Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Jens Choong

Den fastspända flickan

”Den fastspända flickan är en verklig berättelse om en sluten värld som få har insyn i och kunskap om, den slutna tvångsvården av barn och unga. Vad konsekvenserna kan bli när samhället inte kan se ett barn och dess behov och konsekvenser som kan uppstå när ungdomsvård blir big business.” /Regissörerna Ulf Stenberg och Emil Rosén om föreställningen

“Jag vill inte till det där jävla hemmet mer. Jag vill inte tillbaka dit. Men jag kommer tillbaka. Rädd. Livrädd. Jag har ju golat på Malin. Och på torskarna. Dom kommer att hämnas. Jag låser in mig. Vill inte lämna rummet. Inte ens för att gå på toa.Det låter säkert helt sjukt men jag bara kastade ut en påse liksom. Jag försöker ha dörren låst men dom tar in någon som bryter upp dörren. Tar sönder gångjärnen och bara lyfter bort dörren.”

I historien följer vi Nora från de tidiga tonåren, i en utåt sett, välfungerande kärnfamilj. Men bakom fasaden gömmer sig våld och kränkningar som till slut splittrar familjen. Som en följd av detta hamnar Nora i en mångårig vårdkarusell på grund av sin psykiska ohälsa som tar sig många uttryck, i självskada, självmordsförsök och missbruk. Hon hamnar på ett behandlingshem där hon blir lovad vård men istället drivs hon in i prostitution som en form av självskadebeteende. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna. Våldtäktsmannen polisanmäls, men förundersökningen läggs ned. Först tre år senare grips gärningsmannen. Han visar sig vara en av landets tidigare högsta polischefer.

Den vuxenvärld som i vården, rättsväsendet och polisen, skulle hjälpa henne blir istället hennes värsta förtryckare. Vi får följa en otroligt stark person som outtröttligt, mot alla odds, kämpar för sina rättigheter. Sina rättigheter att få hjälp, frihet och att bli trodd. En kamp på liv och död.

2013 sände Sveriges Radio Daniel Velascos prisbelönta radiodokumentär Den fastspända flickan. Teater Fryshuset har fått förtroendet att skriva om dokumentären till en teaterföreställning. Den fastspända flickan – en fighter mot alla odds är en samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och görs i samarbete med Sveriges Radio P1. Vi kommer i scenproduktionen visa delvis nytt material som av utrymmesskäl inte fick plats i radiodokumentären av Daniel Velasco. Föreställningen skapas i tätt samarbete med Daniel Velasco och “Nora”. Föreställningen har urpremiär på Stadsteatern i Stockholm april 2015 och kommer att turnera runt om i landet under hösten 2015.

– Dokumentären väckte enormt mycket reaktioner när den sändes. Nora blev en röst för andra med självskadebeteende, psykiska problem och för personer som utsatts för övergrepp. Jag hoppas att teatern leder till att Noras berättelse når en större publik och att fler unga som är utsatta kan få en styrka i att se den, säger Daniel Velasco.

Med teaterföreställningen vill Teater Fryshuset synliggöra ungas psykiska ohälsa, sexuellt våld och vuxenvärldens oförmåga att se och bemöta ungas utsatthet. Vi vill också att föreställningen ska ge hopp om att det går att förändra. Efter varje föreställning på Stadsteatern följer ett eftersamtal med expertpanel som kommer att kunna berätta mer samt svara på publikens frågor.

För bearbetning och adaption står Teater Fryshuset tillsammans med Ulrika Josephsson, tidigare chef och konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg. På scen står Rakel Wärmländer, skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern, tidigare aktuell i bland annat det feministiska dramat Top Girls, Det kan du drömma om Hilda och Höstsonaten. Föreställningen görs med stöd av Statens Kulturråd och i samarbete med Sveriges Radio, FATTA-rörelsen och Fryshusets verksamheter Nätvandrarna och United sisters.

På scen: Rakel Wärmländer

Teater Fryshuset och Ulrika Josehpsson efter Daniel Velascos radiodokumentär ”Den fastspända flickan”

Producent

Teater Fryshuset