Pressmeddelande: Ny teaterchef på Riksteatern

Dritëro Kasapi blir Riksteaterns nya teaterchef

Nu är det klart att Dritëro Kasapi blir Riksteaterns nya teaterchef. Dritëro Kasapi har 20- års erfarenhet som regissör i Sverige och Europa med flera ledande roller som chef och konstnärligt ansvarig.

Dritëro Kasapi är utbildad regissör vid Faculty of Dramatic Arts i Makedonien. Han har arbetat som regissör sedan 1997 och gjort ett 40-tal föreställningar på stadsteatrar och länsteatrar runt om i landet samt på Riksteatern och andra teatrar runt om i Europa. Nu senast kommer Dritëro Kasapi från Kulturhuset Stadsteatern där han arbetat som biträdande teater- och scenkonstchef. Han efterträder Måns Lagerlöf som varit teaterchef på Riksteatern sedan 2014.

– I Dritëro Kasapi får Riksteatern en teaterchef som med sin starka konstnärliga identitet och sina tydliga ledaregenskaper mer än väl kommer att kunna fortsätta arbetet att skapa engagerande scenkonst för en bred publik i hela vårt land. Dritëro har också djup kunskap att kunna sätta den svenska teaterkonsten vidare in i ett internationellt och interkulturellt perspektiv där jämlikhet- och mångfald är en stark drivkraft. Som hand i handske utifrån Riksteaterns vision om scenkonst för alla överallt, säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

Dritëro Kasapi har många års erfarenhet av att arbeta med såväl klassiker som samtida berättelser. Han har tidigare mött Riksteatern i egenskap av regissör och 2011 tilldelades han Riksteaterns stipendium för ”konstnärlig spets och bredd” med föreställningarna Othello och Louise och Björnarna. 

– Riksteatern är en otroligt spännande scenkonstinstitution med kunniga medarbetare och engagerade teaterföreningar som tillsammans skapar stora möjligheter för scenkonsten i hela landet. Jag är väldigt glad över att ha fått förtroendet att bli teaterchef på Riksteatern, en organisation som jag har arbetat i och följt under många år. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla Riksteaterns konstnärliga och demokratiska uppdrag att skapa angelägen scenkonst, säger Dritëro Kasapi.

Dritëro Kasapi kommer att tillträda som teaterchef för Riksteatern i november 2018.

För pressbilder och intervjuförfrågningar kontakta pressansvarig Anna Gerdin.

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 637 59 40

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades FRE 15 JUNI 2018 10:30

Till startsida Press

Foto: Petra Hellberg