Skip to main content
Foto: Carin Lundhquist Frenning

Stjärnlösa nätter - om rätten att själv välja sitt liv

Teater

En berättelse om kampen om rätten till ett eget liv, om skuld och straff, svek och kärlek, om den långa och svåra vägen till försoning.

Amàr är arton år, kurd och uppvuxen i en svensk småstad. En dag bestämmer pappan att hela familjen ska åka på bilsemester till Irak och hälsa på släkten. Det blir ett kärt återseende, inte minst med kusinen Amina. Snart anar dock Amàr att något är i görningen. Det viskas bakom hans rygg. Ett flertal gånger får han frågan om det inte snart är dags att gifta sig. Till slut kommer sanningen fram. Pappan har bestämt att Amàr och Amina ska gifta sig. Amàr får en chock och vägrar gå med på detta. Han klarar dock inte trycket från familjen och går till slut med på giftermål.

När han senare ångrar sig börjar helvetet.
Kluven mellan lojalitetskraven från familjen och sin egen vilja står Amàr och försöker förtvivlat få ihop sitt liv. Tumskruvarna dras åt, till slut känner Amár att det inte spelar någon roll hur han väljer, människor omkring honom kommer att fara illa hur han än gör. Till slut, när allt ser som allra mörkast ut, tar historien en ny vändning och ett hopp föds om en möjlig väg framåt.

Ulf Evrén
Frida Bergh

Regi Roger Westberg
Ljus & ljud Simon Söderberg
Efter en bok av Arkan Asaad
Producent: Yvonne Granath

Producent

Boulevardteatern