Skip to main content

För dig. Och dig, dig och dig.

Här är vårens riksteaterproduktioner!

Sveriges politiska sår, storslagen dans och Gud i terapisoffan - Riksteaterns repertoar våren 2022

Om skuld, skräck och förlåtelse i en psykologisk thriller med Lotta Tejle och Ann Petrén, Ison & Fille gör scenkonst av sin musik, Kenneth Kvarnström gör en kär comeback på danskonstscenen. Den uppmärksammade boken Väninnan tar även i scenkonstform tillbaka historieskrivningen om Anna Lindh, och i Stortorget får vi reda på vad det är med svenskchilenares fascination av Olof Palme? Det är några smakprov ur Riksteaterns vårrepertoar.

Under våren kan publiken se fram emot en repertoar där Riksteatern fortsätter erbjuda scenkonst med fokus på internationell dramatik, banbrytande dans, gästspel och nyskrivet.
Se hela pressmeddelandet för vårens Riksteaterproduktioner

Se fler föreställningar som Riksteatern arrangerar på din ort

TEATER


campaign repertoar image

Stortorget

Jan och hans vänner Wilma, Stefan och Per är andra generationens chilenare i Sverige och älskar Olof Palme. De har alla en stark relation till det Sverige som en gång gav deras föräldrar exil från diktaturen i Chile. En dag vaknar Jan upp på Stortorget tidigt en morgon med ansiktet sönderslaget. Två turister närmar sig honom och frågar om han är Olof Palme. I Stortorget skärskådas ljuva drömmar och bittra förluster i ett absurt och komiskt drama om vad som hände med Olof Palmes dröm om Sverige. För manus och regi står en av Chiles stora internationella stjärnor, Guillermo Calderón; manusförfattare, dramatiker och teaterregissör, flerfaldigt prisad för sina verk inom film och teater. Riksteatern i samarbete med Folkteatern i Göteborg.

Urpremiär 29 januari i Söderhamn.

Läs mer
campaign repertoar image

In memoriam

Skådespelarikonerna Lotta Tejle och Ann Petrén möts i In Memoriam där de spelar två skådespelarsystrar som en gång var hyllade storstjärnor och divor, men idag är bortglömda. Tillsammans sitter de i sitt stora hus och ältar minnen och oförrätter i en maktkamp ingen kan vinna. Vems fel är det att livet gick åt helvete? Föreställningen undersöker skuld, skräck och förlåtelse i en psykologisk thriller. Manus, koncept och regi: Emanuelle Davin. Regi: Anna Novovic. Ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Urpremiär 20 januari i Skövde

Läs mer
campaign repertoar image

Väninnan

90-talet präglades av många historiska händelser som berörde svensk utrikespolitik. I maktens innersta cirkel fanns Eva Franchell, pressekreterare till Anna Lindh. Tillsammans utgjorde de en stark duo i en mansdominerad värld. Fram tills dagen då Anna Lindh mördades, i september 2003, framför ögonen på Eva. Väninnan är hennes berättelse. Om tio år på insidan av det politiska livet och om offentlighetens utsatthet. Produktionen är ett samarbete med Uppsala Stadsteater.

Urpremiär 13 januari i Stockholm

Läs mer
campaign repertoar image

För evigt med Ison & Fille

Den älskade hiphop-duon Ison och & Fille som i över två decennier genom musiken berättat om klass och drömmar i orten, gör nu scenkonst av sin musik. I föreställningen För evigt med Ison & Fille vävs duons musik in i en pjäs om tre vänners livsutmaningar, drivkrafter och förhoppningar om livet. Om att inte få något gratis, behöva klara sig själv, kämpa och drömma. Efter varje föreställning under turnén med Riksteatern ges även en lokal förmåga möjlighet att uppträda tillsammans med Ison & Fille. För manus och regi står prisbelönade dramatikern Åsa Lindholm.

Urpremiär den 2 februari i Stockholm

Läs mer
campaign repertoar image

Åh Herregud! / Voi Luoja!

Gud plågas av ångest och uppgivenhet över mänskligheten. Han behöver terapi. Han söker upp Ella, ensamstående förälder och heltidsarbetande psykoterapeut, som inte heller alltid har det så himmelskt. När Gud träffar henne, en modern ateist blir mötet minst sagt komplicerat. Vem behandlas till sist av vem egentligen? Den israeliska dramatikern Anat Gov bjuder på en kittlande djupdykning i västvärldens allra innersta väsen. I regi av Taru Mäkelä.  Ett gästspel från Esbo Stadsteater och Tammerfors Arbetarteater. Spelas på finska och textas på svenska och finska.

