Regionteatern Blekinge Kronoberg

23 jan|Oskarshamn,

Ljusets Rike 2039

Teater

Var ligger lockelsen i dagens extremistiska grupperingar? Hur lyckats få fäste i vår upplysta tid? (Från 15 år)

Ljusets Rike är ett fascistiskt samhälle i en nära framtid, där massan regerar och den starkes rätt är absolut. På internatskolor fostras föräldralösa barn till att bli en maktens elit – känslokalla, våldsbenägna och in till döden lojala med Ljusets rike. I gymnastiksalen på en av dessa skolor möts tre ungdomar en nyårsnatt. Ingen elev har dött under det gångna året – trots att staten kräver ett årligt offer. Lagen säger att om två dödar en tredje är det rätt. Och någon måste ju dö i natt. Men vem?

I Ljusets Rike 2039 undersöker vi mekanismerna bakom människors dragning till totalitära ideologier och deras våldsglorifiering och förakt för svaghet. Vari ligger lockelsen i extremistiska grupperingar? Vad är deras grogrund? Hur kan de lyckas få fäste i vår upplysta tid – i våra demokratiska samhällen?

Ljusets Rike 2039 är en nyskriven pjäs av en av vårt lands mest hyllade dramatiker Lucas Svensson. För regin står Helena Sandström Cruz för som också regisserade vår kritikerrosade publiksuccé Hetero.

Medverkande

Anja Lek Paulsson
Jonas C Wahlström
Léonie Vincent

Konstnärligt team

Dramatiker: Lukas Svensson
Regissör: Helena Sandström Cruz

Producent

Regionteatern Blekinge Kronoberg

Turnéplan

Video