Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Kvinnors fotspår i historien

Tillsammans med Folkuniversitetet berättar och hyllar vi kvinnan, häxan, under 2023.
Historiskt, de kvinnor som brändes på bål, nutid; hur ser kvinnors självbild ut idag, bränns dagens förtal och förtryck lika ont som häxbål för 350 år sedan? Självutnämnda kvinnor som målar på kranier, kallar in korna genom kulning och tillreder örter – finns de idag?

Häng med på vår spännande vår – med bland annat en bussresa via invigning av häxmonumentet i Härnösand upp till Häxberget i Kramfors.

Scen Sundsvalls arrangemang
21 februari – Bokcirkel Vägen till Bålberget
8 mars – Dansföreställning, Lead Us
18 mars – Afternoon teater, Häxprocesserna i Ådalen
22 april – Afternoon teater, Kvinnliga tonsättare genom tiderna
13 maj – Busstur till häxmuseet i Kramfors och historisk vandring till Bålberget. På vägen till Kramfors stannar vi till i Härnösand där minnesmärket för häxprocesserna ska resas.
Föreställningsbiljetter finner du om du klickar HÄR
Biljetter till bussresan kommer att finnas inom kort på Entré Sundsvalls hemsida. Länk till bussresan kommer att skickas via nyhetsbrev så snart vi har alla hålltider klara.

Folkuniversitetets arrangemang
16 mars – Föreläsning, Våld i nära relationer
19 mars – Föreläsning med Åsa Bergenheim, Häxhammaren och de svenska häxprocesserna
3 april – Vernissage och livetatuering – Gaia Tatou and Art 
17 juni – Kulningskonsert och historisk vandring
12 augusti – Kulningskurs
Biljetter och information om Folkuniversitetets arrangemang kommer löpande att läggas upp på deras hemsida. Klicka HÄR för att länkas dit. 


Hur kom denna idé till?
Vad är häxa – vem är häxa? Vi hade bokat föreställningen Lead Us. I samband med det började vi ”prata häxor”. Det visade sig att alla hade ett eget begrepp om vad en häxa är. Scen Sundsvalls fikarum som delas med andra kulturarbetare, fylldes på med tjejer som med en kaffekopp i handen. De började prata häxor. Den ena sa: Min mammas granne säger att hon är häxa. Den andra: Min svärmor är en häxa och alla började skratta lite igenkännande.

Sen hamnade diskussionen kring: hur är vi kvinnor mot varandra? Är vi alla systrar som värnar om systerskapet? Kaffekoppskvinnorna enades om att nej, det är vi inte.

Vi kom in på hur häxor brändes till döds för 350 år sedan, inte långt härifrån finns minnesmärket som markerar platsen där oskyldiga kvinnor, några barn och en och annan man, brändes till döds efter att ha pekats ut som häxa – i förbund med djävulen. 

Idag bränns inte kvinnor på bål i Sverige – vi genomgick upplysningstiden och blev ett modernt samhälle. Men i detta moderna samhälle finns idag kvinnor som kallar sig själva häxor, som gillar det ockulta. Moderna häxor. Samtidigt brännmärks kvinnor som i offentlighetens rum tar plats för sin strid, sina åsikter och ibland bara för att de just tar plats.

Utifrån dessa diskussioner, kring kaffekoppar, med kvinnor i olika åldrar, växte projektet fram till Myten om kvinnan som vi tillsammans med Folkuniversitet presenterar i vår.

Poster i A3
För att förstärka vårt budskap kontaktade vi konstnären Karin Efraim och bad henne gestalta våra tankar kring häxor – och hon lyckades!

Därför har ni nu möjlighet att köpa en poster, som säljs i begränsad upplaga.  Postern finns att köpa vid våra föreställningar. Eller kontakta vårt kansli: scensundsvall@riksteatern.se

För medlemmar är priset 200:- per styck
För icke medlemmar kostar postern 350:- styck.


Om Karin Efraim:
Karin Efraim Gärdegård är konstnär och författare som numera bor i Docksta, Ångermanland.

Hennes bilderna präglas av en stark sagokänsla, med stråk av Hans Arnolds mörka absurdism; spindelmänniskor och skogsbläckfiskar, färggranna fåglar och blåvalar med städer på ryggen; bilder hopbyggda av finstilta och dekorativa mönster som upprepar sig nästan i det oändliga.

– Jag vill åt själva skapandet, själva processen. Det färdiga resultatet är mindre intressant, jag gör mig helst av med verken eftersom, säger hon.

Bilderna hänger i flockar och stim, som levande väsen graviterar de mot varandra samtidigt som de tittar ut i rummet och söker kontakt.

– Allt är mönster, jag kan försvinna in i den världen, det är så otroligt skönt att hålla på med, säger hon. 

Du finner mer av hennes konst på Instagram @karinefraim och på Facebook Karin Efraim samt www.karineftaim.se