Emma Ahlberg Ek (Hilleviensemblen)

21 apr|Lycksele

Hillevi

Musik Musikteater

En musik- och berättarföreställning om den färgstarka fiolspelkvinnan Hillevi Öberg från Medelpad

I september 1916 gick spelmanstävlingen i Sundsvalls Stadshussalong av stapeln. Bland de tävlande fiolspelmännen var det ett namn som stack ut - Hillevi Öberg, 18 år, den enda kvinnliga fiolspelaren i tävlingen. Hon imponerade stort på juryn och hennes kraftfulla spel gav henne en tredjeplats.

100 år senare fann folkmusikern Emma Ahlberg Ek en notis om detta i ett folkmusikdokument och bestämde sig för att ta reda på vad som hänt Hillevi efter spelmanstävlingen. Hon upptäckte fler och fler ledtrådar som visade en färgstark kvinna med ett spännande levnadsöde.

I föreställningen får publiken följa Hillevi men även Emmas väg till återupptäckandet av henne. Bakom den lilla notisen i folkmusikdokumentet gömde sig en kvinna som verkligen gick en starkt målmedveten väg i musikens tjänst under första halvan av 1900-talet. Historien om Hillevis liv väckte Emmas tankar om alla bortglömda kvinnliga föregångare inom musiken och konsten. Kvinnorna som, trots att de är svåra att upptäcka i historiedimman, ändå har funnits där och lagt grunden för oss som nu kommer efter.

Hillevis historia vävs på ett naturligt sätt ihop med hennes egna polskor samt Emmas nyskrivna musik, allting framfört och berättat av Hilleviensemblen.

Medverkande

Emma Ahlberg Ek
Patrik Grundström
Markus Räsänen
Valter Kinbom

Konstnärligt team

Emma Ahlberg Ek

Producent

Emma Ahlberg Ek (Hilleviensemblen)

Turnéplan