Skip to main content
Sådan far. Foto: Klara G / Innan jorden blev rund. Foto: Mats Bäcker

För dig. Och dig, dig och dig.

Här är vårens riksteaterproduktioner!

Revolterande äldre damer, Asagudar, omprövade klassiker och samhällsoro – Här är Riksteaterns repertoar för våren 2021

Inför en osäker vår satsar Riksteatern på urpremiärer och teaterklassiker som återbrukats i ny tappning. Medea blir en rockmusikalisk resa genom patriarkatet och människans mörkaste vrår när Ebbot Lundberg tonsätter Euripides grekiska drama. Tjeckovs klassiker omkullkastas under Sofia Fredéns penna när de tre systrarna nu är nära pensionen och snarare är, Tre lite äldre systrar, i regi av Sissela Kyle. I urpremiärerna Innan jorden blev rund i regi av Ellen Lamm möter vi asagudarna som rasar, förtvivlar och felar. Och en änka beter sig inte alls som förväntat när kärlek i mogen ålder avslöjas i nyskrivna föreställningen Arvet

Se fler föreställningar som Riksteatern arrangerar på din ort

TEATER


Foto: Knotan

Medea (framflyttad till hösten 2022)

Det klassiska verket Medea blir i regissören Sunil Munshis samtida tolkning en rockmusikalisk resa genom människans allra mörkaste vrår. Här härsknar kärlek till våld och en ensam misstrodd kvinna kämpar med näbbar och klor för sina älskade barn i ett korrupt patriarkalt samhälle. Ebbot Lundberg med band står för nykomponerad musik live på scen. I rollen som Medea möter vi Dramaten-skådespelaren Emma Broomé och som Jason ser vi Mattias Nordkvist, båda bl a aktuella i SVT-succén Sommaren -85. Ett samarbete med Göteborgs Stadsteater.

Läs mer
Foto: Micke Sandström och Jakob Eklund

Varsel

Kayo Shekoni och Rennie Mirro möts i ett moraliskt drama med komiska undertoner i lågkonjunkturens Detroit 2008. En föreställning som skildrar arbetare i en konkurshotad bilfabrik som hotas av nedskärningar. I regi av Josette Bushell-Mingo. Ett samarbete med Uppsala stadsteater.

Läs mer och köp biljett
Foto: John Gripenholm

Den förbjudna kärleken

Operasångaren Rickard Söderberg tar oss med på den förbjudna kärlekens odyssé. I en föreställning som undersöker 10 000 år av kärlekshistoria; från Sans Rocks grottmålningar i Zimbabwe av älskande män, fram till hans eget liv med maken Anders. I regi av Carl Johan Karlson. Med på scen är musikerna Johan Reis och Hanna Remle.

Läs mer och köp biljett
Foto: Mats Bäcker

Innan jorden blev rund

Asagudarna rasar, förtvivlar och felar. De skapar problem som de försöker ställa tillrätta, vilket i sin tur orsakar ännu mer problem. I Innan jorden blev rund möter vi alla Asgårds kändisar men också vresiga jättar, eldsprutande ormar, gyllene svin och märkliga hästar. Det är en lekfull, skruvad och visuellt häftig föreställning berättad med fart och humor. För regi står Ellen Lamm och på scen ser vi bland annat Karl Dyall. Ett samarbete med Helsingborgs stadsteater.

Läs mer
Foto: Klara G

Sådan far

En varm och komisk skildring av en far och hans 43-årige hemmaboende son. En berättelse om föräldraskap, villkorslös kärlek och försoning. I denna nyskrivna förväxlingskomedi möter vi Claes Månsson och Ola Hedén som far och son.

Läs mer och köp biljett
Foto: Hans-Olof Tani

Tre lite äldre systrar

Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? I en nyskriven pjäs av Sofia Fredén får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen; en hel del år äldre och i sällskap av sin vuxna brorson. En vemodig komedi av Sofia Fredén i regi av Sissela Kyle. På scen ser vi bland andra Maria Kulle. Ett samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors.

