jag har med det som grund bedrivit undervisningen och det konstnärliga arbetet. Helt enkelt att få eleverna skapande, kreativa och ansvarsfulla. Det har varit mycket intressant och gett mig som pedagog ytterligare en utmaning i LÄNK projektet, avslutar Annika Sannerström.

LÄNK Norr-och Västerbotten drivs av Ung Scen Norr/Norrbottensteatern, Riksteatern Norrbotten & Västerbottensteatern, Riksteatern Västerbotten.

Projektet samfinansieras med projektstöd från Region Norrbotten -och Västerbotten.

manhattan.JPG

Vi gratulerar Kulturgymnasiet i Luleå som representerar
den norra regionen av LÄNK22 på Riksteaterns nationella LÄNKfestival i Hallunda 13-15 maj med pjäsen "Manhattanprojektet".

Bra jobbat & lycka till!