Pressmeddelande: Ortens bästa poet och Skapa Dans

Vinnarna i Ortens bästa poet och Skapa Dans utsedda

I helgen hölls finalerna av förortsmästerskapet i estradpoesi Ortens bästa poet och koreografitävlingen Skapa Dans. Båda tävlingarna har som mål att lyfta fram oetablerade konstnärer och båda stöttas av Riksteatern.

Liban Abdule blev Ortens bästa poet 2016
Igår den 6 november utsågs Liban Abdule från Tensta till vinnare i Orten bästa poet under finalen som hölls i Rinkeby Folkets Hus. 22 poeter kvalificerade sig från deltävlingarna i Malmö, Göteborg, Uppsala och Stockholm under hösten och i söndagens final tävlande 8 finalister. Deltagarna bedömdes utifrån sina texter och sceniska presentation.

Bakom Ortens bästa poet står Förenade Förorter som vill bidra till att skapa en plattform för de samlade erfarenheterna i förorterna och låta de som bor där vara bärare av sina berättelser. Förenade Förorter är en del av Riksteaterns residensverksamhet. Vinnarna i Ortens bästa poet åker nu under november och december på turné i samarbete med Folket Hus och Parker och Riksteatern. Turnéstart i 18 november i Kungsmarken.

Liza Tegel vinnare av Skapa Dans
I helgen hölls även riksfinalen i koreografitävlingen Skapa Dans på Riksteatern i Hallunda. Skapa Dans är en tävling för unga oetablerade koreografer och i finalen deltog 10 finalister som kvalificerat sig via regionala uttagningar. Liza Tegel, som representerade Västernorrland, utsågs till vinnare med sitt bidrag Boy on a dolphin. Juryns motivering löd ”Med en förlängd rumslig aspekt lyckades dansaren erövra juryns närvaro genom att på ett tydligt sätt öppna upp sitt konstnärskap i total helhet genom kropp, rörelse, tystnad, musik och kostym.”

– Jag är supertacksam och glad över upplevelsen som Skapa Dans har gett mig. Utmärkelsen betyder att jag har lyckats kommunicera och erbjuda något av mig själv som fångat andra, vilket ju är hela syftet med dans som scenkonst, åtminstone för mig. Den betyder också att jag får en dag med Cullbergbaletten och det är ju guld värt, säger Liza Tegel, vinnare av Skapa Dans 2016.

Deltagarna i Skapa Dans är i åldrarna 15-21 år. Juryn bedömer koreografernas scennärvaro, känsla, energi och uttryck samt hur musiken används. Hur scenen disponeras och hur rörelsematerialet har komponerats ihop. Årets jury bestod av Jane Hopper från Cullbergbaletten, Shirley Hartley Ubilla från JUCK, Eva Perbrand Magnusson, pedagog, koreograf, f.d. danskonsulent och Lucas Carlsson, koreograf, filmare och dansare. Riksfinalen av Skapa Dans är ett samarbete mellan SRD – Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling och Riksteatern.

För mer information:
Presskontakt Riksteatern
Joakim Johansson
Pressansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-528 99 15

Presskontakt Förenade Förorter
Canan Yasar
canan@obeyapr.se
Tel: 070-383 07 48

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern medverkar till fler än en miljon scenkonstbesök per år och har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater har sedan 1977 spelat teater för döva och hörande barn, unga och vuxna. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades FRE 7 NOV 2016 11:05

Till startsida Press