För dig. Och dig och dig.

Kolla in vårens repertoar!

Riksteaterns egna turnéer i vår

Machokultur, bakterier och svulstiga känslor. På Riksteaterns scener runtom i Sverige får vi i vår se föreställningar om kärlek av olika slag, och mycket mer.

Klicka här för att se fler föreställningar på din ort
Premiär 25 apr

Buhu och Stank

Rätten till kultur på egna villkor har aldrig varit självklar utan ett resultat av människors envisa kamp. 1970 bildades en fri teatergrupp på Västanviks folkhögskola i Leksand, den kom senare att bli Tyst Teater. Buhu och Stank är en jubileumsföreställning som med skratt och tårta uppmärksammar att Tyst Teater fyller 50 år. Två clowner kastas in på en scen genom en ridåöppning. De vet inte riktigt vart de har kommit. Eller vem som bestämmer över vad som nu ska ske. I den här tal- och teckenfria clownföreställningen, på det universella clownspråket, möter vi skådespelarna Mette Marqvardsen och Debbie Z Rennie. Regisserar gör clowngurun och adjunkten i scenisk gestaltning från Stockholms konstnärliga högskola, Per Sörberg. Manus av Per Sörberg och Ninna Tersman. En tal- och teckenfri clownföreställning av Riksteaterns Tyst Teater. Premiär 25 april i Hallunda.

Läs mer och köp biljett
Premiär 15 jan

Bye bye bror

Efter år av eskalerande våld, skjutningar och mord i kriminella miljöer är det många som vill hoppa av den kriminella banan. Bye bye bror är ett viktigt inlägg i debatten om manlig identitet och vilka möjligheter samt konsekvenser det blir av att lämna en kriminell miljö. En teaterföreställning baserad på intervjuer med män som lämnat och är på väg att lämna kriminalitet och gängliv. Regi och manus Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten. Koreografi Emil Rosén Adsten. Produktionen är ett samarbete med Teater Fryshuset och gästspelar på Dramaten under våren 2020. Urpremiär 15 januari i Umeå.

Läs mer och köp biljett
Premiär 5 feb

Den kosmiska havsträdgårdspassagen

Koreografen Peter Mills har tillsammans med dansaren Rachel Tess och scenografen Marta Cicionesi skapat en upptäcktsfärd genom rymden, under havsytan och andra fantasifulla världar. Föreställningen bygger på kunskap om spädbarns sätt att förstå och samspela med sin omvärld. Här får bebisarna röra sig, observera och utforska verket på sina egna villkor. Ljud, ljus och rörelse skapar ett flöde av förändringar och kontraster. En dansföreställning och installation för barn i åldrarna 2-18 månader. Premiär 5 februari i Umeå.

Läs mer och köp biljett
Premiär 6 mar

Den svenska sonen

Det här är en berättelse om en oundviklig uppgörelse, om en familj, om lögner, skratt, våld och adoption. Det är berättelsen om kärlek till sitt barn och vikten av att hitta sina rötter. Jo är adopterad från Colombia och uppvuxen i en småstad i Sverige. Föreställningen utspelar sig i Jos barndomshem där Jo och hens partner är på besök för att träffa föräldrarna. Familjehemligheterna hopar sig och den oundvikliga uppgörelsen går inte längre att väja inför. Våren 2018 debuterade Joel Mauricio Isabel Ortiz som författare med sin kritikerrosade roman Sången om en son. Den svenska sonen är hans debut som dramatiker och regissör. Produktionen är ett samarbete med Unga Klara. Urpremiär 6 mars i Klintehamn.

Läs mer och köp biljett
Premiär 26 feb

Domedagen™ – en trallvänlig talkshow

Martin Emtenäs, Stefan Sundström och Birgitta Henriksson är tillbaka med den fristående uppföljaren till succén Vi som bor här som turnerade med Riksteatern 2017. I föreställningen Domedagen™ – en trallvänlig talkshow, fortsätter de att sprida sin passion för miljöfrågor och utlovar ljuv eftersmak av hopp men även klimatångest. Med fakta, filosofi, musik och humor berättar Martin, Stefan och Birgitta om mikrobiologisk mångfald och bakterier och om varför vi inte ska duscha så överdrivet mycket. Urpremiär 26 februari i Lund.

