Skip to main content
Foto: Stefan Bladh

10 feb | Strängnäs

Vindvaka

Koreografen Virpi Pahkinen har skapat ett verk för fyra dansare på ett samiskt tema, i samverkan med med samiska konstnärer.

Scenkonst Sörmland i samarbete med Giron Sámi Teáhter har gett Virpi Pahkinen i uppdrag att skapa ett verk med fyra stycken dansare på ett samiskt tema i samverkan med olika samiska konstnärer.

Flerfaldigt belönade Virpi Pahkinen är en av Nordens ledande koreografer och solodansare och har verkat vid dansscener i närmare 50-tal länder. Virpi Pahkinens koreografiska språk präglas av såväl det arkaiska, mytologiska som science-fiction. I dansen har hon forskat i människans och naturens tid i sina verk Deep Time och Black Rainbow. Hennes dansgestalter äger en meditativ kraft och bildar tecken som bär drömmar.

I det nya verket Vindvaka gör hon med sina dansare en resa i hydrosfären, i vattnets transformationer. Rörelser kan te sig snötysta och vindlande, eller råmande och flödande, för att sedan landa i det hemlighetsfullt organiserade i en stilla klarhet hos en snökristall.

Virpi Pahkinen Victor Persson Sofia Sangregorio Pontus Sundset

Koreografi: Virpi Pahkinen Kostymdesign: Virpi Pahkinen Musik: Roger Ludvigsen Ljuddesign: Jukka Rintamäki Ljus: Niklas Glahns Kostymatelje: Skrädderikompaniet Lilaro Terkniker: Niklas Glahns, Elin Bengtsson Turnéledare: Anna Hammar Producenter: Yvonne Granath, Sebastian Björkman

Denna sida använder cookies. Läs mer om cookies.
Jag förstår