Skip to main content
Foto: John Gripenholm

Ex

Drama,

Teater

Helena af Sandeberg i en psykologisk dramakomedi om den till synes perfekta familjen.

Utifrån sett är de det perfekta paret med en perfekt familj. Båda är framgångsrika, hon är läkare och han arbetar på ett stort arkitektkontor. De bor tillsammans med sina två små barn i en vacker lägenhet. Men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem, och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Intentionerna som ligger bakom vem de valt att bilda familj med framstår nu som nästan mer präglade av frågor om utbildning och klass än om kärlek och passion. Det på ytan perfekta livet börjar snabbt krackelera och går emot total kollaps.

En svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden. På många sätt likt Lars Norén i det psykologiska borrandet, den svarta humorn och det brutalt ärliga.

Ex är en nyskriven psykologisk dramakomedi specialskriven för Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg. Han anses vara en av Europas mest intressanta dramatiker och hans pjäser har översatts till mer än 30 språk. Bland titlarna märks Den fule, Martyren och Perplex. Hans pjäser har spelats på flertalet av de större teatrarna i Sverige och blivit hyllade av både publik och kritiker.

För regi står Marius själv och i en av rollerna ser vi Helena af Sandeberg som medverkat i en lång rad pjäser, filmer och TV-serier.


Riksteatern i samarbete med Örebro Teater.
Världspremiär 30 september 2021 i Botkyrka
På Riksteaterturné hösten 2021

Emma Broomé
Andreas Kundler
Helena af Sandeberg

Manus & regi: Marius von Mayenburg
Översättning: Magnus Lindman
Komposition & ljuddesign: Hans Appelqvist
Scenografi & kostymdesign: Nina Wetzel
Maskdesign: Sigrid Nathorst-Windahl
Ljusdesign: Maria Ros
Dramaturg: Ninna Tersman
Repetitör: Maud Forsman
Regiassistent: Karl Sjölund *
Kostym & Scenografiassistent: Lena Adamson **

* Praktikant Teaterregiutbildningen, Stockholms konstnärliga högskola
** Praktikant Kostymutbildningen, Stockholms konstnärliga högskola

Teaterförlag: Colombine Teaterförlag

Producent

Riksteatern i samarbete med Örebro Teater.

Video

Recensioner

Expressen

2021-10-02

" Efter Roland Schimmelpfennig är Marius von Mayenburg den tyske dramatiker som spelats mest i Sverige. Båda är utan tvekan Tysklands klarast lysande dramatikerstjärnor. […] Helena af Sandeberg gör ett helt virtuost porträtt av denna familjesfärens projektledare från helvetet. […] Broomé fångar så exakt flickan som jobbar i zoo-affär och som bara inte förstår vad som skett. Att alla tre, inte minst Kundlers olycklige och egocentriske David, totalt rämnar ligger i genrens logik och mer ska inte avslöjas här. "

Dagens Nyheter

2021-09-30

"Helena af Sandebergs snobbiga Sibylle är våldsamt verbal och dödligt språkdissekerande. Emma Broomés mystiska Franziska är högkänsligt drömsk och vibrerande närvarande. […] Andreas Kundler gestaltar med uppgivna axlar mannen som svek kärleken och sig själv, för att rita in sig i rätt klass och karriär. Längtan uppåt fick honom att ramla ner i en "zombieborgargrav". "

ETC

2021-10-04

"Med en trio bestående av stjärnor som Helena af Sandeberg, Andreas Kundler och Emma Broomé är det svårt att misslyckas."