Läs mer och köp biljett
Premiär 3 mar

Du har hela livet, habibi

Dramatikern och regissören Chantale Hannouch berättar historien, baserad på sin egen uppväxt, om hur det är att växa upp i ett mellanförskap och känna sig som en utomjording. Hur hittar man sin egen personlighet när man inte passar in? I föreställningen möter den unga Cynthia en femton år äldre version av sig själv i en annan dimension. När de träffas försöker de återberätta historier om mobbing, rasism, identitet och kultur men de minns dem helt olika. Du har hela livet habibi handlar om att inte ge upp och om att det finns en fin framtid, om att det finns ett helt liv. En skolföreställning för åk 7-9. Urpremiär 3 mars i Örebro.

Läs mer
Datum 17 mar

Eldfesten

Vårvinterns stora utomhusfestival med eldar, världsartister och fyrverkerier. Eldfesten är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Precis som i det traditionella Valborgsfirandet välkomnas våren med flammande eldar, musiker och ett festande folkhav. För tionde året i rad arrangerar Riksteatern Eldfesten i Stockholm, Göteborg och Malmö samtidigt och väntas locka tiotusentals besökare. Eldfesten sänds även digitalt till ett flertal orter runt om i Sverige. Äger rum 17 mars i Stockholm, Göteborg och Malmö, och livesänds på flera orter!

Läs mer
Premiär 25 feb

Fauna

Med cirkusteknik i världsklass väcker internationellt prisade Fauna liv i livet självt genom att poetiskt förkroppsliga ett eget universum med cirkusens språk och akrobatik i fokus. Ett fängslande spel kring krafter där aggression, konkurrens, humor och lekfullhet driver rörelserna framåt. Samtliga fem cirkusartister är utbildade vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm och har turnerat världen över med några av världens främsta cirkuskompanier. På scen ser vi även Faunas livemusiker Geordie Little. Premiär 25 februari i Östersund.

Läs mer och köp biljett
Premiär 14 apr

Gabriel

Föreställningen Gabriel, en återkommande favorit på de finska teaterscenerna, är författaren Mika Waltaris mest älskade komedi, denna gång i regi av Vesa Vierikko. I en småstad bor systrarna Ulrika och Kristina tillsammans med den rebelliska systerdottern Raili. Ulrika domderar sin yngre syster Kristina och uppfostrar systerdottern på ett strängt moraliskt sätt. Men så en dag dyker Gabriel Lindström, en karismatisk man, upp och presenterar sig som kapten och direktör. Gabriel rubbar genom sitt löfte om en ny start balansen i de tre kvinnornas liv så att det uppstår total förvirring. Waltaris pjäs skildrar kärlek obunden till ålder. Men det är också en berättelse om en man som cyniskt utnyttjar och ägnar sig åt sexuell maktutövning. Gästspel från Finlands Nationalteater – Suomen Kansallisteatteri. Premiär 14 april i Haparanda.

Läs mer och köp biljett
Premiär 25 apr

Kartan över oss

Verket Kartan över oss är som att gå på promenad med en kompis i en helt ny stad. Kommer vi gå vilse eller är vi på väg att hitta rätt? För första gången bjuder Riksteatern in till en GPS-programmerad ljudpromenad i landsomfattande format. Verket är en existentiell hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Genom att gå till olika platser växer både kartan och berättelsen. Spelplatsen är publikens hemort, där konstnärerna tillsammans med deltagarna ritar kartan över oss. Kartan över oss upplevs genom den egna mobilen med hörlurar. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén. Urpremiär 25 april på 40 orter samtidigt.

Läs mer och köp biljett
Premiär 10 mar

Love Songs

Utifrån insamlade historier från hela landet berättar föreställningen Love songs om starka minnen kopplade till kärlekssånger som får hjärtat att brista. Det handlar om den första förälskelsen som kändes som den sista, om att vara okysst, om att stanna kvar när man verkligen borde gå och om den helt omöjliga romansen som spirade i det grekiska flyktinglägret. Fem skådespelare och artister vrider och vänder på vår bild av romantiken. En rolig, tragisk och hjärtskärande scenshow om längtan efter de riktigt stora känslorna. Medverkande Arja Saijonmaa, Frida Beckman, Lisa Hu Yu, Peter Järn och Robert Hannouch. Urpremiär 10 mars i Tumba.

