Foto: Ylva Sundgren. Retusch: Johanna Kallin

Scen:se

Teater Gränsöverskridande Barn/familj

Lyssna, titta, känn! Teater för särskolan och träningsskolan

Scen:se är ett unikt treårigt projekt som producerar scenkonst för barn och unga med diagnoser inom autismspektrumet (ASD). Under hösten 2019 turnerar Scen:se med två föreställningar – Stranden och Shakespeares hjärtslag – producerade av Folkteatern Gävleborg i samarbete med Riksteatern. Föreställningarna är färgsprakande, fysiska och gjorda specifikt för barn och unga med normbrytande funktionalitet. Här får publiken med alla sina sinnen uppleva och interagera med berättelser, rum och skådespelare till tonerna av en liveorkester. Så lyssna efter vågornas brus och känn hjärtats slag. Alla har rätt att delta i och ha tillgång till konst och kulturupplevelser på sina egna villkor.

På turnén medföljer en dramapedagog som arbetar med både personalgrupper och barngrupper. Petra Hjortsberg har skapat två olika scenrum anpassade efter besökarnas egna behov.

Scen:se drivs av Hudiksvalls Kommun och Glada Hudikteaterns Supporterklubb i samarbete med Folkteatern Gävleborg, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga och pågår oktober 2017 till september 2020.

Se även:
www.scense.se
www.oilycart.org.uk
www.flutetheatre.co.uk

Projektet Scen:se har möjliggjorts genom stöd från Arvsfonden, Postkodstiftelsen, Kulturrådet och Region Gävleborg

Stranden
Lyssna, titta, känn - fyra skådespelare i en konst och kulturupplevelse för träningsskolan.

Med alla sinnen lyssnar, berör och förtrollar regissören Tim Webb. Vi bjuds med värme in till en färgsprakande och taktil värld som interagerar med publiken till tonerna av en liveorkester. I denna unika föreställning möter ensemblen barn och unga med normbrytande funktionalitet på deras egna villkor.

Shakespeares hjärtslag
Vad innebär det att vara levande? Till rytmiska hjärtslag leker skådespelare och elever i särskolan tillsammans fram en förtrollande och personlig historia där alla får plats att delta på sina villkor. Shakespeares hjärtslag, regisseras med värme och närvaro av Kelly Hunter. Med hjälp av rytmiska texter och scener skapar Kelly tillsammans med ensemblen en magisk och lekfull plats där barn- och unga med diagnoser inom autismspektrumet (ASD) ges tid att utforska känslor och utveckla sina kommunikativa krafter, som ögonkontakt, rumslig medvetenhet, tal, språk och fantasifull lek.

Medverkande

Hanna Edh
Eva von Hofsten
Arabella Lyons
Ytterligare en skådespelare tillkommer

Konstnärligt team

Regissör: Tim Webb (Stranden) och Kelly Hunter (Shakespeares hjärtslag)
Koreograf och regiassistent: Debbie Bandara
Kompositör och musikansvarig: Max Reinhardt
Scenograf och kostymdesigner: Petra Hjortsberg

Producent

Riksteatern