Skip to main content
Foto: Mats Bäcker

14 okt | Hässleholm

SOLITAIRE

Teater

Ett uruppförande av en av Lars Noréns sista pjäser.

En grupp människor, oklart hur många, står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Det finns inga väggar som stänger in dem. De kan ändå inte ta sig därifrån, och vet inte heller varför de befinner sig där.

Med den scenanvisningen inleds denna pjäs av Lars Norén, en av de sista han skrev före sin död, som nu får urpremiär på Dramaten i regi av Sofia Adrian Jupither. En pjäs som än en gång visar hur Lars Norén ständigt utvecklades som dramatiker, hur han aldrig slutade förnya sig själv.

Sofia Adrian Jupither och Lars Norén hade ett långvarigt samarbete, och hon har tidigare gjort en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik och Episod.

Föreställningen får urpremiär på Dramaten och spelar därefter på samtliga samarbetsscener.

Presscitat:

”Sofia Adrian Jupither iscensätter Lars Noréns sena pjäs som en orkesterdirigent. Det blir en vacker och otäck bild av vår tids radikala individualism.”
SVD

”Verket är intelligent konstruerat med en ömhet i blicken så att det blir djupt komplext men samtidigt direkt och tillgängligt för betraktaren.”
DN

”Jupither gör ”Solitaire” till en ”I väntan på Godot” för vår tid.”
EXPRESSEN

Malin Arvidsson
Bengt Braskered
Per Burell
Bianca Cruzeiro
Otto Hargne
Maria Hedborg
Marianne Nielsen
Mikaela Ramel
Jonas Sjöqvist
Niklas Åkerfelt

Av: Lars Norén
Regi: Sofia Adrian Jupither
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Maria Geber
Ljus: Ellen Ruge
Peruk och mask: Peter Westerberg
Ljud: Robin Auoja
Dramaturg: Anneli Dufva

Producent

En samproduktion mellan Dramaten och Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Riksteatern, Den Nationale Scene i Bergen, Uppsala Stadsteater, Avignonfestivalen i Frankrike (Festival d’Avignon), Folkteatern i Göteborg och Svenska Teatern i Helsingfors

Turnéplan