23 apr|Osby

Hedwig and the Angry Inch

Musik Show

Text av John Cameron Mitchell, Musik och låttexter av Stephen Trask.

Den hyllade rockmusikalen Hedwig and the Angry Inch har en berörande historia om kärlek, svek och rätten att få vara den man är och vill vara. När Hedwig and the Angry Inch nådde Broadway 2014 överöstes den med priser.

”Jag är otroligt glad att Riksteatern kommer kunna erbjuda världssuccén Hedwig and the Angry Inch. Och till råga på allt har vi världsartisten Lindy Larsson i huvudrollen som Hedwig.” Det säger Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi som också regisserar musikalen, en samproduktion mellan Malmö Stadsteater, Malmö Opera och Riksteatern. Premiär i Malmö i januari nästa år.

Musikalen utspelas under en konsert med Hedwig och hennes band The Angry Inch. Hedwig berättar sin livshistoria, född som Hans i kalla krigets Östberlin, men med en kärlek till västvärldens rockmusik. För att kunna fly bortom järnridån har Hedwig genomgått en misslyckad könsbytesoperation, som kvinna kunde hon gifta sig med en amerikansk militär och flytta till USA.

Hedwig är sedan barnsben fascinerad av den antika berättelsen om de ursprungliga könen; kvinna, man och det tredje, androgyn, som gudarna klöv mitt itu. Resten av sina liv kom de sedan att söka efter att bli hela igen. Hedwig träffar sin själsfrände men passar inte in i det tillrättalagda, varken inom gay- eller heterokretsar, utan vill vara föränderlig och obestämbar. För livet handlar inte bara om sexualitet utan också om friheten att förhålla sig fritt till sitt eget liv.

Musiken är inspirerad av 70-talets androgyna glamrockscen och den tidiga punken, av artister som David Bowie, Lou Reed, Iggy Pop, Debbie Harry och John Lennon. Den karismatiske och mångsidig artisten Lindy Larsson är som klippt och skuren för titelrollen Hedwig. Regisserar gör Dritëro Kasapi, som också är teaterchef på Riksteatern.

Är du intresserad av att få föreställningen till just din ort/din region?
Då kan du som publik kontakta din lokala riksteaterförening och meddela ditt intresse. Hitta din lokala förening här riksteatern.se/riksteaterforeningar. Är du arrangör, anmäl ditt intresse till distriktsansvariga på distriktsansvariga@riksteatern.se.

Produktionen är en samproduktion mellan Riksteatern, Malmö Stadsteater och Malmö Opera.

Premiär 16 jan 2020 på Malmö Stadsteater
Spelas på Malmö Stadsteater jan-feb 2020
Spelas på turné i Skåne med Malmö Opera mars-maj 2020
Spelas på turné med Riksteatern 25 sept – 30 nov 2020 över hela landet, förutom Skåne

Produced Off Broadway by Peter Askin, Susann Brinkley and James B. Freydberg at the Jane Street Theatre where it opened February 14, 1998, under the direction of Peter Askin.

Originally produced in New York City by David Binder in association with the Westbeth Theatre Center, Arnold Engelman, Producing Director.

Teaterförlag: Nordiska ApS – Köpenhamn

Medverkande

Lindy Larsson, Sara Lehmann, 1 kapellmästare, 3 musiker

Konstnärligt team

Text: John Cameron Mitchell
Musik och låttexter: Stephen Trask
Översättning: Åsa Lindholm
Regi: Dritëro Kasapi
Scenografi och kostym: Annika Bromberg
Ljusdesign: Robert Claesson
Videoscenografi: Johannes Ferm Winkler
Visual Relief, Ljuddesign: Anders Ekstedt
Mask: Elisabeth Karlsson
Kapellmästare: Peter Tikkanen

Producent

En samproduktion mellan Riksteatern, Malmö Stadsteater och Malmö Opera

Turnéplan