PROJEKTET MÖTEN I DANSEN

Ett dansresidens erbjuder dansaren/ koreografen/ kompaniet ett fördjupat arbete av sin konstnärliga process eller produktion.

Residenset ska ge tid till fördjupning och utveckling samt reflektion och undersökande av det egna konstnärliga uttrycket eller produktionen. I ett residens kan dansaren/koreografen/kompaniet möta sin publik och skapa ett samarbete med dem för att skapa nya intryck och interaktion tillsammans. Ett residens kan leda till en färdig föreställning som visas i samband eller i närtid till residensperioden.

Möten i Dansen är ett 3-årigt projekt med stöd av Statens Kulturråd. Projektet syftar till att fördjupa och befästa dansens position ytterligare genom mötet mellan professionellt konstnärskap, lokalt arrangörskap samt en unik plats och dess invånare. Inom Möten i Dansen kommer det att blir residens/dansprojekt i några av länets kommuner.

Först ut är Vadstena där samarbetsparters är Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Vadstena kommun och Vadstena teaterförening – en del av Riksteatern. Utvalda danskonstnären Nathalie Ruiz har Vadstena som sin arbetsplats i perioder för att fördjupa sin konstnärliga praktik, möta publik, stadens invånare och arrangörer för att skapa ett samarbete med dem.

Så här säger Nathalie Ruiz själv:

”Som professionell danskonstnär har jag alltid varit fascinerad av mötet med icke dansare och den breda publiken. Mina motton är: Dans är för alla! Dansen har ingen ålder! Kulturen är livets lungor och ett starkt kort för ett blommande och attraktivt samhälle. Den bygger broar mellan människor, förstärker gemenskapen och känslan av tillhörighet. Jag vill också bidra till ett levande kulturliv utanför storstäderna, säger Nathalie Ruiz.”

Arbetet i Vadstena bygger Nathalie Ruiz på tre grundpelare:

  1. Möten med människor

  2. Möten med tiden

  3. Möten med platsen

Hon har givit projektet namnet Moving Vadstena och kommer under hösten 2019 hålla workshops och föreläsningar vid flera olika tillfällen och för olika målgrupper i Vadstena.

Denna sida använder cookies. Läs mer om cookies.
Jag förstår