Skip to main content
Foto: Mats Bäcker

Ravinen

Teater

En gränslöst passionerad kärlekshistoria.Streama till teven:
Behöver du hjälp med hur du streamar Riksteaterns Play-föreställningar till en teve via Chromecast eller Apple TV?
Se guiden Streama Riksteaterns föreställningar till teven

Övrig support och tips:
Riksteatern använder sig av tjänsten Vimeo för vår Play-kanal. Om du har problem med uppspelning handlar det troligtvis om lokala inställningar i din dator, webbläsare eller brandvägg. Du kan i så fall få hjälp och tips på Vimeos supportsidor. Du hittar dem på engelska via denna länk, och på svenska via denna länk (via Google Translate).
Ravinen är en ny pjäs av den internationellt hyllade dramatikern och regissören Amir Nizar Zuabi. Hans pjäser har en dialog som är både stark, direkt och poetisk. Med en psykologisk inkännande nerv drivs handlingen i hans berättelser obönhörligt framåt. Det är Riksteatern i samproduktion med Örebro länsteater som sätter upp Ravinen och det här är första gången ett verk av Amir Nizar Zuabi spelas i Sverige. Det blir en gränslöst passionerad kärlekshistoria.

I pjäsen möter vi ett medelålders par, framgångsrika inom sina respektive yrken, som bor i en mindre stad i Sverige. Mannen är chef för en grupp arbetare, immigranter från hela världen, som drar optisk fiber genom en ravin i en skog. Arbetet är farligt. Vädret är hårt. Det är höst, snart väntar vintern och då måste jobbet vara klart. Spänningar börjar byggas upp mellan arbetarna och deras till synes välmenande chef. En dag kommer hans fru på besök till arbetsplatsen. Sakta vävs personernas liv och olika världar ihop. En förbjuden kärlekshistoria, känslor och lojaliteter som hamnar i konflikt med varandra skapar en spiral av händelser som inte går att stoppa. Nu står allt på spel. Och alla har precis allt att förlora.

Vem är god? Vem har moralen på sin sida? Och vem har egentligen makt? I Ravinen får de stora känslorna plats – kärlek, ilska, åtrå och sorg. Allt på lysande dialog, med slagfärdig humor och en stark tillgivenhet till och fascination för människans innersta drivkrafter och drifter.

– Jag är förälskad i människan som varelse, och jag tror att det är därför som jag gör teater. Jag förbluffas över vad människan kan göra och vara, och över den fantastiska komplexiteteten i mixen av gudomlighet och smutsighet. I Ravinen är karaktärerna verkligen individer, det finns inga arketyper, alla har flera lager. Vi som möter dem kan identifiera oss med dem; de är precis lika komplicerade som vi, lika klumpiga och besvärliga, lika mänskliga. Jag hoppas att när man har sett pjäsen så ser man andra människor på ett annat sätt. Någon som man vanligtvis skulle gått förbi utan att lägga märka till kanske man kan få syn på och tänka att det också är en komplicerad människa, med starka känslor och med djup. Det vore fint, säger Amir Nizar Zuabi.

Spelas på svenska med inslag av arabiska.

Längd: 2 tim

Medverkande
Lisa Werlinder
Othman Othman
Isa Aouifia
Linus Lindman
Ibrahim Faal
Nikolai von Schlippenbach

Konstnärligt team
Manus och regi: Amir Nizar Zuabi
Översättning: Magnus Lindman
Scenografi och kostymdesign: Annika Bromberg
Ljusdesign: Sofia Linde och Hannele Philipson
Maskdesign: Anna Olofson
Dramaturgi: Ninna Tersman och Lisa Lindén

TrailerProducent

En samproduktion mellan Riksteatern och Örebro Teater, med urpremiär på Riksteatern

Bilder

Foto: Markus Gårder

Video