Foto: Ines Sebalj & Jonas Jörneberg. Retusch: Spektra Design och Johanna Kallin

27 jan|Kista

Upprorets poet

Teater Poesi

En kärleksfull berättelse om den ikoniska Forrough Farrokzhad

Hon levde modigt och dog ung. Med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter är hon en ikon för miljontals människor. Upprorets poet är en kärleksfull berättelse om den iranska poeten och filmskaparen Forough Farrokhzads liv och poesi.

Forough Farrokhzad föddes 1934 i Teheran där hon sedan verkade och gjorde uppror mot det patriarkala samhället under shahen i ett Iran där traditioner och lagar hade sina rötter i en djup religiös tro. Hon gifter sig vid 17 års ålder och ett år senare får hon en son. Vid skilsmässan, ett år senare, förlorar Forough vårdnaden om sin son eftersom hon ansågs ha haft för många kärleksaffärer. Hennes son växer upp i tron om att hans mor frivilligt lämnat honom för att hänge sig åt poesi och sexuella utsvävningar - något som blir Foroughs stora sorg i livet. 1962 åker hon som första kvinna till Tabriz och gör dokumentären The house is black, om barn och vuxna på en lepra-koloni. Här fäster hos sig vid ett barn vars båda föräldrar har lepra och efter bara 12 dagars filminspelning adopterar hon honom. 1967 omkommer Forough i en bilolycka, blott 32 år gammal. Hennes kamp mot rådande normer i ett stängt samhälle och hennes röst för människors sexuella frihet ger eko ända in i vår samtid.
Kärleken till poesin och poesins kraft står i centrum för denna berättelse. För att spegla Forough komplexa person och liv blandas humor och allvar på scenen. Produktionen har tre parallella berättelser, där historien om Foroughs liv vävs samman med Jila Mossaeds egna erfarenheter om att erövra ett nytt språk i ett nytt land. Poesins kraft löper som det tredje berättarjaget och bildar en röd tråd mellan det som var och det som kommer. Den nyskrivna musiken och de koreografiska övergångarna väver samman berättelsen till en helhet.

Det är fem kvinnor på scenen och de delar alla på rollen som Forough. Genom sitt kollektiva berättande gestaltar de den komplexitet som kvinnor erfar världen över. Produktionen öppnar upp ett fönster mot en större värld och välkomnar nya röster att ta plats.

– Genom att dikta om sin lust och sina svek utmanande hon bilden av vad det är att vara kvinna. Dikten är en manlig domän i Iran och när Forough klev fram förnyade hon både form och innehåll. Hon levde ett kompromisslöst liv, något som fick stora konsekvenser. Det är en pjäs om kärlek och drömmar, säger Rebecca Örtman, regissör.

I föreställningen kommer poesi läsas både på Persiska och svenska.

Urpremiär på Göteborg Stadsteater 2018-11-23.

Ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och RATS Teater.

Medverkande

Bahareh Razekh Ahmadi
Angelica Negin Radvolt
Sara Zommorodi
Kristina Issa
Oldoz Javidi

Konstnärligt team

Manus: Jila Mossaed & Rebecca Örtman
Regi: Rebecca Örtman
Scenograf: Annika Nieminen Bromberg
Ljusdesign: Max Mitle
Musik: Kristina Issa

Producent

Riksteatern

Turnéplan