Pressmeddelande: Nakna som foster och gudar

Urpremiär för Nakna som foster och gudar

Många har en föreställning om att Karin Boye var en ensam och tragisk människa. I Nakna som foster och gudar i regi av Helena Sandström Cruz och manus av Isabel Cruz Liljegren får publiken möta helt andra sidor av poeten.

Karin Boye åkte till Berlin för att psykoanalysera bort sin sexuella läggning. Men där på en nattklubb träffade hon istället Margot Hanel som hon levde med i sju år. Sedan försvann en av dem. Vid radion satt Margot och hörde hur de efterlyste poeten Karin Boye.

När Helena Sandström Cruz läste om Karin Boyes änka Margot Hanel blev hon nyfiken. Vem var hon - denna unga, osynliggjorda kvinna, som hade ett minst lika tragiskt livsöde som Boye själv? När Karin Boye dog brändes i princip alla brev som vittnade om deras relation, detta för att bevara poetens rykte. I Nakna som foster och gudar fyller man i luckorna som biografierna utelämnat och levandegör det som inte fick finnas men ändå fanns.

I Berlin jagade nazisterna iväg eller dödade alla homosexuella. Men på Skeppargatan i Stockholm levde Karin med Margot. I Sverige dödade man inte homosexuella. Här fick man bara fängelse om man levde ihop med någon av samma kön.

– Idag ser vi åter hur fascistiska krafter växer sig starka i Europa, och hur nya flyktingströmmar möts av krav på stängda gränser. Hbtq-personers nyvunna rättigheter är återigen hotade. Kanske hade Karin och Margots liv kunnat sluta annorlunda i en annan tid. Men vi kan inte ta förgivet att historien inte ska upprepa sig, säger Isabel Cruz Liljegren och Helena Sandström Cruz.

Urpremiär 28 september Folkteatern i Göteborg
Turnépremiär 11 oktober i Falkenberg
En samproduktion mellan Riksteatern och Folkteatern Göteborg.

Medverkande
Lena B Nilsson
Lovisa Onnermark
Sara Turpin
Maria Zakrisson Mortensson 

Konstnärligt team
Av Isabel Cruz Liljegren 
Regi Helena Sandström Cruz 
Scenografi Mats Sahlström 
Kostym Elin Hallberg 
Ljusdesign Jörgen Haimanas 
Ljuddesign och komposition Cicely Irvine 
Videodesign Johannes Ferm Winkler 
Maskdesign Anna Olofson 

För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/naknasomfosterochgudar

Pressbilder till föreställningen finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/nakna-som-foster-och-gudar


För mer information:

Emma Englund
Press- och PR-ansvarig
Tel: 08-531 99 408
Mob: 070-637 5940
E-post: emma.englund@riksteatern.se

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullbergbaletten är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.


Pressmeddelandet skickades tis 2019-09-10 10:00


Till startsida Press


Foto: Jonatan Fernström