Sverigepremiär 11 februari i Hallunda, Stockholm.

Läs mer
campaign repertoar image

Rollercoaster

Futuristisk pop-punkig jonglering i världsklass! Nervkittlande jonglering och äkta glädje! Wes Peden, en av världens främsta jonglörer, tar med dig på en hisnande färd fylld av unika trick.  Det blir snurrande tallrikar och discojonglering till ljudet av beats och melodier skapade av ljudsamplingar från berg -och dalbanor. Följ med Wes i fartfyllda kurvor, en lång tub blir en bana där bollar flyger genom öglor, spiraler, och korkskruvar. Spänn fast dig för en berg-och-dalbane-spännande upplevelse som har världspremiär i Sverige!

Urpremiär 11 februari i Hallunda, Stockholm. 

Läs mer
campaign repertoar image

Anna Blomberg sjunger ut

En av våra främsta komiker åker äntligen på turné med Riksteatern! Anna Blomberg slog igenom i succéserien Kvarteret Skatan på SVT och har sedan dess roat oss hämningslöst med sina träffsäkra och slagkraftiga imitationer.  I denna komiska, varma och lite sorgsna show får vi möta några av Annas mest omtyckta karaktärer som Maria Montazami, Kåta Gun, Drottning Silvia och Annie Lööf. Vi kommer dessutom att få stifta bekantskap med flera nya figurer som alla har en gemensam nämnare – de längtar efter ett sammanhang och att få höra till. Allt detta till livemusik och sång!

Urpremiär 25 februari i Stockholm

Läs mer
campaign repertoar image

Tre Streck

Efter hyllade föreställningar på Stadsteatern ger sig nu Sveriges stand up-stjärna Melody Farshin ut på Riksteaterturné. Med sin unika pricksäkerhet med oss igenom identitetskrisen som kan uppstå när en behöver navigera mellan moderland, fosterland och miljonprogram. Hur hittar man sin egen väg och sin superkraft när den inre rösten är ens värsta fiende? Med humor och skärpa skärskådar Melody samhällets förhållanden och genom hennes ögon följer vi med på resan till att hitta innanförskapet i utanförskapet. Riksteatern i samarbete med Stadsteatern Husby.

Nypremiär 15 februari i Lund

Läs mer
campaign repertoar image

Dansa Rennie!

Den folkkära artisten Rennie Mirro bjuder med humor och allvar in till en uppriktig och intim föreställning om sitt liv i showbiz. Genom dans, sång och psykoterapi vävs en berättelse om livsavgörande ögonblick och om frågor som behöver besvaras om livet i och utanför strålkastarljuset. Manus och regi av Ola Lindholm.

Premiär 4 mars i Stockholm

Läs mer
campaign repertoar image

Bolanders skor

Bolanders skor är en hämndtrevlig komedi och feelgood-deckare om väninnorna Gunhild och Wiwi som sedan länge arbetat i den lilla butiken Bolanders skor. Livet rullar på precis som det ska men hur kommer det sig att den tidigare direktören för skobutiken så hastigt dog och varför försvann plötsligt plågoanden Larry Björk? Vad är det för konstig odör från lagret – och vad är den hemliga ingrediensen i kardemummabullarna? I rollerna ser vi Ing-Marie Carlsson och Anna-Lena Hemström. Manus Bengt Järnblad och i regi av Ola Hedén.

Premiär 7 feb i Lidköping

Läs mer
Foto: Ina-Theres Sparrok och Harry Johansen

Ædnan

Följ tre generationers samiska kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid! Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats dem. Skärva för skärva, generation för generation, växer det känslomässiga landskapet fram i detta storslagna drama. I en av rollerna syns Lene Cecilia Sparrok som 2018 fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i filmen Sameblod.  Föreställningen bygger på Linnea Axelssons Augustprisbelönade bok Ædnan. Riksteatern i samarbete med Giron Sámi Teáhter.

Nypremiär 5 februari i Jokkmokk

Läs mer
campaign repertoar image

Sörjen som blev

Anna Takanens succébok Sörjen som blev blir nu teater. En familjeberättelse över tre generationer som ömsint och smärtsamt nystar upp pappans historia - och om att vara barn till ett krigsbarn. Takanens pappa Timo var ett av alla finska krigsbarn som kom till Sverige och i Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa genom historien. För regi står prisbelönta Mikaela Hasán och Takanen står själv på scen i denna personliga berättarföreställning. Riksteatern i samarbete med Lilla Teatern i Helsingfors och Östgötateatern.

