Illustration: Kamilla Andersson

16 jun|Axmar bruk

Mästaren och Margarita

Teater

En magisk och halsbrytande rolig berättelse om den eviga frågan – vad är sanning?

Mästaren och Margarita är en berättelse om lögner, kärlek, makt och frihet, om en korsfästelse och en djävulsbal, om förvirrade människor som försöker att förstå också sådant som är svårt att förstå, om konstnärskap och sanning. Historien innehåller också en roman i romanen, som på grund av sitt innehåll inte får publiceras. En bok som råkar vara den alldeles sanna beskrivningen av vad som hände den där berömda påsken i Jerusalem för 2000 år sedan, när en ung man anklagad för uppvigling blev dömd till döden genom korsfästelse.

Vi får möta den unge mannen och Pontius Pilatus som dömer honom till döden, Djävulen som prövar och förvirrar de människor som vägrar tro på honom, en stor talande katt, trollerikonster, en poet vars liv får en helt ny riktning och så, naturligtvis, Mästaren, författaren som skrivit den alldeles sanna romanen, och hans Margarita som gör en pakt med Djävulen för att få tillbaka den man, och den bok, hon älskar.

Mästaren och Margarita är en berättelse om vad som kan hända när magi och verklighet möts. Jag tror att det finns tillfällen när sådana möten sker och för mig är det teaterns själva kärna. Därför är det så speciellt att få göra just Mästaren och Margarita. Men en sådan berättelse kan man inte göra varsomhelst, man måste hitta en plats som är verklig, magisk och också bär en egen historia. Axmar bruk är ett sådant ställe.
/Natalie Ringler, regissör

Medverkande

Anders Berg
Lina Englund
Björn Johansson
Dasha Nikiforova
Martin Pareto
Cecilia Wernesten
Alexandra Zetterberg Ehn
Figuranter:
Disa Bergsteinsdottir
Ellen Edlund
Sami Grönfors
Åsa Mårdberg
Bosse Westgren
Monica Wigren Zackrisson
Musiker:
Görgen Antonsson
Ingela Hellberg
Ingrid Kytöharju
David Peterson
Alexander Rydberg

Konstnärligt team

Regissör: Natalie Ringler
Dramatisering: Erik Uddenberg i samarbete med Natalie Ringler
Av: Michail Bulgakov
Scenograf och kostymdesigner: Anna Heymowska
Kompositör: Görgen Antonsson
Maskdesigner: Jessica Hedin
Ljusdesigner: Tobias Hagström-Ståhl
Koreograf: Carl Olof Berg
Regiassistent: Mika Oskarson Kindstrand

Producent

Folkteatern Gävleborg

Turnéplan