Pressmeddelande: Gråtende hender

En okänd berättelse om dövsamhällets historia

Föreställningen Gråtende hender gestaltar dövas situation under Förintelsen. Vad hände med döva och personer med funktionsvariationer före och under andra världskriget? Föreställningen är baserad på b.la. intervjuer med överlevare och är ett gästspel från Teater Manu. Premiär 28 augusti i Göteborg.

- Inspirerad av intervjuer med flera döva överlevande skapade jag två levnadsöden. I föreställningen lär vi känna dem som Hans och Gertrud. De är två fiktiva karaktärer, men allt de säger är baserat på verkliga historier eller händelser, säger regissören och manusförfattaren Bentein Baardson.

Hur levde döva personer i Hitlers Tyskland? Temat är omfattande och okänt för de flesta. Gråtende hender  är ett gästspel av norska Teater Manu, som genom åren har utvecklat ett omfattande arkiv av dokumentärt material och genomfört intervjuer med överlevare från Förintelsen. Teater Manu har också fått inspiration från förintelsemuseet i Jerusalem, Oslo och Berlin.

- Alla döva har en historia och dövsamhället har många rötter. Vi behöver synliggöra de här historierna, och vi ser att det blir fler och fler av dom nu. Det är viktigt för döva att kunna känna tillhörighet och ägandeskap till historierna.  Det är en viktig föreställning som ska visas världen runt, och jag är därför glad att Sverige blir vårt första stopp på den här resan!, säger Mira Zuckerman, konstnärlig ledare på Teater Manu.

Gråtande hender  är ett slags dokudrama där berättelser från flera individuella öden flätas samman till en historia med en berättare som leder oss genom föreställningen. Föreställningen ges på internationella tecken och engelskt tal. På Sverigeturné 28 augusti-1 september. Förintelseöverlevare Jacob Ehernfeld från Israel, vars berättelser är en central del av pjäsen, kommer att närvara i Stockholm den 31 augusti. 

MEDVERKANDE
Eitan Zuckermann
Ronny Patrick Jacobsen
Ipek D. Mehlum
Kjersti Fjeldstad

KONSTNÄRLIGT TEAM
Manus och regi: Bentein Baardson
Scenograf och kostymdesign: Ingeborg Kvamme
Manus och språkkonsulent: Sølvi R. Zuckermann
Ljuddesign: Erik Hedin
Ljusdesign: Torkel Skjærven
Videodesign: Simon Valentine

För mer information samt turnéplan:
http://www.tystteater.se/gratendehender

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/gratendehender

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 637 59 40

Om Riksteaterns Tyst Teater
Tyst Teater har sedan starten 1970 varit en föregångare av att producera banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk. 1977 blev Tyst Teater en del av Riksteatern. Tyst Teater vill utmana invanda tänkesätt inom scenkonst och arbetar ständigt för att stärka konstnärliga och kulturella rättigheter för alla, särskilt barn och ungdomar. Konstnärlig ledare för Tyst Teater är Josette Bushell-Mingo och Mindy Drapsa är verksamhetsledare. 

Riksteatern är en folkrörelse som vill sätta tankar och känslor i rörelse, för alla överallt. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Såväl inom teater som dans. Riksteatern har en omfattande verksamhet för barn och unga. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern och Södra Teatern är ett dotterbolag till Riksteatern. Vd för Riksteatern är Magnus Aspegren, Mia Larsson är danschef och Måns Lagerlöf är teaterchef.

Pressmeddelandet skickades TIS 14 AUG 2018 10:00

Till Press Hösten 2018: Riksteaterproduktioner och pressmaterial
Till startsida Press

Foto: Dag Jenssen