Nypremiär 13 januari i Umeå

Läs mer
Foto: Klara G

Greatest hittills

Håll i hatten, nu är han här! Ronny Eriksson gör sina bästa och mest älskade nummer och kryddar dem med rykande färska nyheter från spelorten, landet och världen. Ronny Eriksson är en berättare med ett stort och bultande hjärta. På sitt alldeles eget vis uppmärksammar och genomskådar han orättvisor, maktförhållanden och allmän bullshit. På scenen finns också kapellmästare Benneth Fagerlund som Riksteaterns publik känner väl från en rad uppskattade produktioner genom åren. Riksteatern i samarbete med Satellite Live. 

Nypremiär 8 januari i Älvsbyn

Läs mer

DANS


campaign repertoar image

pianotopografier

Kenneth Kvarnström, en av Nordens mest erfarna koreografer inom samtida dans, är äntligen tillbaka. I det nya dansverket korsbefruktar han dans och pianomusik med en scenbild i ständig förändring. De fyra briljanta dansarna är handplockade från USA, Finland, Norge och Sverige. Dessutom är Kenneth själv med på scen! Tillsammans skapar de ett kollage i upplösning.
Föreställningen är skapad till musik av den framstående kompositören Nils Frahm. Riksteatern i samarbete med Rum för dans Halland.

Urpremiär 27 januari 2022 i Falkenberg

Läs mer
Foto: José Figueroa

Ett monster av mossa och metall

Den prisade koreografen Dinis Machado har skapat ett surrealistiskt dansverk om känslor kopplade till migration i en transfeminin kropp. Inför arbetet med verket intervjuades flera queera personer som har flytt eller flyttat från ett land till ett annat, en erfarenhet som Dinis Machado själv också delar. Oro, desorientering och trauman får här en fysisk och poetisk form när dansverket blir en slags helande ritual. Publiken får uppleva verket inifrån den uppblåsa dekoren. Koreografi, scenografi och kostym av Dinis Machado med musik av Gerald Lombano.

Urpremiär 2 februari i Lund

Läs mer
campaign repertoar image

Den kosmiska havsträdgårdspassagen

En dansföreställning som öppnar upp för en magisk värld av ljud, ljus och rörelse för den allra yngsta publiken mellan 2-18 månader. Här får bebisarna, med alla sina sinnen, upptäcka och bli medskapare av ett förunderligt universum. De kan observera och utforska verket på sina egna villkor. Ljud, ljus och rörelse blir till en upptäcktsfärd genom rymden, under havsytan och andra fantasifulla världar. Ett spännande dansäventyr för bebisar och vuxna att dyka in i, tillsammans! Koreografen Peter Mills har tillsammans med dansaren Rachel Tess och scenografen Marta Cicionesi skapat en egen värld.

Nypremiär 8 mars i Växjö

Läs mer
campaign repertoar image

Head Peace

Head Peace är hiphopstjärnan Niki ”Awandee” Tsappos första renodlade scenverk.  Med grunden i hiphop förs vi in i ett afrofuturistiskt universum. Genom dansande konversationer bjuds publiken in till ett meditativt headspace där det egna sökandet av peace står i centrum.På scen ser vi Kelly Bigirindavyi och Claudio "Comics" Fernandes, två internationellt etablerade freestyledansare med ett starkt personligt uttryck. Musiken till föreställningen skrivs av kompositören Ayesha Quraishi. Niki Tsappos har rest jorden runt med sin dans. 2010 var hon en del av den första kvinnliga duon i världen att vinna världen största streetdance-tävlingen Juste Debout i Paris. Riksteatern i samarbete med Niki Tsappos och Cipha 64.

Urpremiär 11 mars i Stockholm

Läs mer

RIKSTEATERN CREA


campaign repertoar image

Alice i Underlandet

Riksteatern Crea gör en unik tolkning av klassikern Alice i Underlandet. I den här versionen går Alice på internatskola för döva där teckenspråk är förbjudet och eleverna tvingas till oralt lärande. Men en dag kommer en vit kanin som Alice springer efter rakt ner i en tunnel in i en annan värld som är helt annorlunda och med figurer hon aldrig träffat förr. Alice i underlandet är en berättelse om mänskliga brister, utanförskap och försoning. Regi och dramatisering, Charlie Åström. Spelas på svenskt teckenspråk med svenskt tal integrerat på scen.

Urpremiär 5 mars i Stockholm

Läs mer
campaign repertoar image

Knockout!

I en ständig kamp mellan vad omgivningen förväntar sig att Terrence ska bli och vad han själv vill bli går han genom sin maskulinitetsresa. Det är inte säkert att Terrence själv vet och det är inte bara osanningar som han strör ut, utan han överdriver även gärna sina egna och andras berättelser för att fila på sin image. Enmansföreställningen med efterföljande samtal är en del av projektet Äkta Man som är finansierad av Arvsfonden i samarbete med RFSU Stockholm, Sveriges Dövas Ungdomsförbund och Svenska Dövidrottsförbundet.