Läs mer och köp biljett
Foto: John Gripenholm

Britt-Marie var här

Fredrik Backmans succébok Britt-Marie var här blir i vår teater. En humoristisk och varm föreställning med Marianne Mörck i alla roller. Den handlar om vänskap, fördomar och mod.

Och om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget liv ska börja. I regi av Eva Dahlman.

Läs mer och köp biljett
Foto: Magnus Skoglöf

Arvet

En tragikomisk pjäs om familjehemligheter – och kärlek i mogen ålder. Dramatikern Alejandro Leiva Wenger skildrar lögnerna man inte vill veta som avslöjas mellan en mor och dotter efter förlusten av en make och älskad pappa. Ett samarbete med Folkteatern Göteborg i regi av Frida Röhl.

Urpremiär 5 mars i Skövde

Läs mer och köp biljett
Foto: Magnus Skoglöf

Projekt: Mamma [INSTÄLLD]

Projekt: Mamma är en humoristisk föreställning om moderskapets krav och kvinnorollens begränsningar. Skådespelerskan Alexandra Zetterberg Ehn undersöker sin mormors dagböcker i en pjäs om barndom, hemligheter, kärlek och hindren till försoning. Ett samarbete med Folkteatern Gävleborg.

Läs mer
Foto: Klara G

Greatest hittills

En ny show med Ronny Erikssons bästa och mest älskade nummer. Tillsammans med kapellmästare Benneth Fagerlund blir Greatest hittills en helkväll med satir, berättelser och musik. Ett samarbete med Satellite Live. Fortsätter att turnera under våren 2021.

Läs mer och köp biljett
Illustration: Karin Linderoth

Kartan över oss

Kartan över oss är en landsomfattande kartläggning för att förstå terrängen framför oss. Vad känner du när du tänker på framtiden? Vad händer när du rör dig genom den? Verket är en hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Kartan över oss upplevs genom mobil och hörlurar, spelplatsen är publikens hemort. Genom att gå till olika platser växer både kartan och berättelsen. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén och hade urpremiär hösten 2020 och blev en stor succé. Produktionen fortsätter fram till 2023.

Läs mer och köp biljett
Foto: Paul Camato

O Agora Que Demora – En stund som dröjer (framflyttad)

Den internationella kritikersuccén får Sverigepremiär med Riksteatern. Det är en gränsöverskridande uppsättning av den klassiska historien om Odysseus irrfärd hem. Antikens berättelse aktualiseras när den brasilianska regissören Christiane Jathay mixar filmat material med teater från några av världens pågående flyktingkatastrofer. Ett samarbete med Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Foto: Kate Pardey & Lachlan Binns

Out of chaos (framflyttad)

Det kritikerrosade kompaniet Gravity and Other Myths från Australien bjuder på spektakulär, vacker och energisk nycirkus i den hyllade föreställningen Out Of Chaos. Här riktas strålkastaren mot hur det verkligen känns att vara på scen och det innersta hos akrobaten exponeras. Vad rör sig i huvudet när man är ett felsteg från ett dödligt fall?

Foto: Teater Jurkka

Nora (framflyttad)

Nora, publiksuccén från Helsingfors kommer till Sverige. Den 140 år gamla klassikern Ett dockhem undersöks genom karaktären Nora som frigör sig från Henrik Ibsens pjäs. Det är en föreställning om kulisser, roller och ramar. Vad händer med Nora i 2020-talet när hon söker meningen med friheten? I regi av Alma Lehmuskallio. Ett samarbete med Teatteri Jurkka. Spelas på finska, textas till svenska och finska. 


BARN & UNGA


Illustration: Johanna Kallin. Masker: My Walther

Firma Masker & Magi

En magisk minimusikal för årskurs 2 till 4 om syskonskap, magi och ett hemligt laboratorium. För pjäsens manus och sångtexter står de hyllade barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson. Regissör är Olle Törnqvist och musiken är komponerad av grammisvinnarna Amason.

