Foto: Andrew Ness

Nina – a story about me and Nina Simone – en konsertversion

Livesändningen är inte längre tillgänglig.

"Det var för snart 5 år sen som vi satte upp musikföreställningen Nina – a story about me and Nina Simone. En föreställning om rasism, konst och frihet. Den spelades mer än 100 gånger i Sverige och utomlands. Utgångspunkten i vår berättelse var bland annat polismordet på Trayvon Martin, en 17-åring från Florida.
Mordet på George Floyd är en smärtsam påminnelse om att vi har fortfarande en lång väg att gå mot en riktig förändring.
"

Dritëro Kasapi
Teaterchef


Riksteaterns internationellt hyllade och djupt personliga konsertföreställning om Nina Simone och Josette Bushell–Mingos liv, i regi av Dritëro Kasapi presenteras nu med några av sångerna från originaluppsättningen i en konsertversion på Riksteatern Play.

Genom att spegla sitt liv och artisteri i Ninas levnadsöde och musik skapar Josette en dubbelexponering som vibrerar genom årtiondena. För regin står Dritëro Kasapi. Tillsammans med Josette på scenen är tre musiker. Genom musik och sång tar vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorg och framgång.

Idag är Nina Simones musik klassisk och Nina är en ikon och en rik tröst för många. Men under hennes livstid gick hennes karriär brant nedåt när hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen och Black Power i 60-talets USA. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon? Vad har förändrats sedan dess? Vi rör oss från 1964 – då hoppet var starkt och amerikanska medborgarrättsrörelsen stod på sin topp – till en nutid där svartas utanförskap är en skrämmande realitet även i Sverige. Vad ärvde Josette av Nina, och hur kan hon använda det idag?

Josette Bushell–Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bl a arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire - for Services to the Arts. I 13 år var hon konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst teater. Sedan 2018 arbetar Josette Bushell-Mingo som lektor och prefekt vid Institutionen för skådespeleri på Stockholms Konstnärliga Högskola.

Dritëro Kasapi är utbildad regissör vid Faculty of Dramatic Arts i Makedonien. Han har arbetat som regissör sedan 1997 och gjort ett 40-tal föreställningar på stadsteatrar och länsteatrar runt om i landet samt på Riksteatern och andra teatrar runt om i Europa. Sedan 2018 är han Riksteaterns teaterchef.

Längd: ca 30 min

Medverkande
Josette Bushell-Mingo, Shapor Bastansiar, Marque Gilmore, Rubem Farias

Konstnärligt team
Idé och manus: Josette Bushell-Mingo
Regi och manus: Dritëro Kasapi
Kapellmästare: Shapor Bastansiar


Tack till Teaterförbundet/Rättighetsbolaget, Sveriges Dramatikerförbund, Sami/Ifpi som genom de tillfälliga undantagsavtalen med Svensk scenkonst möjliggjort för oss att visa dessa föreställningar digitalt.


Mer scenkonst att streama hittar du på Riksteatern Play

Producent

Riksteatern