Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Illustration: Björn Atldax

De livrädda

Barn/Familj,

Teater

Drama för mellanstadiet om att vara äldst, att vara yngst och att inte somna sist. (för åk. 4-6)

De Livrädda är en drastisk, humoristisk och spännande berättelse om två systrars minnen och upplevelser av rädsla och om syskonskap. Om att vara äldst och yngst, om att vara utlämnade till varandra för att klara av det livsfarligaste som finns – att ligga i sin säng, att blunda och inte kunna somna. Eller värst av allt: att vara den som ensam ligger kvar när den andra somnat!

En föreställning om de rädslor som finns bakom ögonen när man har lagt sig.
Yttre och inre, verkliga och de som skapas av ens egen fantasi.

Att klä av sig kläderna i omklädningsrummet, att det ska vara en orm i sängen, att det ska bli pinsamt, att någon ska göra illa ens syskon, att flytta, att ens mamma ska skämma ut en framför folk, att råka trampa på något som är äckligt, att någon ska veta vem man är kär i, att det ska ligga en diktator under sängen, gå själv i mörker, att kissa på sig, att ens föräldrar ska dö, att vara ensam hemma.

Föreställningen bygger på systrarnas gemensamma upplevelser när de skapat sina egna små världar i sitt rum.

Hösten 2021 går den på turné med Riksteatern i hela Sverige utom Stockholms län. Våren 2022 spelar den på Unga Dramaten.

Är du lärare?
Ladda ner lärarhandledning för De livrädda (pdf)

Nina Rashid
Kimiya Faghih

Regi: Marall Nasiri
Dramatiker: Talajeh Nasiri
Dramaturg: Ninna Tersman
Scenografi och kostym: Moa Möller
Ljuddesign: Safoura Safavi
Ljusdesign: Mira Svanberg
Maskdesign: Anna Olofson

Producent

Riksteatern i samarbete med Unga Dramaten

Recensioner

Dagens Nyheter

2021-09-25

"Ändå tillåts aldrig det läskiga få överhanden. Den svarta humorn i den allt räddare storasysterns skrämseltyranni går inte den unga publiken förbi och den överträffas bara av värmen i kärleken systrarna emellan. Kimiya Faghih och Nina Rashid fångar syskonskapets alldeles egna makt(o)balans med en ömsint precision där vem som beskyddar vem långt ifrån är självklart. Men trots att handlingen är tillbakablickande hänger frågan om de fortfarande är förföljda kvar. Precis som den gör för så många barn runt om i världen och i Sverige just nu."

Till recensionen