Skip to main content

Riksteatern ställer in sina turnéer från 17 november och fram till nyår 2020

Kära publik.

På grund av det allt allvarligare läget med pandemin har vi beslutat att ställa in all turnerande verksamhet från 17 november fram till 31 december.

Har du frågor om inställda föreställningar eller återbetalning av biljetter?
Läs mer på sidan Om Corona eller kontakta din lokala riksteaterförening.

Vi siktar på att få möta dig till våren och kommer att sakna dig till dess. Ta hand om dig <3


TEATER


Urpremiär 4 sep
Foto: Ina-Theres Sparrok och Harry Johansen

Ædnan

Ædnan är en berättelse om tre generationer samiska kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok Ædnan som 2018 belönades med Augustpriset. I en av rollerna syns Lene Cecilia Sparrok som 2018 fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i filmen Sameblod. För regi står Malin Stenberg och Magnus Stinnerbom står för komposition.

Föreställningen är ett samarbete med Giron Sámi Teáhter.

Urpremiär 4 september i Stockholm

Läs mer
Urpremiär 3 okt
Foto: Klara G

Bröllopstårtan

En rapp och underhållande komedi där konservativa värderingar och fördomar ställs i centrum – skildrat via tårtor och ett bröllopstårtbageri. Pjäsen har fått stor framgång i USA och är skriven av Bekah Brunstetter. Vi får följa Della som driver ett bageri vida känt för sina makalösa tårtor. När bästa vännens dotter frågar om Della vill göra tårtan till hennes bröllop blir hon först överlycklig, men när hon inser att det är ett samkönat äktenskap sätts hennes konservativa värderingar på prov. I huvudrollen som Della ser vi Kajsa Ernst, känd från en rad filmer och TV-serier. Översättning av Calle Norlén.

En samproduktion mellan Riksteatern och Malmö Stadsteater.

Pressvisning 29 september i Stockholm, urpremiär 3 oktober Östersund

Läs mer
Turnépremiär 1 okt
campaign repertoar image

Bygdens söner

När Roger och Patrik var tolv år var de först på plats vid en trafikolycka och räddade ett liv tillsammans. Den sommaren var de bygdens stolthet. Bara några månader senare var deras vänskap över för alltid. Vad var det som hände egentligen? Tjugofem år senare bor Roger kvar i byn, djupt rotad i jaktlaget och lanthandeln. Så flyttar Patrik plötsligt hem. Gamla spöken väcks till liv, och snart hotas Rogers plats i gemenskapen. Bygdens söner är en monolog där skådespelaren Peter Jansson tar sig an alla roller. För regi står Sara Giese och manus är skrivit av Anders Duus.

Samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern.

Turnépremiär 1 oktober i Markaryd

Läs mer
Urpremiär 6 okt
campaign repertoar image

Chefen

Den nyblivna mellanchefen Jenny vill driva igenom storslagna visioner på det stora företaget. Men snart sugs hon in i nästintill obegripliga maktspel och blir snart orsak till sin egen undergång. Ett komiskt och mörkt kontorsdrama om våra innersta begär. I rollerna ser vi Frida Hallgren, Angelika Prick, Mattias Silvell, Caroline Rauf och Anders Johannisson. Malin Axelsson, dramatiker och regissör, har varit chef i tio år, senast på Sveriges Radio Drama där hon bl.a. skrivit och regisserat succé-serierna Cheferna och Kraschen. Hennes stora genombrott som teaterdramatiker var Jösses flickor - återkomsten för Stockholms Stadsteater 2005. En samproduktion mellan Kulturhuset Stadsteatern Stockholm och Riksteatern som ursprungligen skulle haft premiär på Kulturhuset Stadsteatern Stockholm våren 2020.

Pressvisning i Stockholm. Urpremiär 6 oktober i Lund.

Läs mer
Premiär 1 okt
Foto: Klara G

Greatest hittills

Greatest hittills är en ny show med Ronny Erikssons bästa och mest älskade nummer. Dessutom bjuder föreställningen på nyheter och reflektioner från spelorten, landet och världen. Det blir en helkväll med satir, berättelser och musik. Tillsammans med kapellmästare Benneth Fagerlund har Ronny tidigare gjort fyra bejublade turnéer med Riksteatern.

Greatest hittills är ett samarbete med Satellite Live.

Premiär 1 oktober i Krokom

Läs mer
Speldatum 19 sep
Illustration: Karin Linderoth

Kartan över oss

För första gången bjuder Riksteatern in till en GPS-programmerad ljudpromenad i landsomfattande format. Kartan över oss är en hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Verket har premiär på 40 orter parallellt. Spelplatsen är besökarens hemort och verket upplevs genom mobil och hörlurar. Det konstnärliga teamets medlemmar Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén känns igen från tidigare produktioner som Nationalparken, Run for your life, När vi träffade varann, Landet Inuti, Den svenska demokratins historia, Sång till välfärden, Några av oss, Fäboland och Vi som bor här del 1 och 2. Kartan över oss blir första gången de arbetar i denna konstellation.

