Skip to main content

#snygg #snyggare #utbränd

Hur viktigt är det att bli omtyckt och bekräftad på sociala medier? Kan det bli en sådan negativ spiral att det till slut inte finns någon annan utväg än det värsta tänkbara?

En hel del människor kommer garanterat känna igen sig i den här tragikomiska monologen, som berättar om en kille som är som de flesta andra människor. Han jagar likes, vill vara duktig i allt, men mår bara sämre och sämre ju mer han försöker att leva det perfekta livet, på och utanför skärmen.

Vår förhoppning med föreställningen är att ge såväl unga som äldre en ordentlig tankeställare kring ett av de mest omdebatterade ämnen inom skolans värld just nu – sociala medier. Varje månad läser vi rapporter om att allt fler unga mår psykiskt dåligt (100% ökning på 10 år enligt Socialstyrelsen i december 2017) och det härleds väldigt ofta till det som sker på internet. Vi ska hela tiden uppnå perfektionism och detta i sig påverkar ofantligt många människor i det tysta och kan leda, dels till utanförskap, dels till ett destruktivt agerande, som i sin tur kan göra att människor börjar med ett självskadebeteende och i värsta fall kan leda till självmordstankar.

Direkt efter avslutad föreställning finns även möjlighet att ha 40 minuters diskussion tillsammans med skådespelaren om pjäsen och om sociala medier och psykisk ohälsa.

I nuläget, redan innan föreställningen har haft premiär, har #snygg #snyggare #utbränd mottaget två kulturstipendier. Monologen är numera även förlagd på Colombine förlag, som är Nordens största teaterförlag.

Oskar Sternulf

Manus: Oskar Sternulf
Regissör: Maria Sid

Producent

Sternulfs Nöje