Skip to main content
Fotograf: Urban Jörén. Grafisk form: Mani.

Männen med rosa triangel

Verklighetsbaserad och högaktuell berättelse om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. Urpremiär av föreställning om ett då och ett nu, och om hur glömska skapar paralleller till vår samtid.

Boken är en verklighetsupplevd vittnesskildring om Josef Kohut och gavs ut först 1972. Fram till dess hade ingen av de förföljda homosexuella vågat vittna om sina erfarenheter i koncentrationsläger, av rädsla för det dubbla stigmat som infann sig eftersom de fortfarande föraktades och klassades som brottslingar under efterkrigstiden. Berättelsen vittnar om hur homosexuella befann sig lägst i lägerhierarkin, var lovligt byte för alla, fick de hårdaste arbetsuppgifterna och placerades ut vid granitbrotten, skyttebanorna, stenhuggerierna som lovligt byte för de nazistiska soldaterna som ofta iscensatte fångars flyktförsök, för att genom sina dödande kulor erhålla tre dagars permission.

Soldater kunde t ex slita mössan av en fånge och kasta den mot det elektrifierade taggtrådsstängslet och beordra fången att hämta tillbaka den. Om fången närmade sig taggtråden klassades det som flyktförsök och man fick man skjuta, och om fången inte lydde slogs han ihjäl med batong.

Det här är en verklig berättelse om en systematisk och sällan uppmärksammad förföljelse. Det enda brott Josef, och alla de tusentals homosexuella i lägren begått: de ville älska och bli älskade av fel personer.

Uppsättningen varvar musik och koreografi med tydliga paralleller till dagens samhälle. Mattias Brunn, Daniel Åkerström-Steen och Mårten Andersson har turnerat med pjäsen No Tears for Queers i Sverige. Då satte man strålkastarljuset på manlighet och maktstruktur, precis som i deras kritikerrosade Riksteaterproduktion Järnnatt. I den här uppsättningen fördjupas samarbetet tillsammans med dansaren och koreografen Marcus Baldemar. I Männen med rosa triangel möter vi normernas och utanförskapets mörkaste mekanismer.

Föreställningen är baserad på boken Männen med rosa triangel av Heinz Heger.

I samarbete med RFSL och med stöd av Konstnärsnämnden. Med programverksamhet i södra Sverige tillsammans med Forum för Levande historia.

Trailer
FörhandspressMännen med rosa triangel upp på scen
QX 
2016-02-23

”Männen med rosa trianglar” sätts upp på scen
SvD 
2015-06-15

På scen Mattias Brunn och Marcus Baldemar

En föreställning av Daniel Åkerström-Steen, Mattias Brunn, Marcus Baldemar, Mårten Andersson

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Märta Thisner

Recensioner

QX

2016-05-03

"Man svimmade under pjäs om nazisternas övergrepp"

Till recensionen

Östgöta Correspondenten

2016-03-31

"Ett sällsynt samspelt team som arbetat med manus, regi, dramaturgi, scenbilder, dräkter, ljus och ljud gör hela föreställningen till ett effektivt allkonstverk "

Västerbottens-Kuriren

2016-03-24

"Glittrande bomb mot historisk glömska"

Norrbottens Kuriren

2016-03-22

"En text som skär som ett rakblad"

Till recensionen

Söderhamns-Kuriren

2016-03-17

"Stark teater om det mörka i människan"

Östersunds-Posten

2016-03-17

"Ljusdesignen är magnifik"

SvD

0001-01-01

"Brunn balanserar skickligt"

Länstidningen Östersund

0001-01-01

"Det går rätt in"

SR, P1

0001-01-01

"Det blev väldigt starkt"

helahalsingland.se

0001-01-01

"En riktigt stark bild av vad som händer när människans mörka krafter bre ut sig och härja fritt"