Sedan hösten 2020 arbetar Västerbottens Riksteaterföreningar för att utveckla det lokala och regionala medlemsarbetet. Detta med utgångspunkt i beslut fattat vid 2019 års riksteaterkongress om en förstärkning för medlemsfrågor inom rörelsen.
Maj 2020 genomfördes en inledande medlemsenkät riktad till samtliga Riksteatermedlemmar i Västerbotten som också blev startskott för det gemensamma arbetet för att stärka medlemsutvecklingen.
I samarbete med utbildningsorganisationen Medlemsutveckling.se satte Riksteatern Västerbotten samman en trestegsraket för att vitalisera medlemsarbetet i länet och stödja föreningsaktiva i att rekrytera, aktivera och behålla medlemmar.
Tre kursdagar, tre frågeställningar:
- Vad innebär det att vara föreningsaktiv?
- Hur kan vi arbeta på andra och nya sätt för att stärka medlemsarbetet och därmed vår förening?
- Vad behövs för att vi ska klara av att gå från idé till handling?
Under träffarna varvas medlemsteorier med övningar, diskussioner och reflektion. Utgångspunkten är de medverkande föreningarnas verklighet och utmaningar. Tillsammans och med understöd i kursboken "Medlemsmodellen" diskuterar vi oss fram till hur vi kan tänka och agera kring lokalt medlemsarbete.
Tid: Söndag 18 sept, 9-12
Plats: prel Sara Kulturhus
I anslutning till vår arrangörshelg med Västerbottensteatern 17-18 september inkluderar vi en worksshop/föreläsning kring medlemsutveckling med Annika Sundh Meiling från organisationen Medlemsutveckling.se.
Behöver vi medlemmar i vår förening? Varför? Hur kan ett stabilt medlemsarbete stärka oss som förening? Tillsammans med föreläsaren och processledaren Annika Sundh Meiling får vi exempel och metoder kring hur vi som lokal förening kan utveckla ett medlemsarbete.
Vi tittar även på vad som hänt kring medlemsutvecklingen för Riksteaterns föreningar under senare år i länet och landet, vilka metoder och strategier vi kan arbeta med enskilt eller tillsammans för ett medlemsarbete som passar oss i Västerbotten.
För mer information, kontakta inger.holmberg@riksteatern.se.
Gå till anmälan
Kurslitteratur: Medlemsmodellen
Varje förening som deltar i utbildningen erhåller 4 exemplar av boken Medlemsmodellen som används som underlag och utgångspunkt i utvecklingsarbetet. För intresse kontakta inger.holmberg@riksteatern.se
Utbildningsledare
Annika Sundh Meiling, pedagog och dipl. uttryckande konstterapeut. Annika har lång erfarenhet av att arbeta med processledning, chefsstöd och grupputveckling inom idéburen sektor.
Här hittar du goda tips, utbildningstillfällen och möjligheter till förkovring från våra experter i länet kring vad du som är aktiv i en medlemsbaserad förening kan behöva tänka på:
(Tipsen är sammanställda vid arrangörsträff inom projektet under våren)
Varför medlemmar? Vi har ju en publik?
Våra medlemmar är både föreningens grundpublik men även en kraftfull resurs för föreningen använd på rätt sätt.
Det finns också hjälp att få gällande olika medlemsmaterial från Riksteaterns support som gärna hjälper till.
Här hittar du PDF Riksteaterns Medlemsmaterial med en översikt av olika möjligheter.
Tidigare kursdagar med Medlemsutveckling.se:
- Söndag 18 sept 2022, inspirationsföreläsning med föreläsaren och processledaren Annika Sundh Meiling som beskriver exempel och metoder kring hur vi som förening kan utveckla vårt medlemsarbete.
Vi tittar även på vad som hänt kring medlemsutvecklingen för Riksteaterns föreningar under senare år i länet och landet under och efter pandemin.
- 7 november 2020, en digital halvdag med fokus på erfarenhetsutbyten mellan föreningarna i workshopformat.
- 19 september 2020, en heldag i Skellefteå på Medlefors konferens - möjlighet finns att delta digitalt. Uppstart: Varför är vi en medlemsorganisation? Behöver vi våra medlemmar?
Fördjupningssamtal under pandemin ht 2020/vt 2021:
Tre timslånga fördjupningssamtal genomförs för att möjliggöra för ytterligare erfarenhetsutbyten och idéskapande i det lokala arbetet. Samtalen förs mellan konsulent och deltagande föreningsrepresentanter. Alla är välkomna!
10 december - Medlemskapets värde - kl 14,samt kl 18.30
28 januari - Medlemstrappan - kl 14,samt kl 18.30
12 maj - Scenpassets guldkanter - inklusive presentation med Johanna Carlberg, Projektledare för Riksteaterns Medlemsstrategi.
Ta del av kurstillfället i sin helhet här (längd 1.37)