Urpremiär 17 januari i Stockholm

Läs mer

BARN & UNGA


Illustration: Johanna Kallin. Masker: My Walther

Firma Masker & Magi

En förtrollande musikal där allt är på riktigt. En ängslig lillebror och hans kaxiga storasyster är på väg från skolan när dom plötsligt väljer en helt ny väg hem. För tänk om den leder till något dom aldrig sett förut? Syskonen passerar affären ”Firma Masker & Magi” och går in. Här finns fantastiska uppfinningar och konstiga masker. De måste bara lova att inte gå in i det hemliga labbet… För pjäsen står de hyllade barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson, regissören Olle Törnqvist och scenografen Johanna Mårtensson – teamet bakom succén Lilla stora livet. Tillsammans med maskmakaren My Walther och Grammisvinnarna Amason får vi en magisk uppsättning för årskurs 2 till 4.

Nypremiär 31 januari i Härnösand

Läs mer
campaign repertoar image

Dagen efter imorgon

Tre barn bestämmer sig för att rädda mänskligheten från jordens undergång i en actionfilminspirerad föreställning om unga klimatkämpar. Dagen efter imorgon är en spänningsdriven och musikfylld pjäs om barn som behöver axla ett stort ansvar i en värld där pengar styr allt. Manus av Robin N Spegel och musik av Saga Björklund Jönsson som även regisserar tillsammans.

Urpremiär 8 mars i Enköping

Läs mer

ÖVRIGT


15 mars
campaign repertoar image

Eldfesten 2022

Riksteatern har återigen nöjet att arrangera Eldfesten! Den 15 mars kommer en mängd artister av världsklass uppträda i en av tre städer: Stockholm – Skansen, Göteborg – Heden och Malmö – Mölleplatsen! Du kan även uppleva Eldfesten på Skansen live via SVT och Voice of America.

Biljetter till Eldfesten Stockholm 2022 måste bokas i förväg.
Antalet platser till Eldfesten 2022 är begränsade, endast förbokad biljett gäller!

Once again, Riksteatern has the pleasure of arranging Eldfesten at Skansen! On March 15th, various brilliant artists will perform in Stockholm – Skansen, in Gothenburg – Heden and in Malmö – Mölleplatsen. Eldfesten is also broadcasted live from Skansen, on SVT and Voice of America.

Tickets for Eldfesten 2022 must be booked in advance.
Eldfesten 2022 has a guest limit – only pre-booked tickets apply!

Läs mer
campaign repertoar image

Voices of Change 2022

Den årligen återkommande satsningen Voices of Change är en frizon för artister som har svårigheter att få sina röster hörda i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats. I arbetet för mänskliga rättigheter är konsten en grund för debatt och diskussion. Därför är Riksteatern stolta över att lyfta fram dessa artister, som genom sitt konstnärskap förändrar och skapar plattformar för en mer öppen och mångfacetterad värld. Planerade konserter kommer att sändas digitalt via Riksteatern Play.

Det blir dock världspremiär för det iranska bandet Kiosk och deras rockmusikal Sweet Destiny. Här belyser de sociala problem och bristen på mänskliga rättigheter. Musikalen, som även finns som film, har vunnit flera internationella priser.

Illustration: Karin Linderoth

Kartan över oss

Kartan över oss är en existentiell hörlursvandring genom framtiden. Den är en kartläggning på uppdrag av MESB - Myndigheten för emotionell och själslig beredskap. Under tre år, med start 2020, besvarar publik över hela landet, frågor om hur det känns att möta framtiden, med den egna orten som utgångspunkt. "Kommer detta vara en bra plats att bo på om hundra år? Tror du att dina barn kommer ha bättre förutsättningar att leva ett gott liv än vad du har haft? Är det viktigt att tro på framtiden?" Kartan över oss finns på ett femtiotal orter och upplevs genom din egen mobil och hörlurar.
Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén i samarbete med forskare och arrangörer över hela landet.

Nypremiär mars/april, nu även på engelska. 

Läs mer

 

Bli medlem i Riksteatern

Vill du känna mer och lära känna fler människor? Bli en del av en rörelse som vill beröra och skapa gemenskap.

Som medlem i en riksteaterförening blir du del av en gemenskap som sträcker sig långt bortom scenen. Dessutom får du rabatterade biljetter till en mängd teatrar över hela Sverige, medlemstidningen Scenen, och du stöttar kulturlivet på din ort och i hela landet.

Bli medlem här