Om Kultur på Landsbygd
För våra små scener
Kultur på Landsbygd är en del av Riksteatern Värmland och ett samarbete med SAMSAM - Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets Hus och Parker och Våra Gårdar och SV, ABF och NBV. Tillsammans vill vi stödja ideella arrangörer till att hålla små scener i hela Värmland levande. Vi välkomnar föreningar att göra arrangemang med vårt stöd. Dels med hjälp av arrangörsstöd, men så klart också med hjälp och goda råd.
Föreställningarna är anpassade för små scener i lagom längd och har paus så att publiken kan dricka kaffe och prata. Så ta chansen att duka upp kaffet i er gård och mötas över ett stycke god kultur och härligt svängig musik. Kontakta gärna mig, Gunilla Fält 070-348 13 21, gunilla.falt(at)riksteatern.se.
Studera mera!
Studiecirkel
Vi vill gärna att ni har en studiecirkel i anknytning till arrangemanget, t.ex. med två träffar före arrangemanget om marknadsföring, fördelning av arbetsuppgifter etc. och ett avslutande efter arr. med utvärdering. Man kan också ha en litteraturcirkel eller annat. Vid registrerad cirkel hos ert studieförbund har man möjlighet till subventionering med 1.000 kr. Kontakta ert studieförbund och nämn detta vid bokning.
Vi önskar att man samarbetar med ett studieförbund (om inte annat för STIM-regler) och om ni också har cirkel kring ert arrangemang (ni träffas ju några gånger ändå) så kostar föreställningen 4.000 kr.
Genom Kultur på Landsbygd anordnas regionala utbildningar i föreningsteknik, marknadsföring och arrangörskap. Håll utkik under Nyheter!
Scenmeny våren/hösten 2022
Välkomna att ta del av det utbud som erbjuds Värmlands arrangörsföreningar i höst, möjligt tack vare samarbete mellan Riksteatern Värmland och SAMSAM. Här nedan finns utvalda föreställningar som passar just era scener. Tack vare subventioner blir er kostnad 5.000-10.000 kr. Dessa priser gäller främst bygdegårdsföreningar, fhp-föreningar och Våra Gårdar-anslutna föreningar, men även andra i mån av intresse. Här är vår nya Scenmeny för våren/hösten 22:
Aktuella utbildningar
I samarbete med andra bjuder Kultur på landsbygd in ideella föreningar som arrangerar till kurser med olika teman. Arrangörskurser, föreningskurser mm
Minnen av Värmland - I samarbete med Värmland skriver presenterar vi workshops på temat Minnen av Värmland. Läs mer HÄR>>
Anmäl dig Här>>
Shared Reading - Upplev kraften av att läsa ihop, utforska texter och dess mening på ett sätt som du kanske aldrig hade tänkt dig. Vi läser texter högt medan vi pausar för att diskutera och tala om det vi hört, tänkt, tycker och tror. Vill man inte läsa är det ok vill man inte prata är det också ok här finns inga tvång bara läslust. Kultur på landsbygd bjuder på läsledare om ni arrangerar detta som en studiecirkel med ert studieförbund.
Referensgrupp
Är du intresserad av scenkonst och vill se teater, dans- o musikföreställningar och kanske lite cirkus. Nu bygger vi en ny referensgrupp med representanter från bygdegårdsföreningar, folkets husföreningar och nykterhetsföreningar. Kontakta Gunilla vid intresse.
SPARSE 2 -lär känna arrangörer från hela Europa!
I SPARSE 2 möts arrangörer i träffar online under tre års tid. Genom träffarna får man lära känna nya människor från 8 länder i Europa. Man får dela sina erfarenheter och upplevelser och ta del av andras. Om hur man arrangerar, väljer föreställningar, marknadsför mm. Är ni intresserade av att delta i er förening, kontakta Gunilla Fält.
Bild från Cornwall där arrangörer från Litauen, Estland, Rumänien och Italien träffades 2019.
Så här gör man
- Kolla med de andra i din styrelse om inte något av detta skulle passa hos er. Eller ska kanske era besökare få vara med att välja? Våga gärna något nytt.
- Hör av er till Gunilla och boka datum, kontaktuppgifter, se nedan.
- Ni får fylla i ett formulär med tid och detaljer om arrangemanget. Länk till Arrangörsinfo.
- Ni kontaktar ert studieförbund. Kan de rapportera till STIM? Annars kan ni läsa mer om STIM här. Länk till Läs mer om STIM.
- Ni träffas några gånger och planerar och förbereder, och har en studiecirkel.
- Ni har ett lyckat arrangemang med fullt av glad och nöjd publik.
- Ni rapporterar ert arrangemang.
- Ni får en faktura från artisten.
- Ni får bidrag från Kultur på Landsbygd.
Arrangemangsinfo
Här kan ni ansöka om stöd för er föreställning och skriva in all information som vi behöver.
Bakgrund
Kultur på landsbygd startade 2008 och 2018 gjorde vi tillsammans med Boel Henckel en jubileumsskrift som beskriver projektets start och utveckling.
Läs här: Jubileumsskrift Kultur på Landsbygd 10 år
Boel var också den som utvärderade projektet 2011 samt en fördjupning 2016. Kontakta oss vid intresse att ta del av utvärderingarna.