Skip to main content
Foto: Cecilia Höglund

Memory Lab

Dans

Kan man uppleva någons minnen? Kan man känna dem i kroppen? Nu kommer ett unikt tillfälle att uppleva ett fascinerande dansverk inifrån.

Omsluten av ett behagligt mörker tar alla i publiken på sig hörlurar och deltar på egna villkor. Berättelsen och musiken ni hör väcker fantasi och kanske också kroppen i rörelse.
Koreografen och dansaren Rani Nair tar er med på en betagande resa – en upplevelse av ett dansverk som hon själv ärvde för snart två decennier sen. Sedan dess har hon arbetet med verket och undersökt danshistoria, feminism, vördnad och uppror.

För snart 50 år sedan skapade den tyske danspionjären Kurt Jooss sitt livs sista verk, Dixit Dominus, till Händels klassiska körstycke med samma namn.

Solot skapades med och för Lilavati Häger, en framstående indisk dansare bosatt i Sverige. Efter hennes död 2002 gick verket i arv till en annan danskonstnär med indiska rötter, Rani Nair från Skåne.

Rani Nair är koreograf och dansare, är internationellt verksam och rör sig ledigt mellan olika traditioner. Hon växte upp i Lund och skolade sig till dansare i London, både i den samtida västerländska traditionen och i flera indiska stilar. Som koreograf intresserar hon sig för postkoloniala erfarenheter och överföringen av minnen, rörelser och berättelser. Många av hennes arbeten har kretsat kring Kurt Jooss-verket Dixit Dominus som hon ärvde av den svenskindiska dansaren Lilavati Häger efter hennes död. I det antirasistiska verket Pepparkakeland problematiserade hon mångkultur och integration, medan det nomadiska samarbetsprojektet WE INSIST innebar ett utforskande av identitetskonflikter över nations- och genregränser. Rani Nair är medlem i den queerfeministiska konstgruppen Ful.

Rani Nair

Koreograf och medverkande: Rani Nair
Dramaturg: Nasim Aghili
Rum och kostym: Joanna Ekström
Styling: Aida Keflai
Ljudkonsult: Malin Holgersson
Grafisk form: Cecilia Höglund

Producent

Riksteatern

Video

Recensioner

Dagens Nyheter

2021-09-18

" Dansföreställningar att inte missa i höst, DN Scenbilagan: Går det att ärva någons minnen? Känna dem i kroppen? Det sista verk som tyske danspionjären Kurt Jooss skapade var ett solo för Lilavita Häger, en indisk dansare bosatt i Sverige. Hon i sin tur gav det i arv till Rani Nair, svensk danskonstnär med indiska rötter. Hur Nair förvaltar arvet avslöjas i "Memory Lab", på Riksteater-turné i höst och med premiär 7/10 i Skärhamn på Tjörn. "