Maken

I Ninna Tersmans dramatisering av Gun-Britt Sundströms klassiska kultroman Maken träffas Martina och Gustav som nyblivna studenter vid Stockholms universitet.

Mot en fond av studentdemonstrationer och intellektuella diskussioner kämpar de med att försöka hålla ihop sitt förhållande. De är bästa vänner, men hur ska de kunna få sitt förhållande att fungera när behov och ideal skiljer sig åt? Kan de leva i en öppen relation, flersamhet, eller förtär svartsjukan dem då? Ska de gifta sig, eller vara kamrater? Bara ses och ha sex? Leva ihop utan sex? Hur kommer det sig att de inte kan hitta ett sätt där båda kan vara lyckliga ihop samtidigt?!

Vi följer deras förhållande genom en mängd olika turer, känslomässiga krockar, desperata gräl, uppbrott, tårar, mångordiga analyser och lustfyllda återföreningar.

Boken Maken gavs ut 1976 och har sedan dess blivit något av en klassiker som lästs och citerats av många generationer. Handlingen utspelar sig under sju års tid med start 1967. Gun-Britt Sundström kallade själv boken för en förhållanderoman och den har av många beskrivits som en relationsbibel.

I media

Hur bra är Maken på scen?
P1 Kultur 2017-10-11 ca 32:26 in i programmet (fram till 41:54)

Den klassiska kärleksromanen Maken blir pjäs
SVT Kulturnyheterna 2017-10-13

medverkande

 • Jesper Feldt

 • Miriam Forsberg

 • Karin Bengtsson

konstnärligt team

 • Dramatisering: Ninna Tersman, efter en roman av Gun-Britt Sundström

 • Regi: Lena Mossegård

 • Scenografi & kostymdesign: Johanna Mårtensson

 • Ljusdesign: Sofia Linde

 • Komposition & ljuddesign: Magnus Larsson

 • Mask- & perukdesign: Linda Gonçalves

 • Studiomusiker: Anders Sjögren (tenorsax, altsax)

 • Inläsning: Monica Stenbeck

Producent

Recensioner

"Och det är en fantastisk föreställning som välförtjänt får stående ovationer av publiken i Nora. Det finns framför allt två genidrag som måste lyftas fram: scenografin och lösningen med två Martinor […] Och samspelet mellan Miriam Forsberg och Karin Bengtsson är både tight och snyggt. […] Och vad underbart det är när Jesper Feldt får visa fler sidor av sitt skådespeleri… "

Nerikes Allehanda, 5 oktober 2017

"Briljant tolkning av 70-talsklassiker"

Smålandsposten, 2 december 2017

"Ärligt om svårigheten att leva ihop"

Arbetarbladet, 10 oktober 2017

"De tre skådespelarna är helt lysande i gestaltandet av de otaliga uppbrotten och återföreningarna, som skulle kunna kännas tjatiga på scen. Boken är en bladvändare och när den blir till teater sitter man som på nålar, även om man kan boken utan och innan."

Östgöta Correspondenten, 23 oktober 2017

"Nu har Ninna Tersman gjort en smart och rolig scenversion. Och det fungerar utmärkt, inte minst tack vare Lena Mossgårds smått lekfulla regi med snabba, filmliknande scenklipp. "

Barometern, 28 oktober 2017

"Igenkänning för alla åldrar"

Ystads Allehanda, 13 november 2017

"En rolig påminnelse om vilken enorm betydelse 1960-talet hade för vårt samhälle."

Blekinge Läns Tidning, 20 november 2017

"Den suveränt precisa och humorbegåvade skådespelartrion Miriam Forsberg, Karin Bengtsson och Jesper Feldt rör sig skickligt mellan de många korta scenerna och olika tonfallen."

Ystads Allehanda, 13 november 2017

"Spirande relation satt under lupp"

Sydsvenskan, 13 november 2017

Dela