Foto: Dag Jenssen

Gråtende hender

Teater

Om döva i Hitlers Tyskland.

Vad hände med döva i Hitlers Tyskland? Vad hände med döva och personer med funktionsvariationer, både under perioden före och under andra världskriget? Temat är omfattande och okänt för de flesta. Teater Manu har genom åren utvecklat ett omfattande arkiv av dokumentärt material och har genomfört intervjuer med överlevare från Förintelsen. Teater Manu har också fått inspiration från förintelsemuseet i Jerusalem, Oslo och Berlin.

Den perfekta personen. Denna historia är viktig för att förstå tanken på den rena och fullkomliga människan – som var en del av nazistisk ideologi. Hur började det? Det finns många frågor. Svaren är inte enkla. Det viktigaste är att vi försöker förstå – och att vi frågar oss själva: kan det hända igen?

Gråtende hender (svenska: Gråtande händer) är en unik föreställning. De grymma övergreppen kan inte beskrivas i en traditionell teaterform, då verkligheten är för grym och grotesk. Gråtende hender är därför ingen vanlig teaterföreställning, ingen fiktiv historia. Föreställningen kommer att berätta om något som verkligen har hänt, och i denna historia överträffar verkligheten varje persons fantasi. Gråtende hender handlar om Hans och Gertrud, två fiktiva karaktärer som baseras på sanna historier och händelser.

Hans föddes döv och växte upp i Berlin före krigsutbrottet 1939. Hans var mycket intresserad av motorcyklar. Tillsammans med många andra döva gick han in i en avdelning av nazistiska stormtrupper och deltog i segerparaden när Hitler kom till makten 1933. I föreställningen följer vi Hans liv och öde, i den våldsamma övergången från att vara en sportintresserad ungdom till en som måste kämpa för att överleva.

Gertrud är också tysk och född i en bra och rik familj. Hon studerade medicin och blev tidigt bekant med nazistiska rasteorier. Till sist blir hon direkt involverad i den systematiska marginaliseringen av döva.Rekommenderas för vuxna och ungdomar över 13 år
Språk: föreställningen är på internationella tecken och taltolkas till engelska

Sverigeturné: Göteborg, Lund och Stockholm 27 augusti-1 september 2018

Ett gästspel av Teater Manu.

Medverkande

Eitan Zuckermann
Ronny Patrick Jacobsen
Ipek D. Mehlum
Kjersti Fjeldstad

Konstnärligt team

Manus och regi: Bentein Baardson
Scenograf och kostymdesign: Ingeborg Kvamme
Manus och språkkonsulent: Sølvi R. Zuckermann
Ljuddesign: Erik Hedin
Ljusdesign: Torkel Skjærven
Videodesign: Simon Valentine

Producent

Ett gästspel av Teater Manu