Skip to main content
Foto: Anna Huerta

Var är mitt hem?

En sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv.

Det går inte en dag utan att dystra rapporteringar om människor på flykt från krigsdrabbade områden tränger sig in på bara skinnet. Hur känns det att vara stämplad som en illegal människa? Hur lätt är det egentligen att starta ett nytt liv i ett nytt land?

I den gripande monologen Var är mitt hem? berättar skådespelaren Danjin Malinovic om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med egna ord och bilder, och med varm humor tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig. Här tvingas han att leva som illegal. Han är bara ett barn. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. Ta del av hans historia som pendlar mellan skratt och allvar utan att lämna någon i publiken oberörd.

TrailerDanjin är skådespelare och har arbetat på Helsingborgs Stadsteater där han har medverkat i Möss och människor och Trettondagsafton i regi av Michael Cocke. En dag berättade Danjin om sin barndom och om sin flykt till Sverige. En berättelse som berörde Michael djupt och som resulterade i föreställningen Var är mitt hem. Monologen har fått ett varmt välkomnande och berört sin publik djupt, både i skolor och på offentliga föreställningar. Nu finns chansen att på nytt ta del av denna oförglömliga berättelse. En stark men också hoppingivande historia som bör höras av många öron.

Danjin Malinovic

Regi: Michael Cocke, Scenografi/Kostym: Katrin Brännström, Dramaturgi: Per Holm

Producent

Riksteatern

Bilder

Recensioner

Åkersberga Kanalen

2018-01-31

"Med en enastående inlevelse visualiserade han sin barndom och flykten från forna Jugoslavien till Sverige. Det blev en stark berättelse som rörde publiken till tårar."

Norrbottens-Kuriren

2018-02-05

"Det är en smärtsam berättelse, än mer berörande eftersom den är helt sann. Ett tidsdokument man önskar att så många fler skulle fått ta del av denna lördagkväll."

SvD, Lars Ring

2016-03-09

"Han berättar med hela sig själv, om hela sig själv. Det går inte att komma undan. Man blir rörd över små detaljer, över hoppfullheten, över hur ett barn drabbas av ett krig men ändå behåller sin förtröstan på andras godhet. Det går inte att värja sig för historien, och verkligheten och känslorna bakom. Det är en mycket uppbygglig bikt. 'Var är mitt hem?' är tragiskt nog mer aktuell än någonsin. Den ger publiken något att tänka på: om flykt, om att förlora allt, om att vara utlämnad, om hopp och integritet – och om medmänsklighet."

Till recensionen

Arbetarbladet

2012-11-25

"Danjin Malinovic ställer sig upp och ger många fler en röst. Det är mycket starkt."

Till recensionen

Helsingborgs Dagblad

2012-04-04

"En kväll som ingen lär glömma, där Danjin med inlevelse, värme och stor humor gestaltade sitt eget öde, som är nog så typiskt för de senaste decenniernas europeiska historia."

Till recensionen

Hälsingetidningar

2013-10-10

"Det är sällan jag känt mig så berörd av en teaterföreställning… […] Det är där teatern kan förmedla det som ingen nyhetssändning kan. […] Vi i publiken gråter och skrattar… […] Jag tror att ord som medmänsklighet, förståelse, empati får en verkligare innebörd efter att ha sett 'Var är mitt hem'."

Till recensionen