Skip to main content

De omöjliga möjligheternas hus

De omöjliga möjligheternas hus är en rolig och fantasifull uppsättning i Alice i Underlandet-stil.

En flicka i en bok full med obegripliga matteformler behöver hjälp. Hennes vän spindeln har försvunnit från boksidan bredvid och hon måste hitta honom. Vi får följa henne i sökandet i ett mycket märkvärdigt hus längs med labyrintiska korridorer, en öde balsal och ett skåp under trappan. På vägen möter hon en brokig skara karaktärer; från en flock busiga komiska fåglar till en talande mus, ett inte-så-hemskt-skrämmande-spöke och en trupp dansande soldater...

Skådespelarna gestaltar en berättare respektive en musiker som gnabbas om det rätta sättet att berätta sagan. Genom ljudeffekter och projektioner skapar de magi. Berättaren illustrerar sagan genom att fånga upp de projicerade bilderna med kartongskivor. Och musikern frågar sig hur högt en skrapande mus låter? Och kan ett ”inte-så-speciellt-skrämmande spöke” busvissla?

Bakom föreställningen står det uppmärksammade engelska teaterkompaniet Forced Entertainment som startade 1984. De omöjliga möjligheternas hus (The Impossible Possible House) är deras första pjäs för barn och den möttes av idel lovord vid premiär på Barbican i London i december 2014. Bilderna i föreställningen, animerade bilder/collage och foton, är skapade av den hyllade konstnären Vlatka Horvats.

Forced Entertainment tilldelades i mars i år världens främsta teaterpris, det internationella Ibsenpriset 2016.

I Riksteaterns uppsättning spelas de två rollerna av de unga skådespelarna: Ana Stanisic och Linn Bjørnvik Grøder.

Föreställningen spelas på svenska.

Ana Stanisic och Linn Bjørnvik Grøder

Regi Forced Entertainment: Terry O'Connor, Regi Riksteatern: Pelle Hanæus, Illustratör/bild: Vlatka Horvat. Producent: Stina Engquist – praktikant från StDH

Producent

Riksteatern

Recensioner

Dagens Nyheter

2016-10-02

"Att helt och hållet uppslukas av en berättelse är en lyx som långt ifrån alla teaterupplevelser bidrar till. Men när det brittiska teaterkompaniet Forced Entertainments exportsuccé ”De omöjliga möjligheternas hus” hamnar i Riksteaterns händer är det just vad som händer."

Till recensionen