Foto: Senay Berhe. Retusch: Johanna Kallin

5 mar|Gävle

24 timmar Svart Kvinna

Teater

Fyra vänner och en natt som ställer vänskapen på prov

Under 24 timmar får vi följa bästa vännerna Iman, Mimmi, Ayida och Yayyah. Ute på en klubb i Stockholm utsätts en av dem för ett rasistiskt påhopp och tumult uppstår. När en utsätts för rasism, vad gör dom andra vännerna då?

– Jag är stolt över att vara en del av arbetet med 24 timmar Svart Kvinna. Det är en föreställning som träffar mitt i prick i sin gestaltning av smärta och ilska men också av humor och patos. Utgångspunkten är 24 timmar i livet för fyra afrosvenska kompisar. Skärningspunkten mellan kön och etnicitet är så komplex och denna produktion synliggör den obevekliga rasismen – ibland riktad rakt i ansiktet, ibland mer som en känsla, säger Josette Bushell-Mingo.

Fanna Ndow Norrby porträtterar i pjäsen en mångfacetterad och intim bild av vad det gör med en människa att bli utsatt för afrofobi. Hon menar att rasism är mer än statistik och strukturer, det är ett system som helt hänsynslöst även massakrerar människors känsloliv och relationer.

– Jag har haft privilegiet att alltid ha kunnat spegla mig i mina vänner. Jag har aldrig varit den enda. Vi har vridit och vänt på våra identitetsmarkörer in i absurdum och trots att det alltid suger att bli drabbad av direkt rasism har det på ett något sjukt sätt ändå stärkt oss. Och 2014 när jag efter mycket frustration till sist startade @SvartKvinna-kontot på Instagram var det efter att jag insett att mina vänner och jag på allvar hade mer nyanserade och smarta diskussioner om rasism än vad som levererades på svenska ledarsidor. Varför? För att vi levt det och kunnat bolla med varandra hela våra liv, säger Fanna Ndow Norrby.

Förhandspress
"Vi blev chockade av att se vakterna trycka ned den gravida kvinnan i t-banan"
Dagens Nyheter 2019-02-12

24 timmar svart kvinna: "Jag pallar inte att ta en till rasse-diskussion"
TV4 Nyhetsmorgon

"Rasismen i verkligheten är mycket värre"
Svenska Dagbladet
2019-02-11

Hon skrev en pjäs om ett rasistiskt påhopp
Kommunalarbetaren
2019-02-08

Medverkande

Segal Mohamed
Doreen Ndagire
Solí Myhrman
Amanda Quartey

Konstnärligt team

Av: Fanna Ndow Norrby
Regi: Josette Bushell-Mingo
Scenografi: Lotta Nilsson
Ljus: Peter Stockhaus
Kostym och mask: Isatou Aysha Jones
Kostym klubbscen: Amanda Mbalire
Videoprojektion: Klara Kristoffersson

Producent

Riksteatern

Turnéplan

Bilder

Föreställningsbilder foto: Sören Vilks. PORTRÄTTFOTO Fanna Ndow Norrby och Josette Bushell-Mingo: Maryam Barari