19 september kl.15.00 på samtliga orter

Läs mer
Turnépremiär 13 sep
Foto: Martin Brunn

Kurage

”Drabbande dokumentär om virus och medkänsla” skrev Svenska Dagbladet efter urpremiären av Kurage i våras. Föreställningen handlar om civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige på 80-talet. Om människorna som letar efter sin egen moral och väljer omsorgen om de mest stigmatiserade i en tid när ingen annan gör det. Kurage handlar om de som faktiskt agerade och gjorde något; läkaren Peo, prästen Ulla-Britt och begravningsentreprenören Krister. Av det konstnärliga teamet som tidigare har gjort bland annat Landet inuti och Männen med rosa triangel.

Kurage är en samproduktion mellan Riksteatern, Folkteatern Gävleborg och Teater Västernorrland.

Turnépremiär 13 september i Norrtälje

Läs mer
Urpremiär 2 okt
campaign repertoar image

Play 3.0

Högteknologisk feelgood-föreställning när Sirqus Alfon åker på turné med Riksteatern. Gruppen är kända för sin helt egna, unika genre av underhållning; en högteknologisk samtida cirkus. Med hjälp av laser, artificiell intelligens och iPad-magi undersöks teknik, musik, dans och interaktion. På en av världens största festivaler för scenkonst, Fringe World Festival, fick Sirqus Alfons föreställning I am Somebody det prestigefyllda priset ”bästa cirkus” 2020.

Urpremiär 2 oktober i Årsta

Läs mer
Urpremiär 2 okt
Foto/Copyright: Hubert Amiel

The Quest

Cédrics liv är fullt av separationer. Från föräldrarnas skilsmässa till att hela EU hotar att spricka efter nationalismens framfart. I föreställningen lyfter han fram de likheter som förenar hans personliga öde med hela kontinentens. The Quest är en skruvad stand-up med en riddare, hans mamma och en pianospelande katt. Tillsammans ger de sig ut på en svindlande färd genom Europa och nu har turen kommit till Sverige. Föreställningen är skapad av den framstående belgiska skådespelaren Cédric Eeckhout som tillsammans med sin mamma Jo Libertiaux och Douglas Grauwels rest runt i Sverige för att samla in material till föreställningen. 

Riksteatern i samarbete med Théâtre National Wallonie - Bruxelles.

Urpremiär 2 oktober i Umeå

Läs mer
Urpremiär 13 nov
Foto: Mats Bäcker

Ravinen

En av världens mest hyllade och eftertraktade dramatiker och regissörer, Amir Nizar Zuab, kommer i höst till Sverige för att repetera Ravinen. Dramat är specialskrivet för och kommer att ha världspremiär på Riksteatern. Inne i en lägenhet i den lilla staden i Sverige bor två av stadens mest framgångsrika. Ute i skogen sliter en grupp immigranter med ett riskfyllt arbete. Sakta, sakta vävs deras två olika världar ihop. En förbjuden kärleksaffär startar och sätter i rullning något som blir mycket farligt. Kärlek, ilska, åtrå och sorg - i Ravinen får de stora känslorna ta plats.

Ravinen är en samproduktion med Örebro länsteater.

Urpremiär 13 november i Stockholm. Turnén utgår.

Läs mer
Premiär 27 sep
Foto: Sören Vilks

Taha

I den internationellt prisbelönta föreställningen Taha får vi följa ett människoöde som börjar i Palestina innan andra världskriget och slutar i London på en poesikonferens ett halvt sekel senare. Detta är berättelsen om den palestinske hyllade poeten Taha Muhammad Ali, skriven och framförd av skådespelaren Amer Hlehel, översatt och regisserad av Amir Nizar Zuabi. Spelas på engelska eller arabiska och textas till svenska.

Premiär 27 september i Årsta

Läs mer

BARN & UNGA


Urpremiär 5 okt
Illustration: Lisa Vaccino / Foto: Markus Gårder

Dark Minds

En fysisk skräckföreställning om tankens kraft och fake news. Dramatikern och regissören Isabel Cruz Liljegren och koreografen Mari Carrasco är tillbaka på Riksteatern, den här gången med en gemensam föreställning. Fyra personer stämmer träff i en gympasal där, enligt en urban legend, fyra ungdomar hittats döda under oförklarliga omständigheter. De kommer över ett antal inspelningar från ungdomarnas sista kväll i livet och bestämmer sig för att återskapa kvällen för att fylla i luckorna och försöka förstå vad som verkligen hände. Dark Minds blir en unik platsspecifik föreställning för varje gympasal som den kommer att spela i.

Urpremiär 5 oktober i Norrtälje

Läs mer
Urpremiär 2 okt
Illustration: Johanna Kallin. Masker: My Walther

Firma Masker & Magi

En magisk minimusikal för årskurs 2 till 4 om syskonskap, magi och ett hemligt laboratorium. För pjäsen står de hyllade barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson, regissören Olle Törnqvist och scenografen Johanna Mårtensson – teamet bakom succén Lilla stora livet. Till denna magiska föreställning gör bandet Amason musiken. Hel- och halvmasker skapas av My Walther.