Läs mer och köp biljett
Premiär 25 jan

Man får väl ställa upp

I centrum för Adde Malmbergs nyskrivna komedi står hembygdsgården och föreningsmänniskorna. Man får väl ställa upp är en glesbyggdsfars som utlovar skratt och igenkänning men som även väcker tankar om demokrati och avbefolkning av landsbygden. På scen ser vi skådespelarna Sofia Bach, Anna Carlson, Siw Erixon, Henrik Johansson, Sofia Rönnegård och Daniel Träff. Adde Malmberg, som både skrivit och regisserar pjäsen, har själv erfarenhet av hembygdsgårdar och Folkets Hus från många stand-up uppträdanden. Säsongspremiär 25 januari i Enköping.

Läs mer och köp biljett
Premiär 24 mar

Närheten

Närheten är en protest mot likgiltighet och medmänsklig frånvaro. Fem dansare och en musiker undersöker i en varm och lekfull dansföreställning våra förmågor att förstå varandra bortom orden. Runt om i Sverige har arrangörer på respektive ort valt ut vackra och för orten viktiga platser där föreställningen ska spelas, alltifrån domkyrkor och kapell till förenings- och samlingslokaler. Varje föreställning är unik och utgår från de noga utvalda spelplatserna och dess besökare. Närheten är skapat av Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin. Premiär 24 mars i Slite.

Läs mer och köp biljett
Premiär 3 mar

Otyper

I en tid där ungas självbild och syn på världen blir alltmer styrd av stereotyper hyllas i Otyper fantasins frihet och det kritiska tänkandet. Föreställningen utgår från populärkulturella figurer som Darth Vader, Askungen, Mona Lisa och Donald Trump med syfte att befria dem från deras hårt åtsittande tvångströjor. Kostymer, prylar, språk och personligheter plockas humoristiskt isär för att sättas ihop till nya befriande kombinationer. Manus är skrivet av Isak Hjelmskog och Moa Möller. En skolföreställning för åk 1-3 (7-9 år). Urpremiär 3 mars. Info om ort kommer.

Läs mer
Premiär 21 jan

Pappa, make och krigsförbrytare

Hur kan en man som har allt, familj, vänner och jobb bli en brutal krigsförbrytare? Efter succén Var är mitt hem? är Danjin Malinovic tillbaka med ett nyskrivet drama baserat på intervjuer med en man dömd för krigsförbrytelser. Danjin Malinovic ville veta hur en människa kan begå handlingar som för de flesta är otänkbara och kontaktade en av dem som satt fängslad för brott som våldtäkt och mord. Tillsammans med skådespelaren och musikern Fikret Cesmeli framför Danjin Malinovic med ord, sång och musik historien om hur en vanlig familjefar gick från att vara en god medborgare till att bli en krigsförbrytare. Urpremiär 21 januari i Lund.

Läs mer och köp biljett
Datum kommer

Voices of change

Världsmusik med starka röster! Voices of Change bjuder hösten 2020 på ett möte mellan jazz, blues och sufismen. Med artister från bland annat Iran, Pakistan, Indien, Turkiet och Nordafrika skapas en brygga mellan öst och väst. Sufismen är en gren av islam som genom andlighet, dans och musik sätter fokus på kärlek och harmoni. Den årligen återkommande satsningen Vocies of Change är en frizon för artister som löper ständig risk att fängslas i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. I arbetet för mänskliga rättigheter är konsten en grund för debatt och diskussion. Därför är Riksteatern stolta över att lyfta fram dessa artister, som genom sitt konstnärskap förändrar och skapar plattformar för en mer öppen och mångfacetterad värld.

Läs mer
Digitalsänt!

Scenkonst 3.0

Riksteatern fortsätter att tillgängliggöra scenkonst till fler via digital teknologi. Under våren kommer bl.a. två konserter att visas (Lena Chamamyan och Tanblues) och Eldfesten att sändas live från Skansen. En storskalig produktion av klassikern Don Giovanni kommer att ges på sex orter runt om i Sverige, i lokaler där en traditionell storskalig uppsättning inte får plats. Symfoniorkestern är under föreställningen på sin hemmascen Norrlandsoperan, och är uppkopplade via fiberlänk till scenen där publik och sångare är.

Läs mer

Bli medlem i Riksteatern

Gillar du kultur? Bli medlem! Som medlem stödjer du din orts kulturliv och blir samtidigt förmånsgäst på en mängd teatrar i hela Sverige.

Som medlem i en riksteaterförening får du: Billigare biljetter till dans- och teaterföreställningar över hela Sverige, medlemstidningen Scenen och förmånen av att vara en del av en kulturrörelse med mängder av möjligheter att engagera sig.

Bli medlem