Skip to main content
Foto: Markus Gårder

Straighta besked

Komedi,

Teater

Skratt, spänning och otippad romantik i en pulshöjande komedi!

Stuntkvinnan Amina och handläggaren Lina blir himlastormande kära. Allt känns perfekt, inte ett moln på himlen. Tills det visar sig att Amina söker asyl, och att den som ska handlägga hennes ärende och öde är Lina.

Känslor ställs mot riktlinjer. Vem kan man lita på, vad är rätt? I rask takt avverkas den ena dråpliga, hopplösa och hoppfulla situationen efter den andra. Omgivna av ett färgstarkt persongalleri som både hjälper och stjälper dem slåss Lina och Amina för drömtjejen, drömjobbet och drömmen om ett bättre liv.

På ytan är Lina och Amina ett omaka par. En vill rädda världen. Den andra har sett den. En har lovat att aldrig bryta en regel. Den andra har inte sett någon annan utväg. Men deras hjärtan slår i samma takt. Är det kanske så att man ibland måste följa sitt hjärta och strunta i allt annat?

– Det är en fantastisk romantisk komedi. Välskriven, varm och rolig. En riktig kärlekshistoria! Spännande precis hela tiden. Den har likheter med de stora rom-com-filmerna, med en överraskande story som gör att man blir engagerad i händelserna och med människor som man verkligen vill att det ska gå bra för. Men den känns också oväntad och modern på ett kul sätt, Björn Elgerd har verkligen lyckats förnya genren, säger pjäsens regissör Anna Novovic, biträdande teaterchef på Riksteatern.

Lina gestaltas av Karin Bengtsson, Amina av Sandra Medina. Ett flertal roller spelas av Sofia Bach och Mitja Sirén; bland andra barägaren Tuborg, alfahannen Sonny och presentshopsägarinnan Deniz.

Ett samarbete med Västmanlands Teater och Svenska Teatern i Helsingfors.

På Riksteaterturné hösten 2021, urpremiär.
Nypremiär 15 januari på Västmanlands Teater

Sofia Bach
Karin Bengtsson
Sandra Medina
Mitja Sirén

Roller:
Lina, handläggare: Karin Bengtsson
Amina, stuntkvinna: Sandra Medina
Gunilla, offentligt biträde/Ylva, drifttekniker/Tuborg, krögare/Deniz, butiksägare: Sofia Bach
Sonny, beslutsfattare/Stefan, dörrvakt: Mitja Sirén

Av: Björn Elgerd
Regi: Anna Novovic
Scenografi och kostymdesign: Marcus Olson
Ljusdesign: Carl Kristiansson
Maskdesign: Anna Olofson
Dramaturgi: Eva-Maria Dahlin och Jani Lohikari
Föreställningsdramaturg: Alexander Charlamov*

* Praktikant från Stockholms Konstnärliga Högskola

Producent

Riksteatern i samarbete med Västmanlands Teater och Svenska Teatern i Helsingfors

Video

Recensioner

Dagens Nyheter

2021-10-22

"Hos dramatikerdebuterande Björn Elgerd, som vi tidigare framför allt har sett i egenskap av skådespelare, är Migrationsverket inte bara en plats för hjärtlöst paragrafrytteri utan för något så efterlängtat som en romantisk komedi. […] Sandra Medina och Karin Bengtssons kärlekspar med förhinder är rart och rörande och Mitja Sirén och Sofia Bach kastar sig lustfyllt mellan sina krumelurer i form av allt från cowboyhattsförsedda småstadsentreprenörer till talangjaktsmedverkare som reciterar Shakespeare baklänges iförda korvdräkt. "

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2021-10-22

"Björn Elgerd har skrivit en mycket rolig farsartad komedi med en uppsättning roller som är underbart eljest, åt Staffan Göthe-hållet. Texten är präglad av en fin naivism, ett slags serieteckningsrapp direkthet. […] Straighta besked är alltså såväl en komma-ut-pjäs, som ett debattdrama om hur våra migrationslagar förhåller sig till hbtq-flyktingar. Det är också en pjäs om ensamhet och om könsroller."

Till recensionen