Urpremiär 2 oktober i Hallunda

Läs mer

DANS


Urpremiär 1 okt
campaign repertoar image

Promise land

Han har aldrig arbetat med en bildkonstnär. Hon har aldrig jobbat med dans. I Promise land möts deras världar för första gången. Med utgångspunkt i Helene Billgrens arbete skapar koreografen Örjan Andersson ett fragmentariskt, drömskt landskap bebott av två kvinnor där kroppsliga narrativ med fria påhitt och absurditeter tar plats. Allt i sann surrealistisk anda. Örjan Anderssons dansstil brukar beskrivas som musikalisk, fysisk och jordnära. I dag är han en av våra mest prisade koreografer med återkommande uppdrag både i Sverige och utomlands, främst för de stora scenerna. I det nya verket Promise land möter vi hans koreografi i ett närmare, mindre format, för två dansare. Föreställningen är ett samarbete mellan Andersson Dance och Riksteatern.

Urpremiär 1 oktober i Stockholm

Läs mer
Turnépremiär 2 okt
Foto: Andreas Nilsson

SLICK

Ett dansperformance som gjort succé runt om i landet. I SLICK äntrar Sofia Södergård scenen transformerad till dragkingen Qarl Qunt. Vi får följa med på hans fjärde världsturné både på och bakom scenen. Med intresse för makt och sexualitet bjuder han på en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance. Sofia Södergård är en av grundarna till danskompaniet P*fect som bland annat setts på Sadler’s Wells i London, Melodifestivalen, Juste Debout i Paris samt varit förband till Lady Gaga. Hon har koreograferat Familjen Kaos båda föreställningar Slå Pattarna i taket och De redan frälsta likväl som Farnaz Arbabis Angels in America på Dramaten. Under våren har Södergård koreograferat musikalen Cabaret på Den Nationale Scene i Bergen. Turnépremiär 2 oktober i Skellefteå

Läs mer

TYST TEATER


Urpremiär 13 okt
Foto: Mikael Sundberg / Retusch: Johanna Kallin

Romeo och Julia på Gullbacken

Tyst Teater gör om en av William Shakespeares mest välkända verk och förlägger handlingen till ett äldreboende i både nutidens och medeltidens Verona. Romeo och Julia på Gullbacken är en föreställning om kärlek i livets slutskede. Föreställningen lyfter ett politiskt och medmänskligt perspektiv. Vad händer när vi blir äldre och vilken omsorg har vi rätt till vid ålderns höst? I rollerna ser vi publik- och kritikerrosade skådespelaren Gunilla Vestin Wallin, den internationellt berömda teckenspråksartisten Giuseppe Giuranna samt Joakim Hagelin Adeby, Mette Marqvardsen och Robert Fransson. Regi av Debbie Z. Rennie som senast regisserade Parismiddagen för Tyst Teater. Urpremiär 13 oktober i Jönköping

Läs mer

ÖVRIGA PRODUKTIONER


Livesändning
campaign repertoar image

Förstå världen – möt radiokorrespondenterna

Sveriges Radios korrespondenter är på plats där det händer. Från Sveriges Radios utsända runtom i världen får du blixtsnabb nyhetsrapportering, men också fördjupning och bakgrund till det som hänt. Genom denna livesändning från Radiohuset i Stockholm får vi möta radiokorrespondenterna och höra om deras tankar och spännande erfarenheter. En möjlighet att göra världen lite mer begriplig.

Läs mer
Live på bio 4 dec
Bild: Åbo Stadsteater

Nokia – en företagssaga utan dess like

Nokia är en företagssaga utan dess like. De flesta har någon gång hållit i Nokias produkter och förvånats i decennier över löpsedlarnas rubriker om företagets börskurser som har åkt upp och ner. I bakgrunden finns dock en fascinerande företagsvärld, modiga visionärer och mycket att lära av. Nokia har påverkat hela det finska folket och landets företagskultur antingen direkt eller indirekt. I fokus för detta mänskliga och underhållande drama står Nokiacheferna Jorma Ollila (Taneli Mäkelä) och Risto Siilasmaa (Olli Rahkonen). I regi av Mikko Kouki. Ett samarbete med Åbo Stadsteater.

Live på bio 4 december

Läs mer
campaign repertoar image

Voices of change

Röster som inte hörs och som inte får göra sig hörda. Röster som motarbetas för att de kan erövra världen och störta strukturer. Det blir konserter med allt från klassisk, arabisk och persisk musik till träffsäker jazz, klubbkvällar och hiphop – en unik artistkavalkad som sprider energi, styrka och som lämnar avtryck. Voices of Change är en årlig återkommande temasatsning. I det betydelsefulla arbetet för mänskliga rättigheter är kulturen och konsten sprängstoff för debatt, diskussion och aktivism.

Läs mer

Bli medlem i Riksteatern

Gillar du kultur? Bli medlem! Som medlem stödjer du din orts kulturliv och blir samtidigt förmånsgäst på en mängd teatrar i hela Sverige.

Som medlem i en riksteaterförening får du: Billigare biljetter till dans- och teaterföreställningar över hela Sverige, medlemstidningen Scenen och förmånen av att vara en del av en kulturrörelse med mängder av möjligheter att engagera sig.

Bli medlem