Läs mer och köp biljett
Illustration: Karin Söderqvist

Fritt fall

Kan man bli fri från den stereotyp man blivit tilldelad? I ett Highschooldrama om fyra ungdomar som befinner sig i fritt fall undersöks förväntningar, lojalitet och det egna jaget när roller och känslor omkullkastas. En föreställning för högstadiet av Lovisa Onnermark i regi av Helle Rossing.

Läs mer och köp biljett

DANS


Foto: Klara G

I själva verket

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans? För att svara på dessa och andra funderingar har den prisbelönade koreografen och dansaren Björn Säfsten skapat I själva verket.

Läs mer och köp biljett
Foto: José Figueroa

Ett monster av mossa och metall (framflyttad till våren 2022)

Koreografen och dansaren Dinis Machado bjuder på en dansritual om migration.

Med en uppblåsbar dekor skapar hen ett surrealistiskt landskap, där dansbesökarna får uppleva verket inifrån, sittande i scenografin. Det är dans om ensamhet, sorg och hopp.

Illustration: Sue Doeksen/Acne

Room X (framflyttad till hösten 2021)

Room X är ett storskaligt verk som tar plats på Värmlands Museum, Gävle Teater och Ájtte Svenskt Fjäll - och Samemuseum som alla förvandlas till en labyrint av dansinstallationer och performanceverk. Under tre timmar pågår 14 danskonstverk i byggnadernas olika delar inbäddade i ett suggestivt ljud- och ljuslandskap där besökarna bjuds in att vandra fritt mellan verken. Ett unikt Room X skapas på varje plats.

Läs mer

RIKSTEATERN CREA


Foto: Urban Jörén. Illustration: Søren Bro Sparre

Trollstigen

I ett sagoäventyr med en gammal gumma i centrum får den allra yngsta publiken möta mystiska och skrämmande saker som händer i trollskogen. En interaktiv föreställning som kräver mod, nyfikenhet och en hel del finurlighet av sin publik. Kanske kan en jakt på stulna kanelbullar även leda till förståelse för dom vi inte känner till så väl. 

Urpremiär 2 maj i Örebro

Läs mer och köp biljett

ÖVRIGA PRODUKTIONER


Bild: Åbo Stadsteater

NOKIA – Live på bio

Nokia är en företagssaga utan dess like. De flesta har någon gång hållit i Nokias produkter och förvånats i decennier över löpsedlarnas rubriker om företagets börskurser som har åkt upp och ner. I bakgrunden finns dock en fascinerande företagsvärld, modiga visionärer och mycket att lära av. Nokia har påverkat hela det finska folket och landets företagskultur antingen direkt eller indirekt. I fokus för detta mänskliga och underhållande drama står Nokiacheferna Jorma Ollila (Taneli Mäkelä) och Risto Siilasmaa (Olli Rahkonen). I regi av Mikko Kouki. Ett samarbete med Åbo Stadsteater.

Live på bio 20 feb

Läs mer och köp biljett
campaign repertoar image

Voices of Change

Denna gång kommer Voices of Change till dig digitalt via Riksteaterns Playkanal – välkommen till en unik digital konsertserie – hemma hos dig!

Med start den 18 december och in i våren 2021, bjuder vi på en kavalkad av nationella och internationella stjärnor! Det blir flera specialproducerade konserter, liveinspelade både i Stockholm och på andra platser i världen.

Läs mer och streama

Bli medlem i Riksteatern

Gillar du kultur? Bli medlem! Som medlem stödjer du din orts kulturliv och blir samtidigt förmånsgäst på en mängd teatrar i hela Sverige.

Som medlem i en riksteaterförening får du: Billigare biljetter till dans- och teaterföreställningar över hela Sverige, medlemstidningen Scenen och förmånen av att vara en del av en kulturrörelse med mängder av möjligheter att engagera sig.

Bli medlem