8 mar|Mönsterås

Jag är! - en historisk roadtrip om kvinnor som har förändrat världen

Teater

Historien är full av kvinnor som på olika sätt förändrat världen – i stort och smått. Ändå är de okända och syns inte i historieböckerna. Varför är det så? Hur många vet till exempel att världens första romanförfattare var en kvinna. Hon hette Enheduanna och levde i Mesopotamien för drygt 4000 år sedan. I kilskrift formade hon orden: "Jag är Enheduanna. Det jag gör har ingen gjort före mig."

Hur påverkas vi av att viktiga kvinnor i historien framställs som något udda, ovanligt? Ett undantag, en fotnot? När det dessutom inte är sant. För historien kryllar av kvinnor som var viktiga i sin tid, men som av olika anledningar har fallit bort när historieböckerna började skrivas på 1800-talet. Och historia bygger ofta på historia, om inte nya frågor ställs.

Jag är! är en hyllning till kvinnor som har överskridit politiska, religiösa och sociala gränser och skapat egna vägar till makt, konst, vetenskap och liv.

I pjäsen Jag är! ger vi liv åt ett antal av alla de kvinnor som förtjänar bli ihågkomna. Med lekfull lust och historisk humor får vi möta bland andra Elisabeth I, Cecilia Vasa, Enheduanna, Calamity Jane och Marie Curie.

Producent: Ölands Dramatiska Teater

Medverkande

Peter Bergared
Anna Hammarstedt

Konstnärligt team

Manus: Anna Hammarstedt
Regi: Johan Bernander
Musik: Peder Nabo
Scenograf och föremål: Bodil Göransson, Tone Ougaard
Kostym: Mari Gasslander
Dockor: Bodil Göransson

Producent

Ölands Dramatiska Teater

Turnéplan