Hösten är här.

Vi är här. För dig.

Titta in här för att se vilka föreställningar som spelas på din ort!
riksteatern.se/forestallningarHär är Riksteaterns egna turnéer i höst:


Drone
Koreografen Erik Linghede ger nu sitt tredje verk, Drone, där han fortsätter sitt experimentella utforskande av koreografin där dans möter tankar om ny teknologi. Vad är det som styr människans tankar, känslor och vad är det som skapar fiktion eller verklighet? Drone är bruset som finns i tystnaden och hur vi människor kan mötas där. Drone är också en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös maskin. En sinnesupplevelse med fyra dansare om vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet.
Urpremiär den 1 november i Nacka.


Episod
Kritikerrosade Lars Norén dramat Episod turnerar i höst med Riksteatern. Under en husvisning får vi möta sex personer i olika skeden av livet. Föreställningen har hyllats av både publik och press och är en produktion av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Malmö Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern, Uppsala Stadsteater, Riksteatern och Svenska teatern i Helsingfors. Föreställningen är regisserad av Sofia Jupither.
Premiär den 30 september i Skellefteå.


Förstå världen – Möt radiokorrespondenterna
I en tid när journalistik och yttrandefrihet är under attack, är det viktigare än någonsin att journalister finns på plats och rapporterar om det som sker. För fjärde året i rad turnerar Riksteatern och Sveriges Radio med en föreställning där radiokorrespondenternas verklighet och erfarenheter står i centrum. Under en kväll får vi på olika platser runt om i Sverige möta, samtala med och dela radiokorrespondenternas vardag.
Premiär den 17 september i Växjö.


Hot Brown Honey
Den prisbelönta australiensiska världssuccén Hot Brown Honey har Nordenpremiär i Stockholm på Södra Teatern och kommer efter det att fortsätta turnera i Sverige. Hot Brown Honey slåss mot makten och krossar stereotyper. Deras hyllade show innehåller burlesk, dans, komedi och sång och har spelat för fulla hus världen över. Föreställningen är producerad av Briefs Factory.
Premiär den 7 september i Stockholm på Södra Teatern.


Iki – liv
Koreografen och dansaren SU-EN, förgrundsgestalt inom Butoh i norra Europa och Sverige, gör ett nytt danssolo skapat speciellt för Riksteatern. I hennes koreografi möter den japanska estetiken det karga nordiska landskapet. Tillsammans med kompositören och musikern Lise-Lotte Norelius skildrar SU-EN det som ingen någonsin kan stoppa: Livet, Iki.
Premiär den 20 september i Uppsala.


Jord
Ett klassiskt familjedrama om förväntningar, sårade känslor och ett livsverk som fallit i träda. Den gamle lantbrukaren Mikael är vilse i tillvaron och har blivit dement. Sonen Jon har varit borta under många år på grund av sin kantstötta relation till pappan. När pjäsen börjar möts de igen. En föreställning som berör om fadern, sonen och jorden vi ärvde, författad av den amerikanske skådespelaren och dramatikern Bruce Gooch, i regi av Karin Enberg. Producerad av Riksteatern i samarbete med Östgötateatern.
Premiär den 11 september i Lund.


Leif
Leif Andrées livshistoria fortsätter att gå på turné i Sverige. En modig, personlig och utelämnande monolog om barnfattigdom och klass. Manus är skrivet av Lucas Svensson, tillsammans med Leif Andrée. Förutom Leif Andrée medverkar även musikern Susanna Risberg på scen, som räknas till en av landets främsta gitarrister i sin generation. Regisserar gör Ole Anders Tandberg som har gjort en rad kritikerrosade uppsättningar. Föreställningen Leif är ett gästspel från Kulturhuset Stadsteatern.
Premiär 16 oktober Umeå.


Lögnen
En relationskomedi om otrohet, lögner och moral. Paul och Alice har bjudit sina vänner Michel och Laurence på middag. Alice berättar för Paul att hon sett Michel kyssa en annan kvinna på stan. Skall de berätta eller inte? Den hyllade franske romanförfattaren och dramatikern Florian Zeller har översatts till många språk och räknas enligt The Guardian till "den mest spännande nya dramatikern i vår tid". Lögnen regisseras av Viktor Tjerneld.
Premiär den 21 september i Hallunda.


Medborgarbandet
Aktuell politisk kabaré med bland annat Nina Persson, Kristin Amparo och Dennis Lyxzén. När Medborgarbandet turnerar med Riksteatern blir det med en ”best of version” av den hyllade Vinnaren tar allt, som spelades på Malmö Stadsteater under våren 2018. Det blir liveband, artister samt sylvassa dramatiska texter med humor, extravagans och engagemang. Föreställningen är ett samarbete med Medborgarbandet och Malmö Stadsteater.
Premiär 24 augusti i Luleå.


Några av oss
Några av oss är en gripande historia om Petr Ginz som är 14 år när han anländer till gettot och koncentrationslägret Theresienstadt strax norr om Prag. Tillsammans med en grupp andra pojkar inkvarteras han och i hemlighet utropar de en egen demokratisk republik och Petr Ginz åtar sig uppdraget att bli redaktör för deras tidning, Vedem. Pojkarna lyckades i det yttersta mörkret mobilisera sin kreativitet till motstånd, medmänsklighet och meningsskapande. I en tid när Europa är nära att glömma sitt förflutna hjälper Petr Gintz oss att justera vår mänskliga kompass. Regissör för föreställningen är Måns Lagerlöf som är teaterchef för Riksteatern.
Urpremiär 15 september i Hallunda.


