Pressmeddelande: FeminEast

Festival med kvinnliga röster från Mellanöstern

Nu kommer några av Mellanösterns starkaste röster till Stockholm. Festivalen FeminEast sätter strålkastarljuset på kvinnliga artister som i sina hemländer får kämpa för att bli hörda. Under tre dagar bjuds det på alltifrån klassisk arabisk och persisk musik till hiphop och trance.

FeminEast är ett samarbete mellan Riksteatern, Sveriges Radio och föreningen Farhang. Festivalen kommer att mellan den 25-27 november att fylla tre olika scener i Stockholm med kvinnliga artister från Mellanöstern. Alla verksamma inom olika genrer. Artister som i sina hemländer blir motarbetade för deras starka engagemang och vilja att förändra samhället.

Startskottet för festivalen är fredag den 25 november då FeminEast är en del av Kista Världsmusikfestival. Under lördagen och söndagen fortsätter sedan festivalen på Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, och Södra Teatern.

Till Berwaldhallen kommer de världskända artisterna Darya Dadvar, Mamak Khadem, Lena Chamayan och Simona Abdalah. Festivalen avslutas på Södra Teatern på söndag kväll där en ung generation av kvinnliga artister inom hiphop, rap, house och elektronika framträder. Där bland Ayben, Nesa Azadikhah och Malikah.

FeminEast är en del av Riksteaterns årliga återkommande temasatsning Voices of Change.

MEDVERKANDE

26 november, Berwaldhallen:

Darya Dadvar (Iran)

En av Irans populäraste artister och en världskänd sopran, bosatt i Paris. Darya skapar sin musik genom att kombinera den traditionella musiken i Iran med stilar såsom barock, klassiskt, jazz och blues.

Mamak Khadem (Iran, USA)
Har av Los Angeles Times kallats för ett underverk inom musik och är känd för att föra samman poesin och musiken från de gamla persiska mästarna med ett djärvt nytt sound.

27 november, Berwaldhallen:

Lena Chamayan (Syrien)

Chamayan är ett välkänt namn inom den klassiska arabiska musiken, men hon utforskar även framgångsrikt både jazz och blues. På debutalbumet blandade hon orientalisk musik med jazz. Har tilldelats Radio Monte Carlos pris för bästa världsmusik.

Simona Abdalah (Palestina)
Abdalah är en känd slagverksmusiker som redan som barn började spela instrumentet darbuka. Hon har spelat med Peace Orchestra, Natacha Atlas och öppnat för Cheb Khaled.


27 november, Södra Teatern - Kägelbanan:

143 Band (Afghanistan)
Hiphopgrupp som består av artisterna Paradise och Diverse som rappar på persiska. Båda uppväxta i Iran och startade sina professionella musikkarriärer 2008.

Malikah (Libanon)
Malikah, eller Lynn Fattouh som hon egentligen heter, är uppväxt i Beirut. Redan som sextonåring intog hon den libanesiska hiphopscenen. 2003 vann hon en hiphoptävling som resulterade i att hon fick ett kontrakt med EMI Arabia.

Ayben (Turkiet)
Ayben är en Turkiets främsta kvinnliga rappare. Hon började sin karriär 1998 och debutlåten Yüzyüze var med på gruppen Nefrets album som skapades av Ceza. Hon har vunnit en stor publik genom att samarbeta med andra artister från olika musikgenrer.

Beri Gerwise (Sverige)
Beri är från Upplands Väsby och hade nästan gett upp musikdrömmen förra året, när en kompis tipsade henne om sajten för Nästa nivå, en talangtävling för hiphop-artiser. Det slutade med att hon vann, fick skivkontrakt och gav ut EP:n 100.

För pressbilder, vänligen kontakta pressansvarig.

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern medverkar till fler än en miljon scenkonstbesök per år och har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater har sedan 1977 spelat teater för döva och hörande barn, unga och vuxna. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades MÅN 16 NOV 2016 09:19
Reviderades ONS 23 NOV

Till startsida Press