23 jan|Lycksele

Mina Ungar - Dagbok från en byaskola

Musikteater Show

Under 2018 erbjuder Västerbottens museum arrangörer att boka en föreställning med ord, toner och måleri baserad på Berta Hanssons dagboksanteckningar och bilder.

Efter folkskoleseminariet i Umeå kom Berta Hansson 1935 som nyutexaminerad lärare till Fredrika kyrkby i Västerbotten där hon arbetade fram till världskrigets slut. Bertas liv i Fredrika kretsade kring barnen som hon ägnade stor omsorg, och som hon kärleksfullt berättade om i sina dagboksanteckningar och gestaltade i sitt måleri. Ett måleri som efter ett oväntat besök en vinterkväll skulle ta fart och leda till en ny karriär som konstnär.

Föreställningen består av Berta Hanssons dagboksberättelser, teckningar och målningar från tiden i Fredrika. Marianne Folkedotters högläsning inramas av Rickard N Jokelas klangrika basspel.

Marianne Folkedotter
I en rad uppmärksammade och uppskattade föreställningar har hon visat sin enastående förmåga att med orden upplysa, entusiasmera, roa och förundra en stor publik i och utanför Västerbotten.

Rickard N Jokela
Basisten Rickard N Jokela har efter resor i bland annat Indien, Japan och Schweiz utvecklat ett eget förhållande till improvisation och komposition med solospel i fokus.

"Marianne Folkedotter är en oerhört skicklig berättare, som utöver en förmåga att ingjuta texten med dynamik och liv också har ett ljus i ögonen, som om hon såg berättelsen framför sig."

Medverkande

Marianne Folkedotter
Rickard N Jokela

Konstnärligt team

Urval och högläsning: Marianne Folkedotter
Musik: Rickard N Jokela
Ljus/ljud: Anders Wikström
Registöd: Lillemor Skogheden
Bildbearbetning: Petter Engman

Producent

Västerbottens Museum

Turnéplan