Skip to main content

Lilla stora livet

En minimusikal för nyfikna (från 6 år)

Mormor har åkt till sjukhus med ambulans och Malte, 7 år, får sova vidare hos mormors gamla väninna Ponti. Det är en orolig natt och de talar om döden. Men mest om livet. Om kattens morrhår, flugans fantastiska hjärna och spindelns sinnrika nät. Om tusen blommor på gräsmattan och tusen stjärnor på himlen. Om det lilla och det stora - det lilla stora livet. Ju mer man lär sig, desto större blir världen. Så länge man lär sig lever man. Nyfikenhet gör livet meningsfullt. Och döden får hålla sig borta. Hyllade barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson presenterar för första gången ett gemensamt verk med manus av dem båda.

Trailer


Lotta Olsson debuterade som poet 1994 med den uppmärksammade sonettsamlingen Skuggor och Speglingar och har sedan dess publicerat ett drygt trettiotal böcker, poesi och prosa, för både barn och vuxna. På senare år har hon bland annat inlett ett samarbete med musikern Jojje Wadenius, som hittills har lett till en barnmusikal (Bakgårdens orkester, premiär 2014) och en bok + skiva med barnsånger (Livet är nu, 2016) och en revy för vuxna om tryckfrihet (Prata högre, Karin!, premiär januari 2017).

Ulf Nilsson har varit verksam som författare för barn och unga i snart fyrtio år, vilket har resulterat i drygt hundratalet titlar. Bland annat flera mycket omtyckta böcker tillsammans med illustratören Eva Eriksson, som böckerna om Lilla syster Kanin, Älskade lilla gris och En dag med mössens brandkår. Med illustratören Anna-Clara Tidholm har han skapat barnboksklassikern Adjö, herr Muffin. Den belönades med Augustpriset 2002 och har dessutom satts upp på flera scener.

Regissören Olle Törnqvist har fler än sextio teateruppsättningar på sin meritlista och har tidigare regisserat många omtyckta föreställningar som Dan då dan dog, Förödelsedagsbarnet, Får i stövlar och Banankontakt.

Musiken är nykomponerad av artisten Frida Hyvönen. Frida tilldelades Nöjesguidens musikpris 2005 och 2008 tilldelades hon DN:s kulturpris och fick två Grammisnomineringar för ”Silence Is Wild”. 2009 spelade hon som första svenska popartist på Dramaten i Stockholm för utsålda hus och detta år vann hon även Manifestpriset i kategorin Pop.

Scenografen och konstnären Johanna Mårtensson har gjort många succéföreställningar på Riksteatern, däribland I Love you, bro, Surrender, Dagbrott och Bra Människor och är flitigt anlitad scenograf på landets teatrar. Hon är utbildad vid Central St Martins College of Art and Design i London.

Premiär 6 mars och spelas t.o.m. 31 maj

Skådespelare: Anita Nyman, Alfred Tobiasson. Musiker: Nadia Hamouchi och Cecilia Linné. Musiker/skådespelare: Erik Petersen

Manus: Lotta Olsson och Ulf Nilsson, Sångtexter: Lotta Olsson, Regi: Olle Törnqvist, Musik: Frida Hyvönen, Scenografi: Johanna Mårtensson, Kostym och mask: Agneta Andersson Forssell, Ljusdesign: Holger Tistad, Producent: Stina Engquist – praktikant från StDH

Producent

Riksteatern

Bilder

Recensioner

Svenska Dagbladet

2017-04-04

"Riksteaterns finurligt filosofiska allkonstverk 'Lilla stora livet' omfamnar publiken…/…Texten av Ulf Nilsson och Lotta Olsson spänner över det lilla stora livet, från spindelben och kattens morrhår till rymden och döden, det oändliga och det eviga. Frida Hyvönens musik är lika mjukt magisk och strävt egensinnig som Ponti själv. "

Till recensionen

Expressen

2017-03-20

"Det är en föreställning som minskar avstånd. Mellan konkret och svindlande, mellan morrhår och stjärnor, mellan spindlars matsmältning och rädsla för döden."