När vi träffade varann
Hösten 2015 kom många människor till Sverige. Det som i nyhetsrapporteringar och debatter benämns som flyktingvåg och volymer, kallas av andra för nya vänner, kärlekar och arbetskamrater. När vi träffade varann är ett varmt drama om en oväntad vänskap mellan Eivor och Abdu. Om nödvändigheten att inte lämna varandra ifred. Föreställningen bygger på verkliga möten runtom i landet och regissör Joakim Rindå har rest i Sverige i researchsyfte inför föreställningen. Riksteaterföreningar över hela Sverige har bidragit med röster och erfarenheter från den egna orten. Föreställningen spelas på svenska som huvudspråk och i delar på engelska och arabiska.
Urpremiär 30 september i Gnosjö.


Polarfararna
I ett ödsligt islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett oväntat katastrofläge uppstår. Polarfararna är ett humoristiskt katastrofdrama där människan och hennes nyfikenhet står i centrum. Att upptäcka och förundras. Men också hennes drivkraft att erövra och äga. Föreställningen regisseras av Åsa Johannisson som under sex veckor följde med isbrytaren Oden till Nordpolen i researchsyfte.
Urpremiär 13 oktober i Gränna.


Shirley Valentine
Edward af Sillén har regisserat Maria Lundqvist i föreställningen Shirley Valentine som gjort succé på Maxim Teatern i Stockholm. Maria Lundqvist spelar en kvinna som lever i ett kärlekslöst förhållande och livet blir inte riktigt som hon tänkt sig efter att barnen har flyttat hemifrån. Riksteatern fortsätter succétåget med att ta ut föreställningen på turné i samarbete med Villman produktion och Audere Vivere.
Premiär den 3 oktober i Askersund.


Thunderstruck
Koreograf Stina Nyberg vill bota vår brist på fascination över elektricitet och återföra dess forna magi. Inspirationen kommer från kringresande magishower vid förra sekelskiftet när elektricitet både var en vetenskaplig nyhet och underhållning. Med hjälp av sin egna teslaspole som skjuter blixtar skapar Stina Nyberg en dansföreställning av de osynliga krafter som omger oss. Musiken är skriven av tonsättaren Maria W Horn.
Premiär den 20 oktober i Malmö.


Biet i huvet
Biet i huvet är den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig första barnpjäs. En fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel. Scenografin är skapad av Julia Przedmojska och regi står Nora Nilsson för.
Premiär den 20 september i Hallunda.


FeminEast
Röster som inte hörs, som inte får göra sig hörda. Röster som motarbetas för att de kan erövra världen och störta strukturer. Femineast lyfter fram kvinnor som genom sitt artisteri verkar för sina medmänniskor. Det blir coola konserter med allt från klassisk arabisk och persisk musik, till träffsäker jazz, klubbkvällar och hiphop – en unik artistkavalkad som sprider energi, styrka och som lämnar avtryck.
Spelas mellan den 30 november till 15 december.


Gråtende hender
Hur levde döva personer i Hitlers Tyskland? Temat är omfattande och okänt för de flesta. Teater Manu har genom åren utvecklat ett omfattande arkiv av dokumentärt material och har genomfört intervjuer med överlevare från Förintelsen. Gråtende hender baseras på sanna historier och händelser. Ett gästspel från Teater Manu.
Premiär 28 augusti i Göteborg.


Spegla mig
Aldrig förr har vi tagit så många självporträtt som nu. Vi tar bilder av våra ansikten och kroppar för att berätta om vår dag, vårt liv, om vilka vi är, hur vi mår och vad vi tycker om saker. Spegla mig är en föreställning om självporträtt och bilden man har av sig själv, som vi får uppleva genom olika gestalter, kroppar och röster. Pjäsen är skriven av Rebecca Örtman (f.d. Forsberg), konstnärlig ledare för RATS Teater (Research, Arts & Technology for Society). Scenograf är Moa Möller och på scen ser vi Carlos Romero Cruz och Ada Teisbo. Spegla mig är ett samarbete mellan Riksteatern och RATS Teater.
Urpremiär 21 september i Husby.


Superhjältar
Med superkrafter som telekinesi och telepatiska krafter bekämpar fyra gymnasieungdomar orättvisor. När en superskurk dyker upp får de strålkastarljuset på sig. Samtidigt försöker de leva sina liv där de brottas med kärlek, svartsjuka och konflikter. Åskådaren får följa fyra teckenspråkiga superhjältar som räddar världen. Föreställningen är ett slags hyllning till superhjälten i oss alla. Regi och manus står Filip Burman för.
Urpremiär 5 oktober i Leksand.


Voices of change
Voices of Change är en årlig återkommande temasatsning där Riksteatern låter röster som inte kan göra sig hörda få möjlighet att förändra världen till det bättre. I det betydelsefulla arbetet för mänskliga rättigheter är kulturen och konsten sprängstoff för debatt, diskussion och aktivism. Voices of Change är en arena för scenkonstutövare som riskerar att fängslas i sina hemländer på grund av åsikt, sexuell läggning och könsidentitet.
Spelas på Berwaldhallen i Stockholm den 22 november och Stora Teatern i Göteborg den 23 november.

Dela